ask-for-support

Om steun vragen

Steun voor nieuwe moeders. Hoe je situatie ook is, probeer de bevalling of de eerste dagen van je moederschap niet in je eentje te doorstaan. Bij het zorgen voor een pasgeboren baby hebben we alle mogelijke hulp nodig. Verloskundigen en het consultatiebureau bieden praktische hulp en medisch advies, maar ook vrienden en familie zijn erg belangrijk. Je hebt een extra paar handen nodig om je met huishoudelijke taken te helpen en extra ogen en oren om de baby in de gaten te houden terwijl je een dutje doet om je batterijen weer op te laden.

EEN BEETJE STEUN KAN VEEL BETEKENEN Bevallen en voor een pasgeboren baby zorgen is iets wat niemand alleen zou moeten doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beschikbaarheid van de juiste steun goed voor je is tijdens de weeën, de bevalling en de periode na de geboorte. Daarom staat je verloskundige voor je klaar tijdens de bevalling en kun je haar altijd bellen tijdens de eerste weken als nieuwe moeder. Na de geboorte zal er vaak een kraamverzorgster bij jou en je baby gedurende de eerste dagen langskomen, (de dagen in bijvoorbeeld een kraamhotel en een langer verblijf in het ziekenhuis worden daarvan afgetrokken). Het aantal kraamzorguren die je krijgt zijn afhankelijk van je verzekering. Daarna wordt de opvolging toegewezen aan iemand van het lokale consultatiebureau. Het is de taak van de kraamverzorgster om in de periode vlak na de bevalling het welzijn en de gezondheid van je baby en jou goed in de gaten te houden. Als na twee weken alles goed gaat, neemt iemand van het consultatiebureau het over om ervoor te zorgen dat je baby zich goed blijft ontwikkelen.

STEUN OP MIJ Als familie en vrienden aanbieden om je te helpen, tijdens de bevalling of daarna, accepteer dit dan. Laat ze eenvoudige maaltijden voor je koken die ingevroren kunnen worden, zodat je ze kunt opwarmen als je terug bent uit het ziekenhuis. De kans is groot dat jij of je partner geen energie zullen hebben om te koken. Wees ook niet te verlegen om ze te laten zien waar de stofzuiger staat! Als beloning mogen ze dan extra lang met de baby knuffelen. Als je je zorgen maakt of als het je allemaal wat te veel wordt, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Doe het niet allemaal alleen, steun op anderen en richt je op je nieuwe zonnestraaltje.

Misschien vind je dit ook interessant: