ddc-banner-2-1200

Zwangerschapscalculator

Eenvoudig je uitgerekende datum berekenen!

Gefeliciteerd!

Niets is spannender dan wachten als je een zwangerschapstest hebt gedaan... en te zien dat hij positief is! Zodra je er een beetje aan bent gewend dat je moeder wordt, ga je natuurlijk nadenken over allerlei praktische dingen. Een van je eerste vragen is ongetwijfeld: wanneer ben ik uitgerekend?

Begin met

Dat is niet zo gemakkelijk te bepalen als je zou denken. De meeste aanstaande moeders vermoeden pas dat ze zwanger zijn als ze niet ongesteld worden en tegen die tijd kunnen ze al vijf weken zwanger zijn. Dat betekent dat je niet gewoon negen maanden kunt tellen vanaf de dag dat je je zwangerschapstest deed. En zelfs als je rekening houdt met een paar weken eerder of later op basis van wanneer je waarschijnlijk hebt geovuleerd, kun je er nog steeds flink naast zitten.

Tenzij je heel precies weet waar je in je ovulatiecyclus zat op het moment dat de bevruchting plaatsvond, is het heel moeilijk om precies uit te rekenen wanneer je je kleintje kunt verwachten.

ZO GEBRUIK JE ONZE ZWANGERSCHAPSKALENDER OM TE BEPALEN WANNEER JE BENT UITGEREKEND

Misschien wist je dit nog niet, maar zowel je menstruatie als je ovulatie tellen als de eerste twee weken van je zwangerschap. Daarom kan het allemaal zo verwarrend zijn, vooral als je gewone cyclus langer of korter is dan het gemiddelde van 28 dagen.

De meeste zwangerschappen duren 40 weken, maar er zijn nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de datum waarop je bent uitgerekend. Onze kalender gebruikt de datum van je laatste menstruatie en de lengte van je gemiddelde cyclus om snel uit te rekenen wanneer je kindje ongeveer wordt verwacht. Hierbij wordt rekening gehouden met een langere, een kortere of een gemiddelde cyclus.

Als je zeker weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je die datum gebruiken. Onze kalender houdt daarnaast rekening met de eerste twee weken van zowel je menstruatie als je ovulatie.

Met deze eenvoudige stappen kun je je uitgerekende datum bepalen:

  • 1. Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie? En hoe lang duurt je cyclus gemiddeld? Je cyclus is het aantal dagen tussen de eerste dag van je menstruatie en de dag voordat je volgende menstruatie begint. Als je zeker weet op welke dag de bevruchting heeft plaatsgevonden kun je ook die optie kiezen.
  • 2. Vul de verschillende datums in.
  • 3. Klik op Uitrekenen!

Houd er rekening mee dat het resultaat een schatting is en geen vaste datum. Want elke zwangerschap is anders.

WAT ALS JE ZWANGER BENT?

Als je je uitgerekende datum hebt berekend, heb je een beter idee wanneer je je kleintje kunt verwachten en kun je beginnen met plannen.Een van de eerste stappen (als je dit nog niet hebt gedaan) is een afspraak maken met je huisarts. Je arts kan via bloedonderzoek en een fysiek onderzoek bevestigen of je inderdaad zwanger bent en een nauwkeurigere bevallingsdatum bepalen.

Bij elke volgende afspraak word je onderzocht om de grootte van je baarmoeder te bepalen en de ontwikkeling van je kleintje bij te houden. Spannende mijlpalen zoals de eerste keer dat je het hartje hoort of de eerste keer dat je je baby ziet op een echo, maken deel uit van deze controles. Het kan zijn dat je uitgerekende datum op basis van de resultaten van deze controles wordt aangepast.

Je arts kan je natuurlijk het allerbeste adviseren, maar er zijn nog genoeg dingen die je alvast kunt doen zodra je weet dat je zwanger bent. Verken onze website!