In het laatste trimester van je zwangerschap kan je groeiende buik zorgen voor brandend maagzuur en kortademigheid.

Dit zijn de laatste loodjes! Je buik wordt elke dag groter nu je baby in je baarmoeder groeit. Het toenemen van je gewicht en de druk in je buik veroorzaken ongemakken. Deze zijn na de geboorte weer verdwenen. Tot die tijd kun je proberen de kwaaltjes tot een minimum te beperken.

Kortademigheid

Ademhalen gaat soms wat moeizamer omdat je baarmoeder groter wordt en hoger in je buik groeit. Dit drukt tegen je middenrif. Je merkt het misschien als je de trap op loopt. Doe het gewoon wat rustig aan en probeer je niet te veel in te spannen.

Sommige vrouwen hebben ook ademhalingsproblemen wanneer ze gaan liggen. Als dit voor jou geldt, probeer dan in een halfzittende positie te slapen, omgeven door kussens voor wat extra steun. Als je je zorgen maakt neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Brandend maagzuur 

Tijdens de zwangerschap werkt het maagdarmstelsel langzamer. Hierdoor ontspannen de spieren van de maag en slokdarm zich. Zo kunnen maagzuren, die normaal in de maag blijven, naar boven komen in je slokdarm en mond. De zuren geven een brandend gevoel in je keel, vandaar de naam brandend maagzuur. Je houdt er een vieze smaak in je mond aan over.

Om brandend maagzuur en problemen met de spijsvertering tijdens de zwangerschap te voorkomen, kun je de volgende tips proberen:

  • Eet vaker kleine maaltijden. Hierdoor blijft het maagzuur continu werken aan het verteren van voedsel in plaats van zich op te hopen in de maag.

  • Vermijd vet voedsel. Blijf na het eten rechtop zitten (zwaartekracht helpt!). Eet je laatste maaltijd niet vlak voordat je naar bed gaat.

  • Neem een kauwgommetje om de bittere smaak in je mond te verminderen.

  • Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen, zoals middelen tegen brandend maagzuur, zonder dit eerst met je arts, verloskundige of apotheker te bespreken. 

Ga voor meer informatie over wat er in het derde trimester allemaal gebeurt, naar ‘Je bent er bijna: het derde trimester'.