pregnancy-week-by-week-week-31

Je bent in "week":

Zwangerschap per week: week 31

Jouw baby


Veel zorgverleners raden aan dat vrouwen de bewegingen van hun baby in de gaten houden wanneer ze in het derde trimester zijn. Zo gaat het: ga dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip (indien mogelijk wanneer je baby het meest actief is) liggen en houdt bij hoelang het duurt om 10 schoppen, rollen, of welke vorm van beweging ook te voelen.

Dit moet in minder dan een uur kunnen. Veel vrouwen ervaren dat dit maar een paar minuten duurt, afhankelijk van het tijdstip. Als je na een uur nog geen beweging voelt, eet dan een lichte snack, ga liggen en probeer het opnieuw. Als je nog steeds niets voelt, raadpleeg dan je verloskundige.

Je baby heeft een lengte van ongeveer 28,5 cm van kruin tot romp (en 43 cm van top tot teen) en weegt zo'n 1,5 kg, ongeveer de grootte van een ananas!

Hij zit nu al een paar weken in de foetushouding met zijn benen opgetrokken en ze moet nog steeds veel groeien! Hij wordt niet veel groter, maar komt nog zo’n 900 gram aan deze maand. Nog negen weken voordat hij je gaat begroeten!

Maak je geen zorgen als de baby in de komende weken minder actief is. Het is zelfs zo dat minder beweging betekent dat hij zich precies volgens schema ontwikkelt (als we ervan uitgaan dat je elke dag 10 bewegingen in een uur telt). Zijn bewegingen zijn gewoon steeds minder grillig en meer georganiseerd en er is niet zo veel ruimte in je baarmoeder, want er zijn slechts een paar weken te gaan! Omdat er minder ruimte is in de baarmoeder met een groeiende baby, kan hij minder bewegen in het derde trimester dan eerder in je zwangerschap. Maar baby's bewegen zich nog steeds regelmatig en op een meer gecoördineerde manier. Om ervoor te zorgen dat de bewegingen van je baby op schema liggen, wordt voorgesteld dat je elke dag het aantal bewegingen van je baby telt in een periode van twee uur. Als je 10 bewegingen voelt in deze periode, kun je er zeker van zijn dat je baby het goed doet.

Jouw zwangerschap


Het kan zijn dat je sinds enkele maanden wat kortademig bent, maar nu wordt het moeilijker om voldoende lucht te krijgen. Dat komt omdat je steeds groeiende baarmoeder je middenrif tegen je longen duwt.

Als je laag draagt, heb je geluk! Vrouwen die hoger dragen, kunnen moeilijker ademhalen. Als je merkt dat je buiten adem bent, stop dan even en neem enkele keren diep adem (zo diep als je kunt). Tegen het einde van je zwangerschap (rond de 37e of 38e week) kun je ineens van dit probleem verlost zijn, want je baby komt dan lager in je bekken te liggen, zodat de druk op je middenrif en longen afneemt.

Je bent waarschijnlijk al vanaf het midden van je tweede trimester alert op symptomen van vroegtijdige bevalling. Nu je in je derde trimester bent, kan het zijn dat je lichaam begint te oefenen voor de bevalling. Dit zijn zogenaamde oefenweeën.

Ze houden geen verband met een vroegtijdige bevalling en zijn geen reden tot zorg. Hoe herken je het verschil? Als de weeën onregelmatig zijn en verdwijnen zodra je van houding verandert of wat rondloopt, dan heb je waarschijnlijk te maken met oefenweeën.

Misschien vind je dit ook interessant: