foetus-development-stages-hello-mum-i-can-hear-you-baby-development

Ontwikkelingsfasen van de foetus. Mama, ik kan je horen! De ontwikkeling van je baby

Wat is dat geluid? Geluid is een van de meest stimulerende aspecten van de wereld van je baby. Hoewel het vruchtwater een dempend effect heeft, is de baarmoeder gevuld met geluiden van je eigen lichaam en van de buitenwereld. Je baby schrikt al van harde geluiden en luistert extra aandachtig naar bepaalde geluiden zoals jouw stem, maar ook naar muziek en andere stemmen van dichtbij. Maak hier optimaal gebruik van.

HIER WORDT GEWERKT Je baby is een genie in de dop! Tijdens de ontwikkelingsfase van de foetus verdelen de hersenen van je baby zich in kwabben en het zenuwgedeelte groeit en vouwt zichzelf op, waardoor die rimpels ontstaan die we hersenwindingen noemen. Alle zenuwcellen die je kind ooit nodig zal hebben, zullen tegen het einde van deze maand gevormd zijn. Hoewel de ontwikkeling van de zenuwverbindingen jaren zal duren terwijl de baby zich ontwikkelt. Buiten de schedel begint het ook op te schieten: gezichtskenmerken worden herkenbaarder en de oogleden en wenkbrauwen duidelijker gedefinieerd. Tegen het einde van deze maand zal je baby rond de 900 gram wegen en ongeveer 23 centimeter lang zijn.

Wat gebeurt er. Het gehoor van je kleintje is al verrassend goed ontwikkeld. Hoewel het vruchtwater geluiden dempt, zullen veel ervan toch doordringen in de baarmoeder. Je baby luistert naar de geluiden in je lichaam - gegorgel, je hartslag – net als naar geluiden van buitenaf. Geluiden van verschillende sterkte bereiken hem tijdens de verschillende ontwikkelingsfasen. Hij schrikt van harde geluiden die vlak bij je plaatsvinden - een auto die toetert, een deur die dichtslaat - en trapt met zijn beentjes als reactie op fijne geluiden, vooral zijn lievelingsgeluid: jouw stem. De kans is vanaf nu groot dat als je partner zich vooroverbuigt om een praatje te maken met je buik, hij antwoord zal krijgen in de vorm van een paar trappen en het kan zelfs zijn dat je baby van positie verandert om dichter bij zijn stem te komen! Wonderbaarlijk genoeg leert je kleintje nu al het verschil tussen jouw stem en die van andere mensen en went hij al aan de bijzondere geluiden van zijn moedertaal.

Baby Bach. Als je muziek uitkiest die jij leuk vindt en deze elke dag luistert als je je aan het ontspannen bent, zal je kleintje er aan het eind van de zwangerschap net zoveel van genieten als jij en zal hij het na de geboorte zelfs herkennen! Je zal hiermee geen muzikaal genie produceren in zo'n vroege ontwikkelingsfase, maar hij zal hierdoor wel alvast waardering voor muziek krijgen. Muziek werkt heel stimulerend voor je baby en heeft een kalmerende werking op jullie beiden. Nu is dus de tijd om zo vaak mogelijk te zingen en hardop te praten tijdens alle ontwikkelingsfasen van de foetus, een gewoonte die je zeker ook moet doorzetten bij je pasgeboren baby.

Kom meer te weten over de geluiden die de wereld van je kleintje vullen gedurende de verschillende fasen van de babyontwikkeling.

Misschien vind je dit ook interessant: