The-dreaded-stretch-marks

Bijwerkingen van de zwangerschap. Middelen tegen striae.

Zwangerschapsstriemen of striae zijn donkere striemen op de buik, borsten, billen en dijen en kunnen ontstaan als verbindingsvezels in de huid beschadigd raken na aanhoudend uitrekken. Los van het feit dat het er niet mooi uitziet, hebben deze striemen geen gevolgen voor de gezondheid. Meestal vervagen ze na verloop van tijd.

STRIAE Een van de meer zichtbare neveneffecten van zwangerschap kan in de volgende weken opduiken: de gevreesde zwangerschapsstriemen oftewel striae. Onze huid bestaat uit meerdere lagen, de middelste laag (de lederhuid) is elastisch, waardoor de huid de vorm behoudt wanneer deze uitgerekt wordt. Wanneer delen van de huid langdurig worden uitgerekt, zoals tijdens de zwangerschap, kan de lederhuid de elasticiteit verliezen en zullen verkleurde lijnen zichtbaar worden (bruin of rood, die later vervagen tot een lichtere tint van je natuurlijke huidskleur) op de plaats waar het onderhuidse bindweefsel van de huid is gescheurd. Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam en daarom komen striae zo vaak voor bij zwangerschap. De striemen kunnen op de buik, borsten, dijen, billen en andere plaatsen waar je wat extra kilo's hebt zitten verschijnen.

ALLEEN AAN DE OPPERVLAKTE Hoewel striae een onprettige bijwerking zijn van de zwangerschap, moet je niet vergeten dat dit verschijnsel puur cosmetisch is en dat het meestal van tijdelijke aard is. In de meeste gevallen vervagen deze strepen na de geboorte. Maak je geen zorgen. Zwangerschapsstriemen hebben geen gevolgen voor de gezondheid, er is maar weinig dat je kunt doen om ze te voorkomen of te genezen. Het dagelijks gebruik van vochtinbrengende crème op de uitgerekte huid zal weliswaar voorkomen dat de huid droog wordt en gaat jeuken, maar het zal geen enkel effect hebben op de striemen zelf. Kortom: je kunt er niks aan doen. Laat het los en concentreer je op je prachtig groeiende buik in plaats van op de bijwerkingen van je zwangerschap.

Misschien vind je dit ook interessant: