Opties voor de bevalling. Is een waterbevalling iets voor jou?

Opties voor de bevalling. Is een waterbevalling iets voor jou?

Waterbaby's. Overweeg je om in bad te bevallen? Lijkt het je wel wat, maar maak je je zorgen over de risico's? Onderwaterbevallingen worden steeds populairder en vormen een alternatief voor traditionele methodes. Stel dat je deze methode zou willen voor je bevalling en jouw ziekenhuis faciliteert dit, zorg er dan voor dat je verloskundige op de hoogte is. Hou er wel rekening mee dat het bevallingsbad al in gebruik kan zijn en je misschien een ander plan moet bedenken. Wees flexibel!
WATER EN BEVALLEN Heb je wel eens gemerkt hoe heerlijk het is om in een warm bad te liggen als je gespannen bent of pijn hebt? Dit geldt zeker voor de laatste fase van je zwangerschap, wanneer het gewicht en de druk van je baby zorgen voor pijnlijke gewrichten, maar ook voor de bevalling, wanneer weeën en je emotionele toestand je gespannen maken.

DE HELENDE KRACHT VAN HET WATER Door een warm bad of douche te nemen, ontspannen je spieren en worden ongemakken verlicht. Watertherapie (hydrotherapie) kan helpen om je baarmoeder te ontspannen waardoor deze efficiënter werkt. Bovendien is een waterbevalling een goede manier om hoge bloeddruk te verlagen. Als je ontspannen kunt blijven, heb je een betere controle over je lichaam en kun je de bevalling beter aan.

BADTIPS Zolang je bevalling normaal verloopt, is het veilig om in bad te bevallen. Afhankelijk van de beschikbare faciliteiten van het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld een douche nemen, terwijl je tegen een muur leunt of op een stoel zit terwijl de warme waterstralen over je rug of buik stromen, maar je kunt ook comfortabel in het geboortebad gaan liggen. Als je water wilt gebruiken voor de bevalling, neem dan een opblaasbaar kussen of opgevouwen handdoek mee voor in je nek. Bij een geplande waterbevalling, kun je ervoor kiezen om samen met je bevallingspartner in bad te zitten (dus hij of zij kan wellicht zwemkleding meebrengen).

Bekijk tijdens je rondleiding door het ziekenhuis of je gebruik kan maken van een douche of bad. Als je water wilt gebruiken tijdens de werkelijke bevalling, moet dit goed worden gepland. Het is belangrijk dat je dit van tevoren met je verloskundige bespreekt zodat jullie kunnen nakijken wat de mogelijkheden bij jou in de buurt zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: