The-health-signs-you-should-never-ignore

Zwangersschapssymptomen waar je moet op letten

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Bloedingen, krampen, buikpijn... Dergelijke symptomen zijn in het bijzonder zorgelijk wanneer je zwanger bent. Wanneer moet je de verloskundige of dokter bellen? Leer de waarschuwingstekens bij serieuze problemen uit je hoofd.

De meeste symptomen die vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap zijn normaal, ook als ze niet helemaal comfortabel aanvoelen. Het zijn gewoon symptomen van de zwangerschap. Per week zul je tijdens de zwangerschap verschillende symptomen ervaren. Kortademigheid is bijvoorbeeld een van de algemene zwangerschapssymptomen. Dit komt omdat je je bewust wordt van dieper ademhalen om de baby genoeg zuurstof te geven. Dat voelt misschien niet comfortabel, maar het is goed voor de baby! Maak je vooral geen zorgen! Tja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe kun je weten wanneer je wél aan de bel moet trekken?

Hoewel echte complicaties zeldzaam zijn, is het altijd goed om te weten welke symptomen bij welke periode van de zwangerschap horen. Let op bij de volgende symptomen:

Vaginale bloeding of vlekken
Voortijdig breken van vliezen; dit kan een straaltje vloeistof zijn, constant lekken, of een stroom. Een breuk wordt beschouwd als voorbarig als deze plaatsvindt voor de zevenendertigste week
Aanhoudende buikpijn of premature samentrekkingen van de baarmoeder (voor meer informatie over herkennen van vroeggeboorte, zie premature bevallingswaarschuwing)
Veranderingen in of uitblijven van foetale beweging (schoppen of draaien van de baby), langer dan 24 uur, na de twintigste week
Een ernstige hoofdpijn die langer dan twee of drie uur aanhoudt
Gezichtsstoornissen, zoals wazig of dubbel zien
Flauwvallen of duizeligheid (licht gevoel in het hoofd kan ook een van de normale symptomen van vroege zwangerschap zijn)
Gewichtstoename van meer dan een kilo per week (niet gerelateerd aan overmatig eten!)
Ernstige pijn boven de maag, onder de ribben
Zwelling of vasthouden van vocht (oedeem) in je gezicht, ogen of handen. Opzwellen van voeten of handen is normaal tijdens zwangerschap, maar het moet wel in de gaten worden gehouden.
Gedurende een aantal dagen meer dan twee of drie keer per dag braken. Let op als dit gebeurt na je eerste trimester, wanneer alle 'ochtendmisselijkheid' moet zijn verdwenen
tekenen van infectie (koorts, koude rillingen, branderig gevoel tijdens het urineren, of diarree)

Als je een van deze zwangerschapssymptomen ervaart, bel je verloskundige of arts dan meteen. Hou dit lijstje bij de hand zodat je weet wanneer je je dokter moet inschakelen.

Jouw mening is goud waard. Doe mee en maak elke maand kans op 1 van de 25 pakken luiers.

Geef je mening

Misschien vind je dit ook interessant: