raising multiple bath time challenge

Het opvoeden van meerlingen: uitdagingen rond badtijd

Shelly Reese

Voor baby's in bad gelden er slechts twee echte regels: houd ze veilig en probeer ze schoon te maken!

Iedere ouder heeft een andere aanpak. Sommige moeders staan liever bij het aanrecht omdat dat fijner is voor hun rug en ze gebruiken dan graag de gootsteensproeier. Anderen geven de voorkeur aan plastic inzetstukken voor in het grote bad en gebruiken washandjes. Weer anderen houden van sneldrogende badinzetstukken, omdat ze een zachte ondersteuning in het bad geven.

1. Begin niet te vroeg


Het is het beste tenminste een paar weken te wachten totdat de navelstreng eraf gevallen is. Tot dan is een sponsbadje voldoende.

2. Doe ze niet iedere avond in bad


Het droogt de gevoelige huid van je pasgeboren baby’s uit. Een paar keer per week is voldoende.

3. Was je baby's apart van elkaar


Er is niets glibberiger dan een natte baby. Er wordt geadviseerd om je baby altijd vast te houden, het is onmogelijk om ze alletwee tegelijkertijd vast te houden.

Aangezien baby's niet elke dag in bad hoeven, kun je ze op verschillende dagen in bad doen.

4. Werk als een team


Wanneer je partner thuis is vormt badtijd de ideale kans voor de vader om tijd met zijn kinderen door te brengen. Terwijl jij een van de baby's in bad doet, kan je partner de andere(n) bezig houden door die te verschonen of aan te kleden.

5. Zorg voor het juiste materiaal


Als je een losse douchekop hebt, gebruik die dan, dit zorgt voor een snellere en eenvoudigere badtijd. Houd het wel in de gaten wanneer je de douchekop niet gebruikt.

6. Doe de baby’s in bad wanneer jou dat uitkomt


Niemand zegt dat je baby aan het einde van de dag in bad moet. Als je baby’s aan het eind van de dag juist druk en wriemelig zijn, of als hun oudere broertjes en/of zusjes dan komen storen, probeer ze dan liever 's morgens in bad te doen. Als je je kinderen na het eten in bad wilt doen, laat dan eerst het eten een beetje zakken.

7. Houd bad- en verschoningsspullen bij de hand


Zorg dat zachte washandjes, babyzeep en handdoeken eenvoudig binnen handbereik zijn en houd spullen voor na het bad zoals het aankleedkussen, schone luiers en pyjama's in de buurt. Leg alles neer op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt zodat je je baby snel kunt aankleden en verder kunt gaan met zijn broertje of zusje.

8. Koop een rubberen mat


Zodra je tweeling oud genoeg is om samen in bad te gaan, is het handig om een rubberen mat in het bad te hebben zodat ze niet uitglijden.

9. Wees alert


Badtijd kan plezierig zijn, maar blijf wel opletten. Ondanks dat het spetteren in bad een leuke manier is om te ontspannen, mag je je kinderen nooit alleen laten in bad.

Misschien vind je dit ook interessant: