Gezonde zwangerschap. Schildklier en zwangerschap. Te snelle of te trage schildklier

Gezonde zwangerschap. Schildklier en zwangerschap. Te snelle of te trage schildklier

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Droge huid? Vermoeid? Snelle hartslag? Zweten? Hoewel problemen met de schildklier niet veel voorkomen, is het belangrijk om de symptomen te herkennen, want een verstoring van de schildklier kan van grote invloed zijn op je baby. Dit moet je weten.

Je schildklier, die zich in je hals bevindt, is belangrijk voor het reguleren van je stofwisseling, het tempo waarin je lichaam energie verbruikt. Trage schildklier en zwangerschap. Als hij niet goed functioneert, kan dit een aandoening zijn die men hypothyreoïdie noemt, waarbij de klier te langzaam werkt, of hyperthyreoïdie, waarbij hij te snel werkt.

Gelukkig komen beide vormen van deze schildklierverstoring niet vaak voor bij zwangere vrouwen: gemiddeld 6 op de 1000 zwangere vrouwen ontwikkelen hyperthyreoïdie en twee op de 1000 ontwikkelen hypothyreoïdie. De kans is meestal groot dat je een gezonde zwangerschap hebt. Toch is het belangrijk dat alle zwangere vrouwen de symptomen leren herkennen, aangezien een schildklierafwijking de zwangerschap drastisch kan beïnvloeden. Dit moet je weten over de schildklier en zwangerschap.

Hypothyroïdie

Hypothyroïdie is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. Uit een studie die in 1999 gepubliceerd werd in de Verenigde Staten bleek dat bij vrouwen wiens schildklier tijdens de zwangerschap te langzaam functioneerde de kans vier keer zo groot was om kinderen te krijgen met een laag IQ dan vrouwen met een normale schildklier - in vergelijking met een gezonde zwangerschap. Dit is een belangrijke bevinding, want artsen kunnen hypothyreoïdie behandelen als het vroeg genoeg ontdekt wordt.

Je huisarts kan je schildklierfunctie bepalen aan de hand van een eenvoudige bloedtest. Hij zal je waarschijnlijk alleen testen als je symptomen van een verstoring ervaart, omdat er een sterk verband bestaat tussen de schildklier en zwangerschap. Laat het je huisarts weten als je last hebt van een van de volgende symptomen:

Vermoeidheid
Een onverwachte gewichtstoename
Droge huid
Slecht tegen kou kunnen
Slappe spieren

Natuurlijk zijn sommige van deze symptomen volkomen normaal tijdens de zwangerschap en daarom wordt een schildklieraandoening niet altijd herkend, maar het kan geen kwaad om je te laten testen. Omdat een trage schildklier in combinatie met zwangerschap gevaarlijk kan zijn, zal je dokter je hormoonsupplementen voorschrijven als uit de test blijkt dat het niveau van je schildklierhormoon te laag is. Hij zal je tijdens de zwangerschap en daarna blijven testen om te bepalen hoe lang je deze supplementen nodig hebt en om de zwangerschap zo gezond mogelijk te laten verlopen.

Hyperthyreoïdie

Schildklierproblemen kunnen ook het tegenovergestelde tot gevolg hebben. Een overactieve schildklier kan ook voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap: zwangere vrouwen met deze aandoening hebben een verhoogd risico dat hun baby wordt geboren met een te laag geboortegewicht. Ze hebben ook meer kans op andere problemen zoals pre-eclampsie. Pre-eclampsie, ook wel bekend als toxemie, is een zwangerschapsaandoening die hoge bloeddruk, plotselinge gewichtstoename en het vasthouden van grote hoeveelheden vocht tot gevolg heeft.

De symptomen van hyperthyreoïdie zijn:
Niet goed tegen hitte kunnen
Warme huid
Zweten
Trillen
Gewichtsverlies
Snelle hartslag

Je huisarts kan hyperthyreoïdie vaststellen aan de hand van een bloedtest en medicijnen voorschrijven om het probleem te verhelpen. Zoals je ziet, kunnen zowel een overactieve als een trage schildklier tijdens de zwangerschap veel problemen veroorzaken voor zowel de moeder als de baby. Beide soorten schildklieraandoeningen kunnen ook na de zwangerschap optreden, dus als je na de geboorte de symptomen van een van deze aandoeningen opmerkt, neem dan contact op met je huisarts.

Misschien vind je dit ook interessant: