pregnancy mood swings 101

Alles over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Elaine Zwelling

Zwanger zijn is een aangrijpende ervaring.

Zorgverleners, vrienden en familie focussen meestal op de lichamelijke aspecten van je zwangerschap. Hun eerste zorg is natuurlijk dat jij en je baby gezond zijn, en de lichamelijke aspecten van een zwangerschap zijn concreter en makkelijker te observeren. Maar veel zwangere vrouwen zijn het erover eens dat de emoties en de stemmingswisselingen net zo moeilijk zijn als de lichamelijke symptomen.

Waarom maakt zwanger zijn je zo emotioneel? En hoe kun je omgaan met al die gevoelens en stemmingen die je zeker zult krijgen?

De verrassing en de schok van zwanger zijn


Veel vrouwen kijken ernaar uit om op een gegeven moment in hun leven zwanger te zijn en moeder te worden, maar als het zover is kunnen deze gevoelens anders zijn dan dat je verwachtte.

Vrouwen die angstgevoelens hadden verwacht kunnen zich verrassend op hun gemak voelen, terwijl degenen die dachten dat ze er klaar voor waren zich opeens heel onzeker kunnen voelen.

In feite veranderen de gevoelens elk trimester van de zwangerschap en iedere fase brengt zijn eigen emotionele uitdagingen met zich mee. In het eerste trimester kun je moeite hebben met het feit dat je zwanger bent. Tijdens het tweede trimester kun je geobsedeerd raken over het feit dat je echt een baby gaat krijgen. In het derde trimester zul je dit verder uitdenken en over de verantwoordelijkheden en over het geluk van het moederschap peinzen. Er is wat aanpassing voor nodig!

Veranderende rollen


Een zwangerschap verandert ook de dynamiek van de relaties binnen het gezin. Als dit je eerste baby is, zul je de switch moeten maken van alleen eigen verplichtingen hebben naar een voltijdse verantwoordelijkheid voor een totaal afhankelijk klein kind.

Als dit je tweede baby is (of derde of vierde!), zullen er nog steeds veranderingen plaatsvinden in het gezin, omdat je verantwoordelijkheden groter worden. De komst van een baby kan soms stressvol zijn, zelfs onder de gelukkigste omstandigheden.

In verwachting zijn van een baby is een normaal en fantastisch onderdeel van je leven, maar het kan overweldigend zijn. Je gevoelens kunnen versterkt worden door de hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden.

Wat je kunt voelen


Hierbij een aantal emoties en reacties die veel zwangere vrouwen kunnen ervaren. Houd er rekening mee dat ze niet allemaal negatief zijn:

• Vreugde, blijdschap en opwinding
• Onzekerheid
• Prikkelbaarheid
• Kalmte
• Afhankelijkheid naar je partner of de familie toe.
• Trots zijn dat je een wonder hebt verricht.
• Een band ontwikkelen met je baby voordat hij geboren is.
• Positieve of negatieve reacties op de verandering van je lichaam.
• Een warhoofd zijn.
• Een triest gevoel dat dingen niet meer zullen zijn zoals voorheen.
• Je zorgen maken over financiën, leefomstandigheden, verzorging, verlies van onafhankelijkheid, veranderingen in de relatie met je partner, de bevalling en de geboorte, de vraag of je wel een goede moeder zal zijn, enzovoorts.
• Ongeduld (het gevoel hebben dat je al eeuwen zwanger bent).
• Overgevoelig reageren op commentaren of adviezen van anderen.
• Regelmatige huilbuien.
• Dagdromen over je baby

Je emoties onder controle houden.


Ook al zijn alle bovenstaande emoties heel normaal, je kunt manieren vinden om je stemmingswisselingen tijdens deze opwindende maar stressvolle tijd wat in te kaderen.

Blijf lichamelijk gezond: Eet goed, doe aan sport en rust goed uit. Als je je niet goed voelt of moe bent zul je eerder angstaanvallen krijgen of van streek raken.

Vergaar informatie: Ga zitten en lees alles over prenatale en geboortelessen en lees boeken over zwangerschap. Als je weet wat je te wachten staat, adviezen vergaart bij deskundigen en met andere aanstaande ouders spreekt, zal je stress verminderen.

Wees openhartig: Deel je gedachten en je gevoelens met je partner, met vrienden of met familieleden.

Neem de tijd: Overlaad jezelf niet met verplichtingen op je werk of in huis.

Vergeet niet, als de emoties te sterk zijn of je voelt dat je niet helder kunt nadenken, raadpleeg dan je huisarts voordat je medicijnen begint te slikken.

Misschien vind je dit ook interessant: