Het 2e trimester. Hoe je baby reageert op je stemmingswisselingen in het 2e trimester

Het 2e trimester. Hoe je baby reageert op je stemmingswisselingen in het 2e trimester

Mama is in opperbeste stemming! Je baby is dikker en groter geworden en heeft zich steeds meer aangepast aan de veranderingen in zijn waterwereldje. Misschien besef je het niet, maar je stemming -blij, verdrietig, boos of gespannen- kan de chemische samenstelling van je bloed beïnvloeden en dat kan weer de toestand van je baby beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat je zo min mogelijk gespannen bent en vooral erg gelukkig!

WERK IN UITVOERING Klaar voor de start… groei! Je baby is nu in het tweede trimester vooral bezig met groter worden. De organen groeien en een speciaal soort vet, bruin van kleur, ontwikkelt zich onderhuids. Ook vernix (huidsmeer) begint zich te vormen. Deze dikke, witte substantie bedekt en beschermt de huid van je foetus en zorgt ervoor dat de baby gemakkelijk door het geboortekanaal glijdt. Aan het einde van deze maand zal jouw kindje ongeveer 13 tot 15 centimeter lang zijn en weegt hij tussen de 230 en 260 gram.

WAT GEBEURT ER Hoewel je eraan went dat je je lichaam deelt met jouw baby, denk je waarschijnlijk dat je gedachten en gevoelens nog steeds volledig privé zijn, inclusief je stemmingswisselingen. Maar tijdens je zwangerschap heeft je emotionele toestand wel degelijk effect op je baby. Als je bijvoorbeeld opgewonden of gelukkig bent, reageert je foetus op de chemische stoffen die vrijkomen door dat blije gevoel. Wanneer je bijzonder rustig en ontspannen bent, profiteert je baby van je gevoel van tevredenheid. En als je last hebt van stress en angst, zal vanaf het tweede trimester de hartslag en ook de activiteit van je baby toenemen als reactie op deze spanning.

LAAT ANDEREN ERMEE OMGAAN Laten we eerlijk zijn: leven zonder stress is onmogelijk. Je moet in het tweede trimester, waar mogelijk, proberen om extreme angst te vermijden en je geen zorgen te maken, net als tijdens de rest van je zwangerschap. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen van zwaar gestreste moeders na de geboorte vaker gezondheidsproblemen hebben en lastiger of moeilijker kunnen aarden. Natuurlijk dragen ook genen bij aan persoonlijkheidskenmerken. Maar houd stressvolle situaties, voor je eigen bestwil en je baby's welzijn, zoveel mogelijk op afstand. Je kunt niet alle stemmingswisselingen voorkomen die bij je zwangerschap horen, maar onnodige stress moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Laat iemand anders zich voor de verandering maar eens druk maken over alle problemen in de wereld - jij hebt voor het tweede trimester en de rest van je zwangerschap het beste excuus!

WAAR HET OP NEERKOMT Het is eigenlijk heel simpel. Rust genoeg, eet goed, zoek hulp om stress te verlichten en grijp iedere mogelijkheid in het tweede trimester aan om rustig aan te doen. Maak gebruik van de aangeboden hulp van je partner, familie en vrienden. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ontspannen ook je baby is.

Misschien vind je dit ook interessant: