Wat doe je als je kleintje een tand breekt?

De eerste babytanden zijn zo kostbaar dat je niet meteen denkt aan wat er allemaal kan misgaan. Het is nochtans niet uitzonderlijk dat baby's hun tanden beschadigen wanneer ze leren stappen of op ontdekkingstocht gaan. Die zin voor avontuur is misschien onschuldig, maar veroorzaakt ook ongelukkige ongevallen. Babytanden zijn hier vaak de dupe van. Hier vind je een paar tips om kalm te blijven.

Wat doe je als je baby een tand breekt?

Je panikeert al snel als je baby zich kwetst of een tand breekt. Toch blijf je best kalm wanneer je kleintje komt aanrennen met bebloede mond en een tand minder. Zo vermijd je dat je kleintje ook in tranen uitbarst. (Hij beseft nog niet wat er gebeurt.) De mond is sterk doorbloed. Daarom lijken ongelukken altijd erger dan ze zijn. Die bloedvaatjes zorgen er trouwens ook voor dat wonden snel genezen. Dat is alvast geruststellend !

Breng ik mijn kindje snel naar de spoedtandarts?

Als je kind een tand breekt, bespreek je dat best meteen met je tandarts. Die geeft gespecialiseerd advies. Check ook zeker of je baby ergens anders pijn heeft. Wikkel de tand in een vochtig doekje. Meestal raadt de tandarts aan om de melktand  met de tandenfee mee te geven in plaats van hem te repareren. Dat kan de groei van de vaste tand verhinderen.

Wat doe ik als het tandvlees ook bloedt?

Als het tandvlees bloedt, druk je een gaasdoek stevig op de wonde tot het bloeden stopt. Troost je kleintje met veel knuffels en leuke spelletjes. Zo vergeet hij snel de pijn.

Wat doe je als je baby valt, maar niet bloedt?

Heeft je kleintje geen pijn en bloedt hij niet? Dan is de tandarts waarschijnlijk overbodig. Is hij ontdaan of komt er toch een tand los? Breng dan een bezoekje aan de tandarts. Die checkt of de zenuw beschadigd is. Als de tand te veel beweegt, kiest de tandarts er misschien voor de tand te trekken.

Breekt elk kind wel eens een tand?

Melktanden breken het snelst omdat de kroon (het tanddeel dat je ziet) veel langer is dan de wortel. Dat maakt die eerste tandjes een stuk minder stabiel. Breekt je kleintje een tand, maar is hij niet echt ontdaan? Dan hoef je niet meteen naar de tandarts te rennen. Maak wel een afspraak om de tand te controleren.

Hoe beperkt je het risico op een ongelukje?

Babyproof je huis door scherpe hoeken af te dekken. Neem je graag extra voorzorgen? Bedek dan harde vloeren met een speeltapijt. 

Wat doe ik als mijn kind een vaste tand breekt?

Als je kind een vaste tand breekt, contacteer je de tandarts best zo snel mogelijk. Zoek de tand, neemt hem vast bij de kroon (niet bij de wortel) en stop hem ongewassen in een glas melk. Zo vermijd je uitdroging. Het is ook aangeraden om de tand terug te plaatsen in de mond. Geef je kind een gaasdoekje om op te kauwen en breng hem naar de tandarts.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies