stay safe

Gezond zwanger. Hoe kan ik risico’s vermijden bij activiteiten als ik zwanger ben?

Wat je beter wel en niet kunt doen als je zwanger bent Wat hebben katten, tuinieren en zachte kaas met elkaar gemeen? Het zijn wat voorbeelden van dingen die een risico kunnen zijn tijdens je zwangerschap. Het is belangrijk dat je weet welke zaken en activiteiten je de komende zeven maanden moet vermijden.

Wat moet ik WEL en NIET doen? Je huisarts en verloskundige zullen je ongetwijfeld adviseren dat je leven gewoon kan en moet doorgaan wanneer je zwanger bent. Als er een activiteit is waarover je twijfelt, vraag dan om advies. Maar in het algemeen is er weinig dat je moet laten als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap moet je wel oppassen als het gaat om katten. Katten dragen toxoplasmose bij zich, een parasitaire infectie die aanwezig is in hun ontlasting. Als je deze tijdens de zwangerschap oploopt, is er een kans dat de ziekte aan je baby zou kunnen worden doorgegeven. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden om de kattenbak te verschonen en contact te hebben met jonge katjes om een gezonde zwangerschap te behouden. Dus dit is niet het juiste moment om een ​​nieuwe viervoeter in huis te nemen!

Schadelijke bacteriën, zoals listeria en salmonella, kunnen ook voorkomen in sommige voedingsmiddelen, zoals rauwe of zachtgekookte eieren, vleeswaren of ongepasteuriseerde zuivelproducten. Dus vermijd deze als je zwanger bent en zorg ervoor dat je maaltijden altijd goed gekookt en verwarmd worden tot ze gloeiend heet zijn. Houd tot slot in gedachten dat bacteriën ook aanwezig zijn in de aarde, dus draag handschoenen als je activiteiten tijdens de zwangerschap bestaan uit tuinieren of het hanteren van ongewassen groenten en fruit. Behalve deze paar voorzorgsmaatregelen hoef je niet veel anders te doen dan normaal als het een gezonde zwangerschap betreft. Al heb je nu het perfecte excuus om de tuin niet te hoeven wieden!

Misschien vind je dit ook interessant: