first-trimester-during-pregnancy-everything-you-need-to-know-about-first-trimester-antenatal-tests

Eerste trimester. Alles over prenatale onderzoeken in het eerste trimester

Onderzoeken in het eerste trimester. Deze maand zul je enkele onderzoeken ondergaan die belangrijke informatie geven over de gezondheid van jou en je baby. Er worden bloed- en urinetesten afgenomen die je algemene gezondheid controleren en garanderen dat je geen infecties of ziektes hebt die een risico voor je baby kunnen vormen.
VROEGE TESTEN Goede prenatale zorg omvat bepaalde testen in het eerste trimester die dienen als bescherming tegen mogelijke complicaties, en die je helpen om meer te leren over je zwangerschap, en over hoe je kleintje zich ontwikkelt, vanaf het eerste trimester en tijdens de rest van je zwangerschap. De onderzoeken die we in deze nieuwsbrief beschrijven worden uitgevoerd bij het eerste bezoek aan de huisarts of gynaecoloog of snel daarna.

1. Bloedonderzoek. Dit wordt uitgevoerd om te onderzoeken op:

? RESUSFACTOR Dit bepaalt je bloedgroep (A, B, AB of O), en bepaalt je Rh-status. De meeste mensen zijn Rh-positief. Als je Rh-negatief bent en je partner is Rh-positief, kan het bloed van je foetus positief zijn en dus niet-compatibel met dat van jou. Dit is niet iets wat nu effect heeft op een van jullie. Dus maak je geen zorgen. Artsen moeten het weten in het geval dat het gevolgen heeft voor toekomstige zwangerschappen. De resusfactor is niet langer iets dat een reëel gezondheidsrisico betekent, omdat potentiële problemen tegenwoordig makkelijk kunnen worden behandeld.
? BLOEDARMOEDE Een te klein aantal rode bloedcellen is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Dit wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan ijzer.
? RUBELLA (Rodehond) Het is belangrijk om je immuniteit tegen deze ziekte nog voor het eerste trimester van de zwangerschap vast te stellen, omdat het schadelijk voor de baby kan zijn. Als het goed is heb je het Rubella-vaccin tijdens je kindertijd als inenting ontvangen, dus heb je niets om je zorgen over te maken. Als je echter niet immuun bent, dien je eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen om tijdens de zwangerschap gezond te blijven, en je krijgt direct nadat je baby wordt geboren een inenting.
? HEPATITIS B Indien niet opgespoord, betekent dit virus een risico voor je gezondheid en het kan na de bevalling van invloed zijn op de baby. Als je in het eerste trimester positief test, wordt je nauwer gecontroleerd en je baby zal bij de geboorte worden gevaccineerd.
? Je krijgt ook een HIV-test aangeboden. Dit is specifiek omdat er nu een aantal zeer effectieve beschermende behandelingen bestaan die tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat het virus aan de baby wordt doorgegeven.

2. Urinetest. Je urine moet vanaf het eerste trimester regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat je geen tekenen vertoont van diabetes of infecties aan je nieren en blaas. Je verloskundige zal ook regelmatig je urine onderzoeken op sporen van eiwit of glucose, wat vroege indicatoren kunnen zijn van zwangerschapsdiabetes en toxinemie (pre-eclampsie). Dit wordt gedaan om mogelijke problemen te voorkomen.

3. Je krijgt wellicht ook te maken met onderzoeken voor:
? SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen) Een paar veel voorkomende ziektes zoals gonorroe, chlamydia en syfilis (die allemaal eenvoudig kunnen worden behandeld) kunnen ernstige gevolgen opleveren voor jou en je baby als ze onbehandeld blijven. De tests tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zijn allemaal eenvoudig en de behandelingen erg effectief.
? Bacteriële vaginose (BV) Dit is een veel voorkomende genitale infectie die normaal gesproken weinig risico met zich meebrengt, maar indien niet behandeld, kan dit het risico op vroegtijdige bevalling verhogen. Een antibioticakuur zal het op een veilige manier oplossen.
? Tuberculose (TB) Als je arts denkt dat je misschien een drager van deze ziekte bent, zal hij je een eenvoudig huidonderzoek laten doen. TB kan met antibiotica worden behandeld.

Het grote aantal onderzoeken dat je tijdens je eerste prenatale bezoeken krijgt aangeboden, kan je misschien een beetje overweldigen. Wees niet bang; dit zijn slechts voorzorgsmaatregelen om jou en je baby vanaf het allereerste trimester veilig en gezond te houden. En tegen de tijd dat je thuis bent, ben je ze waarschijnlijk allemaal weer vergeten!

Misschien vind je dit ook interessant: