pregnancy-week-by-week-week-18

Je bent in "week":

Zwangerschap per week: week 18

Jouw baby


Deze week werkt je kleintje aan een van de eigenschappen die hem uniek maken: de vingerafdrukken. De vetkussentjes die zich op de vingertoppen en tenen verzamelen, zullen later veranderen in een uniek patroon van lijnen.

De dikke darm zit nu tegen de achterkant van de buikwand aan en er vormen zich veel spijsverteringsklieren. Dit ontwikkelende spijsverteringssysteem heeft de afgelopen weken ruimschoots laten zien wat het allemaal kan: de foetus slikt het vruchtwater in en dit gaat vervolgens door de maag en darmen.

De vloeistof wordt nu in de darmen vermengd met dode cellen en afscheiding zodat er meconium ontstaat. Meconium is een groen-zwarte, stroperige substantie die uiteindelijk in je baby's eerste poepluier terechtkomt.

De foetus weegt nu tot wel 200 gram en is ongeveer 16-18 cm lang van kruin tot romp, ongeveer net zo groot als een zoete aardappel.


Jouw zwangerschap


Je zult waarschijnlijk merken dat iedereen, van je schoonmoeder tot volstrekt onbekenden, zich geroepen voelen om advies over je zwangerschap te geven. Hoeveel je moet bewegen, wat je moet eten, of je al dan niet zou moeten werken, geen onderwerp is te gek, zo lijkt het!

Ongevraagd advies kan vervelend zijn, dus probeer het naast je neer te leggen en voel je niet verplicht om je beslissingen uit te leggen. Een eenvoudig "Dank je wel, ik zal eraan denken" is vaak al genoeg. Vergeet niet dat mensen het geweldig vinden dat er een baby op komst is en dat ze het meestal goed bedoelen. Wees ook niet verbaasd als het "advies van de straat" verschilt van dat van je verloskundige. Veel medische inzichten zijn immers in de loop der jaren veranderd.

Als je je duizelig voelt, is daar goede reden voor! Je hart werkt 40 tot 50 procent harder dan voor je zwanger werd. In combinatie met de druk die je groeiende baarmoeder uitoefent op de bloedvaten, kun je je af en toe duizelig voelen, vooral als je probeert snel op te staan. Dit kun je doen tegen de duizeligheid:

• Rust vaak uit
• Ga een paar keer per dag even op je linkerzij liggen om je bloedsomloop te verbeteren
• Een lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot een duizelig gevoel. Een stuk fruit stilt de ergste honger en helpt je overeind te blijven.

De grootste mijlpaal, als je deze nog niet had bereikt, is het voelen schoppen van je baby. Je zult waarschijnlijk nog geen krachtige schop voelen (omdat je baby nog zo klein is), maar je zult wel al een lichte trilling kunnen voelen alsof je vlinders in de buik hebt.

Volgens deskundigen


Omdat je vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap verandert, kan het lastig zijn om vast te stellen of je een infectie hebt opgelopen.

"De meeste zwangere vrouwen zullen een witte, melkachtige afscheiding waarnemen, de zogenoemde witte vloed," zegt verpleegkundige Elaine Zwelling. "Witte vloed is normaal en neemt in hoeveelheid toe naarmate de bevalling nadert."

Als de afscheiding echter een andere kleur of consistentie krijgt, of als er sprake is van irritatie of een slechte geur, dan kan dit wijzen op een infectie.

Misschien vind je dit ook interessant: