4 tips om je kleintje(s) voor te bereiden op veranderingen na de quarantaine.

Nu je zoveel weken samen thuis bent geweest, is je kind gewend om je altijd dichtbij te hebben. Of je weer gaat werken, je kleintje(s) opnieuw aan de opvang toevertrouwt of gewoon samen minder tijd doorbrengt dan de afgelopen weken, deze verandering kan moeilijk zijn voor jullie beiden. Geen paniek! Met onze tips helpen we je deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. Las een overgangsmoment in 

Door de veranderingen na de quarantaine kan je kindje zijn houvast verliezen. Als je kindje nog klein is (minder dan 12 maanden), als hij gevoelig is voor verandering of als hij last heeft van verlatingsangst, kan het handig zijn om een overgangsperiode in te lassen. Hoe doe je dat? Wetenschappers hebben aangetoond dat de hersenen van jongere kinderen constant proberen te raden wat er gaat gebeuren. Dit doet je kleintje op basis van eerdere ervaringen. Als je kindje dus dagelijks hetzelfde ervaart, zal hij sneller begrijpen wat er rondom hem gebeurt. Je kind zal waarschijnlijk na een dag of drie, vier aan de nieuwe routine van naar de opvang gaan, gewend zijn. 

2. Neem duidelijk afscheid

Alle kinderopvang en scholen gaan veiligheidsmaatregelen nemen om besmettingsgevaar te voorkomen. De kans is dus groot dat je buiten al afscheid van je kind moet nemen. Waarschijnlijk was je kind gewend aan rituelen bij het afscheid nemen. Dus nog even mee naar binnen, boekje lezen, of zwaaien aan de deur en ook nog even voor het raam. De kunst is om op een ontspannen manier nieuwe rituelen te creëren samen. Lees het boekje bijvoorbeeld thuis vast. En voeg bij het afscheid iets nieuws toe, zoals een heel kort liedje dat je samen thuis al oefent. En dan kusjes en zwaaien. Dat werkt! Hoe duidelijker en korter het afscheid, hoe beter je kind dit afscheid zal aankunnen. Wacht niet tot hij begint te huilen wanneer jij moet vertrekken, en als hij dit toch doet, neem hem dan zeker niet opnieuw in je armen. Weet in elk geval dat de meeste kindjes stoppen met huilen vlak nadat de ouders vertrokken zijn.

3. Vermijd andere grote veranderingen thuis

Zijn vertrouwde thuis omruilen voor de kinderopvang, waar hij alles opnieuw moet leren kennen en oriëntatiepunten moet zoeken, is een grote verandering voor je kleintje. Je kind heeft dan ook behoefte aan zoveel mogelijk oriëntatiepunten voordat hij zich ergens helemaal thuis voelt. Stel daarom renovaties en andere grote werken thuis even uit om je kindje zoveel mogelijk stabiliteit te bieden tijdens deze periode. Vooral zijn kamer en de plaats waar zijn bedje staat, moet nog even onaangetast blijven. Zo'n verandering zou zijn nachtrust kunnen verstoren, waardoor hij overdag onrustiger wordt.

4. Ontspan jezelf en heb vertrouwen in je kindje

Aangezien er heel wat veranderingen aankomen voor jou en je kindje, is het normaal dat je je zorgen maakt. Maar wees gerust, kinderen passen zich veel sneller aan aan nieuwe situaties dan volwassenen aangezien hun hersenen sneller kunnen schakelen. Heb dus vertrouwen in je kind. Hoe meer jij je ontspant, hoe groter de kans dat je kind dat ook zal voelen. Ook al verstaat hij je gevoelens en emoties niet, hij voelt ze wel!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies