5 ways you can help your child be a reader before birth

Vijf manieren waarop je baby al voor de geboorte een lezer kan worden

Suzanne Dixon

Jezelf definiëren als een gezin dat regelmatig leest bevordert de leesbereidheid nadat de baby er is.

De eerste keer dat je je baby voorleest hoeft niet pas na de geboorte te beginnen. Je kunt ook al aan je buik voorlezen. Het kan een waardevol moment zijn dat een echt positieve invloed heeft. Ook al is het niet hetzelfde als je kleintje in je armen wiegen, als je voor de geboorte aan je baby voorleest zal dit jullie nader tot elkaar brengen. Je baby zal je stem beginnen te herkennen, en er al heel snel net zo veel van houden als jij van hem houdt.

1. Plan elke dag tijd om te lezen


Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid, zorg voor goed licht en een gemakkelijke stoel met voldoende extra ruimte voor als het kleintje er straks bij zit.

Geniet van het dagelijkse lezen en je zult zien dat als je baby er eenmaal is, de gewoonte er al in zit om deze tijd met jou te delen.

2. Lees je eigen oude kinderboeken


Je zult versteld staan van hoeveel verhalen en plaatjes nog sterke herinneringen naar boven brengen. Sommige boeken zullen gedateerd lijken. Andere blijken tijdloos te zijn. Beslis welke boeken je wilt gebruiken.

Vraag aan je eigen ouders of andere familieleden wie jou vroeger voorlas en bedank ze daarvoor. Je bent er nu klaar voor om de leestraditie van de familie voort te zetten!

3. Zet boeken op je lijst


Vraag aan familieleden of vrienden om jouw baby de verhalen te geven die belangrijk voor hen of voor hun kinderen zijn. Het zijn stuk voor stuk goede beoordelingen voor kinderboeken, want de beste boeken zijn de boeken waar iedereen van hield.

4. Maak een rondleiding door het huis vanuit het perspectief van een lezer


In een huis waar gelezen wordt moeten er in elke kamer boeken staan. Als een kind tijdens het opgroeien wordt omringd door boeken, is het zeer waarschijnlijk dat deze een deel van zijn leven zullen gaan uitmaken. Kinderen doen na wat ze zien, dus als ze jou vaak zien lezen, zullen ze deze gewoonte sneller oppikken.

Als je kinderdagverblijven bezoekt of een gesprek hebt met een oppas die in jouw huis zal komen, vraag ze dan of er tijd wordt ingepland voor lezen en verhaaltjes voorlezen. Kijk of het lezen prioriteit heeft en een normaal onderdeel van de geplande zorg is.

Zorg ervoor dat ze begrijpen dat lezen voor jou heel belangrijk is. Je moet over veel dingen nadenken bij het maken van een keuze voor kinderopvang, hierbij moeten lezen en taalactiviteiten op je lijstje staan van dingen die je moet navragen voordat je een beslissing neemt.

5. Houd een dagboek bij voor je baby


Houd een boekje bij waarin je vertelt wat je in het laatste deel van je zwangerschap elke dag hebt gedaan. Een gedetailleerde beschrijving van een gebeurtenis of een korte observatie, misschien met een schets, zal voor je kind later veel betekenen als hij leest wat je samen deed in de dagen en weken voordat hij geboren werd.

Kinderen vinden hun eigen verhaal altijd leuker dan andere verhalen, dus begin het nu alvast op te schrijven. Je zult versteld staan hoe snel je je auteurschap moet delen met een peuter die staat te popelen om alles over zijn dag te vertellen, terwijl jij het voor hem opschrijft.

Misschien vind je dit ook interessant: