Wat je moet inpakken (en wat niet) voor het ziekenhuis

Wat je moet inpakken (en wat niet) voor het ziekenhuis

Deidre Uria

Hoera! Je zit nu op 37 weken van je zwangerschap, wat betekent dat je baby nu in principe voldragen is.

Op dit punt kan je baby veilig geboren worden, dus het is verstandig om je geboorteplan te maken en de bellijst op te stellen die je ook in je ziekenhuistas kan stoppen (als je dit nog niet gedaan hebt).

Behalve je identiteitsbewijs, mobiele telefoon en oplader en de noodzakelijke ziekenhuispapieren, vind je hieronder een eenvoudige checklist van wat je moet meenemen.

Spullen voor weeën en de bevalling


Maak diverse kopieën voor de verpleegkundigen, anesthesist, verloskundige, vroedvrouw en/of gynaecoloog.

Lippenbalsem. Water drinken is niet toegestaan tijdens de weeën en bevalling, waardoor je lippen droog kunnen worden. Breng regelmatig lippenbalsem aan om je lippen te bevochtigen.

Haarelastiek. Een elastiek of haarclip om je haar vast te zetten.

Muziekapparaat en draagbare speakers. Maak een afspeellijst voor de geboorte met kalmerende en motiverende nummers en zet dit op een MP3-speler of je telefoon.

Tablet. Bekijk je favoriete apps en surf wat op internet terwijl je weeën hebt en kondig de komst van je baby aan via e-mail of social media voor familie en vrienden die niet in de buurt wonen.

Leesmateriaal. Jezelf afleiden tijdens de weeën door helemaal op te gaan in je favoriete roman of tijdschrift is een geweldig idee. De weeën kunnen volgens de Mayo Clinic 12 tot 24 uur duren als je voor de eerste keer moeder wordt.

Snacks en contant geld voor je partner. Jij kunt waarschijnlijk niet eten, maar je partner kan honger krijgen tijdens de weeën en de bevalling.

Camera. Zorg dat je partner een volledig opgeladen (video)camera heeft om de komst van je baby en de eerste momenten vast te leggen.

Spullen voor het ziekenhuisverblijf na de bevallingBabyboek. Je wilt de gegevens van je baby bij de geboorte vastleggen en een blanco pagina gereed hebben voor zijn voetafdrukken.

Gemakkelijke kleding. Neem loszittende kleding of pyjama's mee die eenvoudig uit te trekken zijn voor onderzoeken en om borstvoeding te geven. (Als er een keizersnede gepland is, moet je dubbel zoveel kleding inpakken omdat je verblijf dubbel zo lang zal duren.)

Sokken of slippers. Houd je voeten warm en schoon terwijl je van en naar de babykamer loopt.

Bril. Tijdens en na de bevalling kunnen je ogen te geïrriteerd zijn voor je lenzen, dus houd je bril bij de hand.

Trui of badjas. Ziekenhuiskamers kunnen koud zijn, dus wees voorbereid.

Toiletspullen. Gooi een tandenborstel, tandpasta, shampoo, conditioner, zeep, deodorant, parfum, kam, haarproducten en make-up in je toilettas.

Föhn. Als je je haar wilt föhnen of in model wilt brengen, moet je je eigen spullen meenemen.

Kleding voor je baby om in naar huis te gaan. Hij heeft een rompertje nodig, een slaappakje met voetjes, muts en omslagdoek.

Het ziekenhuis zorgt voor veel spullen die je misschien overweegt mee te nemen, waaronder

een ziekenhuisjurk. Je vindt het misschien gemakkelijker om de jurk van het ziekenhuis te dragen tijdens en na de bevalling.

Kussen en deken. Deze liggen standaard op de bedden, maar je eigen kussen en/of deken geven comfort, dus neem ze gerust mee.

Borstvoedingscompressen en tepelcrème. Als je borstvoeding geeft, zal een lactatieconsultant van het ziekenhuis je borstvoedingscompressen en tepelcrème geven.

Luiers, babydoekjes en crème. Het mandje van je baby zal vol zitten met alle luierbenodigdheden die je tijdens je verblijf nodig zou kunnen hebben.

Heb je al deze spullen ingepakt? Mooi, dan kan "ziekenhuistas pakken" van je takenlijst. Laat je ingepakte ziekenhuistas bij de deur staan, zodat je hem gemakkelijk kunt oppakken als de grote dag aangebroken is.

Misschien vind je dit ook interessant: