Te vroeg geboren tweeling.

Te vroeg geboren tweeling.

Te horen krijgen dat je zwanger bent van een tweeling kan een heleboel emoties losmaken, waaronder de bezorgdheid dat ze te vroeg geboren zullen worden. Ik kwam erachter dat de geboorte van een tweeling gemiddeld na 35 weken plaats vindt, terwijl een normale zwangerschap 38 weken duurt. Toch zei mijn dokter al in een vroeg stadium tegen me dat ze geen reden zag waarom ik ze niet tot 38 weken zou dragen.

Rond 27 weken kreeg ik de eerste weeën en was mijn baarmoeder al een beetje ontsloten. Ik moest thuis verplicht bedrust houden met een controlesysteem om twee keer per dag mijn weeën bij te houden. Mijn dokter vertelde dat ik het wellicht tot 34 weken zou uithouden, maar dat ik er vanuit moest gaan dat mijn baby’s te vroeg geboren zouden worden.

Voordat ik gedwongen op bed moest blijven, hebben mijn partner en ik nog de neonatale intensive care bezocht, dus we waren voorbereid op een te vroege bevalling. Al die couveuses met hele kleine te vroeg geboren baby’s en veel piepende apparatuur. De neonatale intensive care kan een overweldigende ervaring zijn.

Rond 30 weken heb ik een nacht in het ziekenhuis doorgebracht waar ik steroïden kreeg om de longen van de baby’s te helpen ontwikkelen en een heleboel medicijnen die mijn weeën moesten stoppen. Gelukkig konden we de bevalling tot 34 weken uitstellen en toen werden er twee prachtige baby’s geboren.

Mijn meisjes wogen allebei rond de 2,270 kg. De laatste weken van de zwangerschap waren emotionele weken en ik was heel opgelucht dat ze uiteindelijk gezond en wel bij me waren.

Een van de moeilijkste dingen van een voortijdige bevalling was voor mij dat ik mijn dochters niet meteen vast kon houden. Ik ben net iets voor 7 uur 's avonds van mijn meisjes bevallen, maar ik kreeg ze – afgezien van een snelle blik toen ze langs me heen gereden werden in hun couveuses - pas rond middernacht te zien op de intensive care. Ik mocht Hanne pas de tweede dag vasthouden en ik moest tot de derde dag wachten om Emma in mijn armen te kunnen sluiten. Beide meisjes hadden in het begin ademhalingsmaskers, voedingstubes en intraveneuze voeding, maar ze waren sterke baby’s en deden het heel goed.

Ze maakten iedere dag vorderingen doordat ze leerden eten, hun lichaamstemperatuur bleef constant en hun gewicht nam toe. Als nieuwe moeder was ik enorm trots en opgelucht bij iedere nieuwe mijlpaal die ze bereikten. Want dat betekende dat ze sneller naar huis konden.

Wanneer je je kleintje op de neonatale intensive care ziet liggen, onthoud dan dat dit de veiligste plek voor je baby is. Hier krijgen ze alle medische verzorging die ze nodig hebben. Gebruik de tijd die je hier doorbrengt om alles te leren over te vroeg geboren baby’s en vraag de verpleegkundigen alles wat je wilt weten. De tijd zal voorbij vliegen! Na elf dagen konden we eindelijk onze meisjes thuis verwelkomen!

Misschien vind je dit ook interessant: