Buitenlucht is gezond voor jou en voor je baby. Het jaar rond elke dag even naar buiten is een goed idee. Vooral in de zomer is het natuurlijk wel oppassen met de zon op het tere babyhuidje. Vier tips om je baby te beschermen.

1. Kleed hem goed aan

Trek je baby of peuter een ruim zittende katoenen broek en shirt aan met lange pijpen en lange mouwen. Vergeet niet om zijn hoofd te beschermen met een pet met brede rand. Het is belangrijk om zijn gevoelige huid te beschermen tegen de ultraviolette straling.  

2. Doe lekker veel zonnebrandcrème op

Smeer babyzonnebrandcrème met een hoge factor op alle aan de zon blootgestelde lichaamsdelen en herhaal dit bij voorkeur om de twee uur. Voor bescherming tegen de zon is het beter te veel te smeren dan te weinig. 

3. Vermijd de middaguren

De beste tip voor de huidbescherming van je baby is om tijdens de piekuren binnen te blijven: tussen 10 uur 's ochtends en 15 uur 's middags.

Maak eerst een wandeling en laat hem dan een tijdje thuis spelen, dan is het tijdens de piekuren tijd voor de lunch en het middagslaapje! Daarna is de zon minder sterk en kun je je kind weer mee naar buiten nemen zonder bang te hoeven zijn dat hij verbrandt. 

Onthoud dat je kind in ieder seizoen kan verbranden door de zon, en in alle weersomstandigheden, of het nu bewolkt of zonnig is.

4. Zonnebrand behandelen

Als je kind toch is verbrand, leg dan minstens 20 minuten een koel washandje op zijn verbrande huid om de pijn te verzachten. Je huisarts kan ook paracetamol aanbevelen.

Een after sun crème of vettige zalf zoals vaseline of een vochtinbrengende crème met aloë vera zal de kinderhuid genezen, de pijn verminderen en uitdroging voorkomen.

Het is ook belangrijk om een nieuwe verbranding te voorkomen: een huid die al beschadigd is door de zon moet je minstens een jaar lang extra beschermen. Als er blaren te zien zijn, is het een tweedegraadsverbranding en moet je ermee naar de dokter.