going-into-labor-when-to-make-the-call

Weeën en bevallen: wanneer moet je bellen?

Elaine Zwelling

Blijf kalm!

Als je weeën beginnen, misschien raak je in paniek, maar zorg ervoor dat je je hoofd koel houdt, zodat je met je verloskundige kunt praten en hem of haar zo nauwkeurig mogelijke alle informatie kunt verstrekken. Dat is heel moeilijk als je hartslag een miljoen slagen per minuut is en je handen trillen!

Nadat je al je notities hebt verzameld (tijd tussen weeën, of je vliezen zijn gebroken en of je bloederige afscheiding hebt), bel je de verloskundige.

Houd je notities bij de hand als je dit telefoontje pleegt, zodat je nauwkeurige informatie over je symptomen kunt verstrekken. Aarzel niet om te bellen, of het nu dag of nacht is. Je verloskundige weet dat weeën zich niet altijd aan normale werkuren houden en als artsen of vroedvrouwen dienst hebben, weten ze dat de telefoon elk moment kan rinkelen!

Houd er bovendien rekening mee dat je mogelijk niet meteen naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Het is zelfs zo dat, als dit je eerste baby is, de meeste artsen of verloskundigen je adviseren om lekker thuis te blijven totdat er nog maar vijf minuten tussen de weeën zitten!

Als je al eerder een bevalling en geboorte hebt meegemaakt, word je mogelijk eerder gevraagd om naar het ziekenhuis te komen, omdat je bevalling mogelijk sneller zal verlopen.

Het besef dat je gaat bevallen, leidt tot een de meest uiteenlopende gevoelens, zoals opwinding, ongeloof en misschien wel angst. Probeer rustig en geconcentreerd te blijven. Regel het zo dat je je partner of een vriend of vriendin bij je hebt om te helpen je symptomen vast te leggen, je gezelschap te houden en je naar het ziekenhuis te brengen als het tijd is.

Besef je vooral dat je de klus die je te wachten staat, namelijk het ter wereld brengen van je baby, aankunt.

Misschien vind je dit ook interessant: