Your-pain-relief-options-during-labour

Opties voor pijnbestrijding. Wat kun je per fase verwachten tijdens de bevalling?

Omgaan met weeën. Pijnbestrijding tijdens de bevalling is een onderwerp dat steeds weer besproken zal worden tijdens je zwangerschap. Het is weliswaar belangrijk om van tevoren over dit onderwerp na te denken, toch kun je pas op het moment van bevalling beslissen om al dan niet gebruik te maken van pijnbestrijding. Maar je kunt op de grote dag alleen een weloverwogen keuze maken als je op de hoogte bent van alle beschikbare opties.

ONTSPANNEN TIJDENS DE WEEËN Wat kun je verwachten bij de weeën? Vrouwen ervaren enorme verschillen in pijn tijdens de fases van bevalling - niemand weet zeker waarom. Het lichaam van elke moeder zal anders reageren op de bevalling. De duur van je bevalling is een aspect dat van invloed kan zijn op je keuze voor pijnbestrijding. Sommige baby’s kunnen niet wachten en komen in een rap tempo ter wereld. Terwijl anderen ervoor kiezen om hun reis door het geboortekanaal over een aantal dagen uit te rekken, waardoor de bevalling vooral mama uitput en wat hulp nodig zal hebben! Gelukkig zijn er een groot aantal opties beschikbaar om ongemak bij de bevalling te verminderen. In de meeste gevallen kun je zelf je keuzes maken als en wanneer pijnbestrijding noodzakelijk wordt.

NATUURLIJKE PIJNBESTRIJDING Er zijn veel nuttige natuurlijke strategieën die ongemak kunnen verminderen en je kunnen helpen kalm en gefocust te blijven tijdens de bevalling. Ontspanningstechnieken, massage, gecontroleerde ademhaling, visuele voorstellingen en muziek zijn allemaal niet-invasieve manieren om pijn te verlichten en zenuwen rust te geven. Misschien heb jij deze technieken al tijdens je zwangerschapscursus geleerd en in aanloop naar de bevalling thuis geoefend - zorg ervoor dat je bevallingspartner zijn of haar huiswerk ook doet!

MEDICATIE EN VERDOVING Als je het gevoel hebt dat de bevalling te ongemakkelijk voor je wordt, heb je een aantal opties. Bepaalde pijnstillers fungeren als spierontspanners om spanning en de pijn te verminderen. Je kunt ook injecties krijgen zodat je weeën minder intens aanvoelen. Ook kun je voor een epidurale verdoving (ruggenprik) opteren. Deze injectie in je wervelkolom onderdrukt de meeste sensaties van de samentrekkingen van de baarmoeder. Medicatie gebruiken kan een bevalling veel makkelijker maken, maar het kan ook invloed hebben op je baby. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Zorg ervoor dat je opties voor pijnbestrijding met je verloskundige bespreekt voordat je bevalling begint, zodat je op de hoogte bent van wat je tijdens de bevalling kunt verwachten. Ook is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat je tijdens je bevalling wel of juist niet wilt als het ongemak je te veel wordt. Vergeet niet om open te staan voor alternatieven. Het kan zijn dat de keuzes die je nu maakt uiteindelijk op de grote dag niet de juiste blijken te zijn. Voor welke optie je uiteindelijk gaat, zal door je bevalling worden bepaald. Luister altijd naar je verloskundige, hij of zij heeft altijd het beste voor met zowel jou als met je baby.

Meer weten? Voor meer informatie over deze en andere opties voor pijnbestrijding tijdens je bevalling en om uit te vinden wat je tijdens de bevalling kunt verwachten, kijk je op < a="" href="http://www.pampers.co.uk/en_GB/parenting-articles/are-you-sitting-comfortably/1478" /> 'Maatregelen voor comfort tijdens de bevalling.'

Misschien vind je dit ook interessant: