Zwangerschap 2e trimester. Ongemakken tijdens het 2e trimester. Foetus 2e trimester

Zwangerschap 2e trimester. Ongemakken tijdens het 2e trimester. Foetus 2e trimester

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Hoewel de meeste vrouwen het tweede trimester de meest comfortabele periode van de zwangerschap vinden, kunnen er bepaalde ongemakken optreden. Lees verder voor advies hoe je kunt omgaan met obstipatie, aambeien en bandenpijn!

Het tweede trimester, halverwege je zwangerschap, is meestal het meest comfortabel. De ochtendmisselijkheid is nu waarschijnlijk voorbij en je hebt nog niet de fysieke belasting van al dat extra babygewicht. Toch kunnen er in het tweede trimester bepaalde ongemakken voorkomen. De meest voorkomende zijn obstipatie, aambeien en bandenpijn.

Obstipatie tegengaan

Door de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap neemt de darmactiviteit af en als de baby groter wordt, oefent hij druk uit op je darmen. Dit alles kan in het tweede trimester obstipatie tot gevolg hebben. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen van je voeding helpen om de boel weer aan de gang te krijgen. Probeer voldoende water te drinken—het liefst acht glazen per dag. Eet meer vezels, waaronder gedroogde pruimen, vezelrijke ontbijtgranen en salades. En zorg voor dagelijkse beweging. Beweging bevordert de bloedcirculatie naar al je organen, dus ook de darmen en maakt je spieren sterker. Hoeveel je beweegt hangt af van je conditie, maar probeer in het tweede trimester dagelijks minstens een kwartiertje te wandelen. (Zie voor meer informatie over bewegen tijdens de zwangerschap ook Lekker actief: bewegen tijdens de zwangerschap.) Gebruik geen laxeermiddel zonder eerst je gynaecoloog of huisarts te raadplegen.

Hulp bij aambeien

Deze worden ook wel hemorroïden genoemd. Dit zijn vergrote aderen in de rectum en anus. Ze komen vaak voor tijdens de zwangerschap vanwege de verhoogde druk in dat gebied. Het kan zijn dat je dit probleem tijdens de zwangerschap voor het eerst ervaart. Ze worden meestal erger naarmate de baby groter wordt, dus je kunt ze het best meteen bij het eerste ongemak behandelen, zodat je ze later beter onder controle kunt houden.

Een warm bad kan de pijn bij aambeien verzachten. Probeer ook vanaf het tweede trimester te voorkomen dat je lang moet staan; veel staan kan de bloedcirculatie belemmeren, waardoor de aambeien erger kunnen worden. Het voorkomen van obstipatie kan ook helpen. Hoe minder je je hoeft in te spannen terwijl je je behoefte doet (en hoe zachter de ontlasting), hoe beter. Als niets wat je zelf probeert werkt, vraag je vroedvrouw of huisarts dan om osmotische laxeermiddelen.

Bandenpijn

Als je pijn ervaart in je lies is de kans groot dat dit het gevolg is van bandenpijn. Wanneer de baarmoeder in het tweede trimester groter wordt moeten de banden die hem in je buik op z'n plek houden langer worden. Dit uitrekken kan bij sommige vrouwen vanaf het tweede trimester pijn veroorzaken.

Helaas kun je weinig doen om bandenpijn te verzachten. Als het te pijnlijk wordt, neem dan contact op met je vroedvrouw. Pijn in de lies of maag tijdens de zwangerschap kan ook duiden op mogelijke complicaties, dus dan moet worden onderzocht of het niet iets ernstigers is.

Misschien vind je dit ook interessant: