Wellness-in-the-home-stretch

De laatste loodjes! Indigestie tijdens de zwangerschap en wat je eraan kunt doen

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Nu dat je in je laatste trimester zit, kan je groter wordende buik zorgen voor benauwdheid, brandend maagzuur en indigestie. Hoe kun je de laatste drie maanden van je zwangerschap zo comfortabel mogelijk doorkomen? Lees verder!
Dit zijn de laatste loodjes! Je buik wordt elke dag groter nu je baby in je baarmoeder groeit. De dag dat je je kindje zult zien komt steeds dichterbij, maar voordat het zover is, moet je eerst nog met een paar nieuwe pijntjes en klachten omgaan. Het toenemen van je gewicht en de druk in je buik veroorzaken ongemakken zoals benauwdheid en problemen met indigestie tijdens de zwangerschap. Deze klachten zullen direct weggaan na deze laatste fase, maar voor het zover is, zullen er maatregelen genomen moeten worden zodat je de laatste maanden van de zwangerschap zo comfortabel mogelijk doorkomt.

Benauwdheid

Ademhalen gaat soms moeilijk omdat je baarmoeder groter wordt en hoger in je buik groeit en zo op je middenrif drukt. Je merkt misschien al dat je buiten adem bent nadat je de trap op loopt. Doe het gewoon wat rustig aan en probeer je niet te veel in te spannen om deze kwaaltjes te verminderen.

Sommige vrouwen hebben ook ademhalingsproblemen wanneer ze gaan liggen. Als dit voor jou geldt, probeer dan in een half-zittende positie te slapen, omgeven door kussens voor wat extra steun. Bijna alle vormen van kortademigheid tijdens het laatste trimester zijn normaal, maar als je je zorgen maakt neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Brandend maagzuur en indigestie

Deze twee aan elkaar gerelateerde kwalen steken meestal in het derde trimester de kop op. Dit is voor sommige vrouwen de eerste keer dat ze problemen ondervinden met de spijsvertering tijdens de zwangerschap en komt voor hen als een grote verrassing. Waarom nu? Tijdens de zwangerschap werkt het maagdarmstelsel langzamer. Hierdoor ontspannen de spieren van de maag en slokdarm zich. Zo kunnen maagzuren, die normaal in de maag blijven, naar boven komen in je slokdarm en mond. De zuren geven een brandend gevoel in je keel, vandaar de naam brandend maagzuur. Je houdt er een vieze smaak in je mond aan over van oude voedselresten en maagzuren.

Om brandend maagzuur en problemen met de spijsvertering tijdens de zwangerschap te voorkomen, kun je deze suggesties proberen:
Eet vaker kleine maaltijden. Hierdoor blijft het maagzuur continu werken aan het verteren van voedsel in plaats van zich op te hopen in de maag.
Vermijd vet voedsel.
Blijf na het eten rechtop zitten (zwaartekracht helpt!). Eet je laatste maaltijd niet vlak voordat je naar bed gaat.
Neem een kauwgommetje om de bittere smaak in je mond te verminderen.

Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen, zoals middelen tegen brandend maagzuur, zonder dit eerst met je arts, verloskundige of apotheker te bespreken.

Ga voor meer informatie over wat er in het derde trimester allemaal gebeurt, naar ‘Je bent er bijna: het derde trimester’.

Misschien vind je dit ook interessant: