Eat-up-Snacking-during-labour-and-delivery

Tussendoortjes tijdens de weeën en de bevalling. Natuurlijke bevalling en geboorte

Hoewel je beter niet met een volle maag aan de bevalling begint, heeft nieuw onderzoek aangetoond dat het ook niet goed is om helemaal niet te eten tijdens de weeën. Dus wat valt er dan te snacken als je tijdens de weeën lekkere trek krijgt? Lees verder!

Mag je eigenlijk wel eten terwijl je weeën hebt en aan het bevallen bent? Ja, maar eet kleine hoeveelheden.

Je oma kreeg waarschijnlijk te horen: 'Je mag niks eten tijdens de bevalling!', toen ze haar kinderen kreeg. Dit was vroeger niet de gewoonte vanwege de vaak grote hoeveelheden pijnstillers en een algehele verdoving die tijdens de bevalling werden gegeven. Als mensen zwaar verdoofd of bewusteloos zijn, hebben ze het slikken en hun eigen ademhaling niet meer onder controle. Als een vrouw vlak voor de bevalling at, liep ze het risico op braken en hierbij zou dan de maaginhoud in de longen kunnen komen, wat erg schadelijk kan zijn.

Vandaag de dag: hetzelfde advies, andere redenen

Tijden veranderen. Artsen geven vrouwen niet meer dergelijke zware medicijnen en algehele verdoving is zeer zeldzaam tijdens een bevalling. Vrouwen die voor een natuurlijke bevalling kiezen, zijn alert en aanspreekbaar en hebben volledige controle over hun eigen ademhaling en het slikken. Niettemin krijg je waarschijnlijk het advies om tijdens de bevalling niet te eten, maar dat is tegenwoordig meer vanwege het ongemak dat het kan veroorzaken. Gedurende de bevalling ervaren sommige vrouwen misselijkheid die veroorzaakt wordt door pijnstillers of door de intensiteit van een natuurlijke bevalling; als hun maag dan vol is, kunnen ze gaan overgeven. Hoewel dit niet gevaarlijk is, is het wel een extra ongemak.

Ook stopt de spijsvertering tijdens de weeën en de bevalling. Je bloedstroom wordt in plaats van naar je maag naar je baarmoeder geleid, waar al het werk gebeurt. Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten. Dit kan een onprettig gevoel geven en vergroot de kans op braken tijdens je natuurlijke of met pijnstillers ondersteunde bevalling.

Veilige voeding tijdens de bevalling.

Je hoeft niet alles te laten staan. Nieuw onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vasten ervoor zorgt dat er in de maag meer zuur zit. Als je dan toch moet braken, kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je actief aan het bevallen bent, zul je waarschijnlijk geen zin in eten hebben, maar tussen de eerste weeën kun je veilig wat vetarm voedsel eten dat makkelijk verteert. Gezonde voeding tijdens de bevalling:

Heldere drankjes (appelsap, cranberrysap, thee, frisdrank)
Heldere soep, bouillon
Waterijsjes
Geroosterd brood (zonder boter), crackers
Pasta zonder saus

Als je voelt dat de bevalling begint, eet dan geen grote zware maaltijd. Wanneer je niet toegeeft aan een hongergevoel zul je een comfortabelere bevalling ervaren. Dus kies voor gezonde licht verteerbare opties zoals hierboven genoemd. Vier de geboorte met een flink stuk gebak zodra de baby geboren is.

Misschien vind je dit ook interessant: