14 techniques that can comfort you during labor

Veertien technieken die het bevallen wat kunnen verlichten.

Elaine Zwelling

Voor sommige geluksvogels is de bevalling een eitje. Voor anderen kan het heel ongemakkelijk en pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn talrijke manieren om het jezelf tijdens een bevalling makkelijker te maken. Probeer deze natuurlijke pijnverlichtende technieken voordat je gaat bevallen, tijdens het bevallen kun je andere technieken gebruiken.

1. Ontspanningstechnieken


Bevallingsdeskundigen, verpleegkundigen en ervaren vrouwen, raden deze methode aan als een niet-ingrijpende manier om gespannen spieren en bevallingspijn te verminderen.

Progressieve lichaamsontspanning, een ontspannende mentale "wandeling" door het lichaam om de bevalling te vergemakkelijken, is iets wat je kunt leren en van tevoren kunt oefenen, zodat je tijdens de bevalling weet hoe je het kunt toepassen.

2. Massage


Laat je partner tijdens de weeën je armen, benen of rug masseren om je te helpen ontspannen en spanning en pijn tegen te gaan.

3. Schommelen

Probeer tijdens de weeën zoveel mogelijk tijd door te brengen in een schommelstoel, waarbij je heen en weer wiegt terwijl je rustig ademhaalt en je ontspant.

4. Wandelen of "rustig dansen"


Wandelen, of zelfs heen en weer lopen rond je bed, kan ongemak verminderen en er tegelijk voor zorgen dat je weeën sterker en regelmatiger worden. Of je kunt proberen met je partner te "dansen", waarbij je op hem leunt en heen en weer wiegt.

5. Van positie veranderen


Zorg ervoor dat je nooit langer dan een uur dezelfde houding aanneemt en niet plat op je rug ligt. Probeer in plaats daarvan rechtop in bed of op een stoel of geboortebal te zitten, op je zij te liggen, of voorover te leunen op een rugleuning van een stoel of je bed.

6. Hydrotherapie


Probeer onder de douche te zitten met een straal water tegen je rug, of ga in een bubbelbad liggen. Probeer in plaats daarvan rechtop in bed of op een stoel of op een geboortebal te zitten, op je zij te liggen, of voorover te leunen op een rugleuning van een stoel of je bed.

7. Toepassen van hitte of kou


Een warm of koud kompres tegen de rug kan spieren ontspannen, de bloedsomloop verbeteren en pijn verzachten.

8. Gecontroleerd ademhalen.


Specifieke ademhalingspatronen helpen je ontspannen en tijdens een wee je aandacht op iets anders dan pijn te richten. Drie technieken (langzaam, aangepast, en systematisch) worden toegepast naarmate de weeën zich ontwikkelen.

9. Visuele verbeelding


Oefen het visualiseren van een mooie voorstelling in gedachten, eentje waarbij je veilig en ontspannen voelt. Concentreer je tijdens de weeën op deze plek.

10. Muziek


Zorg dat je je favoriete, ontspannende nummers bij je hebt, op je telefoon, tablet, of laptop. Vergeet je koptelefoon of oortjes niet!

11. Aromatherapie


Lekkere geurtjes helpen je om je te ontspannen en je beter te voelen, neem dus lekker ruikende lotion of potpourri mee voor in je kamer om jezelf een opkikker te geven.

12. Medicatie en verdoving


Ontspannende medicatie. Deze kunnen op elk gewenst moment tijdens de bevalling worden gebruikt. Soms is een ontspanningsmiddel, samen met de niet-medische technieken zoals hierboven beschreven, al voldoende om door de weeën heen te komen.

13. Pijnmedicatie


Deze medicatie, die ook per spuit toegediend wordt, zal je weeën minder pijnlijk maken. Maar omdat deze medicatie krachtig is, kan het invloed hebben op je baby en dient het zorgvuldig te worden gebruikt. Het kan je ook slaperig en misselijk maken.

Deze medicatie kan alleen tijdens de actieve fase van de bevalling worden toegediend. Tijdens de vroege weeën worden ze niet gebruikt, omdat ze de weeën kunnen vertragen of stoppen. Ze worden ook niet toegediend als de vrouw aan het persen is, want ze kunnen dan na de geboorte invloed op de baby hebben.

14. Epidurale verdoving


Een epidurale ruggenprik, een medicijn dat tussen je ruggenwervels gespoten wordt, zorgt ervoor dat je de weeën veel minder voelt.

De prik gaat na 30 minuten werken. Hoewel ruggenprikken bij de meeste vrouwen de pijn bijna volledig wegnemen, zijn er risico's aan verbonden: als een ruggenprik te vroeg wordt toegediend, voordat je de weeën actief ervaart, kan het deze vertragen of helemaal stoppen. Hierdoor moeten andere maatregelen getroffen worden (zoals het toedienen van medicatie of het breken van het vlies) om het proces op gang te houden.

Een ruggenprik kan er ook voor zorgen dat je bloeddruk afneemt en het vergroot de kans dat de baby met behulp van een tang of vacuümpomp verlost moet worden, omdat je minder persdrang hebt en minder kracht in de buikspieren bezit. Dit kan zelfs leiden tot de noodzaak voor een keizersnede als het bevallingsproces wordt geblokkeerd.

Het is moeilijk om van te voren te beslissen welke niet-medische ontspanningsmethodes of medische pijnstillende maatregelen je wilt gebruiken. Als je eenmaal je aan het bevallen bent, kun je altijd nog een beslissing nemen, afhankelijk van de intensiteit en de duur van de bevalling. Het belangrijkste wat je nu kunt doen is informatie vergaren. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk te weten komt over je opties, praat met je verloskundige en vertrouw erop dat als het zover is je de beslissingen zult maken, die het beste bij jou en je baby passen.

Misschien vind je dit ook interessant: