pregnancy-week-by-week-week-16

Je bent in "week":

Zwangerschap per week: week 16

Jouw baby


Het verschijnen van lichaamsbeharing en misschien ook hoofdhaar was dé grote gebeurtenis van vorige week. Deze week zijn de spieren weer sterker geworden en doet je kleintje zijn best om zijn hoofd en nek niet langer voorover te laten hangen. Omdat hij zijn lichaam nu een beetje kan strekken, kan de baby ook gaan zitten.

De foetus beweegt nu ook druk met zijn armen en benen. Door deze oefeningen kan de kleine foetus zelfs gaan zweten, want de zweetklieren hebben zich inmiddels gevormd (je baarmoeder zorgt uiteraard voor de juiste temperatuur).

Ergens tussen nu en 20 weken kun je voor het eerst de beweging voelen. Maak je echter geen zorgen als je nog niets voelt. Je kleintje is nog erg klein - hij is ongeveer 11-12 cm lang en weegt circa 80 gram - ongeveer net zo groot als een avocado, en het kussen van vruchtwater kan de bewegingen dempen waardoor je de bewegingen nu nog niet kunt voelen.

Jouw zwangerschap


De meeste verloskundigen raden aan om tijdens de zwangerschap op je zij te slapen. Op je rug liggen kan namelijk de druk op de holle ader vergroten (de ader waardoor het bloed terugstroomt naar je hart). Bovendien kun je er rugpijn van krijgen, vooral als je al wat ronder bent.

En natuurlijk maakt ook je groeiende buik het moeilijk om op je buik te slapen, zelfs als je het zou willen. Het is dus de moeite waard om te wennen aan het op je zij slapen. Je kunt het beste op je linkerzij liggen, want dit beperkt de kans op oedeem (zwelling), slagaders en andere klachten als gevolg van een slechte doorbloeding.

Veel vrouwen vinden dat een kussen langs de hele lengte van het lichaam het liggen op de zij comfortabeler maakt. Je kunt ook je bovenste been over je onderste been kruisen om stabiel op je zij te blijven liggen.

Door de zwangerschapshormonen hoopt vloeistof zich op in je longen, zodat het moeilijker wordt om diep in te ademen. Later in de zwangerschap zal je groeiende baarmoeder het probleem vergroten door druk uit te oefenen op je middenrif, waardoor je longen minder ruimte krijgen om uit te zetten. Kortademigheid is niet schadelijk voor jou of voor je baby. Maar als je je zorgen maakt over je kortademigheid dan kun je hier altijd over praten met de huisarts of verloskundige.

Volgens deskundigen


"Uit recent onderzoek blijkt dat rond deze tijd, de 16e week, de baby begint te horen en op geluiden gaat reageren," zegt dr. Suzanne Dixon. Suzanne Dixon. "Over een maand of twee kan je baby al op je stem reageren!"

Misschien vind je dit ook interessant: