pregnancy-week-by-week-week-34

Zwangerschap per week: week 34

Jouw babyDe ogen van je baby zijn nu blauw, ongeacht de uiteindelijke kleur van zijn ogen. Het pigmentatieproces in zijn iris zal niet klaar zijn totdat zijn ogen gedurende enkele weken na de geboorte zijn blootgesteld aan licht. De uiteindelijke kleur van zijn ogen kan nog jarenlang onduidelijk zijn!

Als je baby een jongen is, dalen zijn testikels nu van zijn buik af naar zijn scrotum. Soms dalen één of beide testikels niet in positie voor de geboorte. In dit geval dalen de testikels van je baby waarschijnlijk voor zijn eerste verjaardag. Als het scrotum van je kind groot lijkt vlak na de geboorte, maak je geen zorgen: de zwelling is te wijten aan extra vocht en zal ongeveer binnen een week verdwijnen.

Jouw zwangerschap


Nu je nog maar een paar weken te gaan hebt, is het een goed idee om de signalen van de naderende bevalling te herkennen. Die zijn bij iedere vrouw anders, maar de meest voorkomende symptomen zijn regelmatige weeën die elkaar steeds sneller opvolgen, een pijn in de onderrug in combinatie met menstruatieachtige krampen, het breken van de vliezen (het vruchtvlies breekt) of het verliezen van slijm met wat bloed, wat erop kan wijzen dat je baarmoedermond begint te ontsluiten.

Houd er rekening mee dat de aanwezigheid van deze symptomen niet noodzakelijk betekent dat de bevalling begonnen is. Je kunt dagen of zelfs weken voor de bevalling deze tekenen hebben. Laat je verloskundige beslissen wat je situatie is: als je een van deze symptomen hebt, moet je hem of haar onmiddellijk bellen.

Waarschijnlijk heb je inmiddels een en ander uitgezocht en veel nagedacht over de vraag hoe je de bevalling wilt laten verlopen, welke familieleden aanwezig zullen zijn, of je pijnbestrijding overweegt enz. Je hebt je wensen waarschijnlijk al besproken met je verloskundige. Dit is het moment om opnieuw met je arts of verloskundige over je wensen te praten en hun geheugen even op te frissen, om ervoor te zorgen dat jullie nog steeds op dezelfde lijn zitten.

Van de deskundigen


Het kan zijn dat de uitgerekte huid van je borsten gaat jeuken.

"Je kan een kalmerende lotion proberen, zonder irriterende parfums", suggereert deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Vitamine E-zalf, cacaoboter of een gezuiverde lanolinebalsem kunnen ook goed werken."