Hoofd gestoten: hoe weet je of het ernstig is?

Angela Rosas

Ieder kind knalt op een gegeven moment een keer met zijn hersenpan ergens tegenaan. Gelukkig schrikken de ouders meestal meer van de klap dan dat het pijn doet, ondanks de omvang van de bult, maar het is altijd goed te weten waar je bij zo'n klap op moet letten.

Wat je kunt verwachten?

Realiseer je dat het heel normaal is dat je kind van streek is als hij zijn hoofd gestoten heeft. Je kunt verwachten dat hij om extra aandacht vraagt of uit wil rusten. Jij bent degene die je kind het beste kent, dus jij bent het beste in staat te beoordelen of zijn gedrag verontrustend is of niet. Let vooral op of er in de uren en de dagen na de klap een belangrijke verandering of een verslechtering in het gedrag van je kind plaatsvindt, vergeleken met zijn normale gedrag.

Volg deze stappen

• Na een klap op het hoofd zijn er dingen die je kan doen om de ernst van het letsel te beoordelen. Laat je kind minstens twee uur rusten en hou hem tijdens deze tijd goed in de gaten. • Geef hem alleen iets te drinken en geen pijnstillers tijdens deze observatietijd. Als hij echt teveel pijn heeft en een pijnstiller nodig heeft, ga dan met hem naar de dokter. • Maak een eventuele wond op het hoofd goed schoon, houd er minstens 10 minuten goed een doekje op gedrukt. Als de wond groter is dan 2-3 cm, het bloeden niet stopt, of als het een open wenkbrauw, lip, of oorlel betreft, ga dan meteen naar de dokter voor advies. • Kleine sneetjes kun je met een pleister afplakken, zodat de randen zich sneller hechten. • Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. • Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken. Controleer bij het wakker worden of hij niet duizelig of verward is of onsamenhangend praat. Controleer de pupillen van zijn ogen om te zien of ze even groot zijn.

Hersenschudding en andere symptomen

Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt. Kinderen met een hersenschudding moeten meteen naar de dokter worden gebracht en een tijdje in observatie blijven. Andere verontrustende tekenen waar je meteen na hoofdletsel op moet letten:

• meer dan drie keer net na het ongeval overgeven of één keer vier tot zes uur daarna • vocht of bloed dat uit het oor of de neus komt • plotselinge ernstige oorpijn vlak na het ongeval • erge hoofdpijn die na een uur nog niet over is • klachten over duizeligheid of wazig of dubbel zien • moeite om wakker te blijven en verwarring en onsamenhangende praat bij het wakker worden • zweterig en bleek blijven • onregelmatige of rare ademhaling.

Als je één van deze symptomen waarneemt, breng dan je kind direct naar de dokter of het ziekenhuis!

Hier kun je op rekenen

De gestoten plek zal de komende dagen alle kleuren van de regenboog krijgen. Als je kind zich op zijn voorhoofd of in het midden van het gezicht heeft gestoten zal het snel blauw (of geel of groen) worden.

Het lijkt altijd erger dan het is. Ik moet altijd aan de reactie van mijn moeder denken toen mijn broertje door een golfclub was geraakt en onder het bloed zat van een open hoofdwond. Ze viel flauw, stootte haar hoofd en moest een nacht in het ziekenhuis blijven, maar met mijn broertje was niks aan de hand.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies