pregnancy-week-by-week-week-17

Je bent in "week":

Zwangerschap per week: week 17

Jouw baby


Deze week wordt je baby steeds een beetje dikker. Het vet dat zich nu verzamelt, het zogenoemde vetweefsel, helpt de lichaamswarmte te produceren en te behouden. Vetweefsel is ook belangrijk voor de stofwisseling, omdat het een belangrijke bron van energie is. Rond deze tijd groeit de foetus erg snel: Hij kan (uitgestrekt) zelfs al 17 cm lang zijn en weegt bijna 140 gram, ongeveer net zo groot als een ui!

Je kleine baby is al enkele weken druk aan het oefenen op twee primaire reflexen: zuigen en slikken. Tegen de tijd dat de baby wordt geboren heeft hij zich nagenoeg alle reflexen eigen gemaakt die jij ook bezit, dankzij deze reflexen zal de baby overleven en veel leren over de wereld om zich heen.

Als je baby een meisje wordt, dan ontwikkelt zich een speciale samenstelling van weefsels in de baarmoeder en de vagina. Wordt het een jongen, dan gaan deze weefsels een andere weg: de penis heeft zich al gevormd en het eerste begin van de prostaat wordt zichtbaar. Een cruciale rol in deze ontwikkeling is weggelegd voor de cellen die testosteron afscheiden en die een maand geleden zijn ontstaan.

Jouw zwangerschap


Probeer je nog steeds in de kleding van voor je zwangerschap te passen? Zo ja, dan is het nu tijd om te investeren in een paar goed zittende outfits. Je zult aangenaam verrast zijn met de keuze en de kwaliteit van de positiekleding van tegenwoordig!

De tentjurken en zoete pasteltinten zijn verleden tijd. Je vindt altijd wel iets dat bij je past, ongeacht je maat of stijl van kleden. En als je krap bij kas zit, kun je vast iets leuks vinden in een tweedehands winkel of kun je iets lenen van familie of vrienden. Het dragen van positiekleding is misschien je eerste openbare uiting van je zwangerschap, dus geniet van de aandacht die je ongetwijfeld zult krijgen!

En hoewel niemand er graag over praat, krijgt bijna de helft van alle zwangere vrouwen last van aambeien. Aambeien zijn opgezette aderen in het rectum. Ze zijn overmatig gezwollen als gevolg van een verhoogd bloedvolume en een verhoogde bloedcirculatie in het bekken.

Ook constipatie en persen tijdens de stoelgang kunnen aambeien veroorzaken. Als je snel spataderen krijgt of als je aambeien had tijdens een vorige zwangerschap, dan loop je een verhoogd risico om ze opnieuw te krijgen. Hoe kun je ze het beste voorkomen? Probeer constipatie te vermijden door een vezelrijk dieet te eten, veel water te drinken en regelmatig te bewegen.

Van de deskundigen


"Als je eenmaal zwanger wordt, kun je je anders voelen dan je had gedacht," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Vrouwen die angstgevoelens hadden verwacht, kunnen verrassend op hun gemak zijn. Degenen die dachten dat ze er klaar voor waren, kunnen zich plotseling onzeker voelen."

Misschien vind je dit ook interessant: