De eerste tandartsbezoekjes van je kindje

Tandzorg is van essentieel belang voor de gezondheid en het voorkomen van je kindje. Vroege en regelmatige bezoekjes aan de tandarts zijn dan ook vanzelfsprekend voor een goede mondhygiëne. Hieronder vind je alles wat je moet weten over de eerste bezoekjes aan de tandarts, en we geven je ook een paar tips om dit zo vlot en stressvrij mogelijk te laten voorlopen voor jou en je kindje.

Wanneer moet een kind voor het eerst naar de tandarts?

Plan de eerste afspraak bij de tandarts binnen een paar maanden na het doorkomen van de eerste melktanden of rond de eerste verjaardag van je kind, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. Meestal beginnen de eerste babytandjes te verschijnen rond 4 tot 7 maanden, maar wees niet ongerust als je kindje op zijn eerste verjaardag nog geen tandjes heeft.

Hoe vaak moet een kind naar de tandarts?

Neem je kind ongeveer twee keer per jaar mee naar de tandarts. Hij zal zijn tanden en het tandvlees controleren, en nagaan of alles goed ontwikkelt. Gelukkig zijn tandartsen erop getraind om dit volledig pijnloos te laten verlopen voor je kindje, waardoor het dus helemaal niet nodig is om bang of zenuwachtig te zijn.

Helaas moet er soms wat meer gebeuren dan enkel een controle. Als er een tand is afgebroken of gebarsten, is er bijvoorbeeld wat meer werk aan de winkel. Als je een tand verliest, bijvoorbeeld door een val, is het best om zo snel mogelijk een bezoekje aan de tandarts te brengen om de tand nog te redden. In andere gevallen, zoals een afgebroken tand, kan het bezoek aan de tandarts wachten tot de volgende dag. 

Als je merkt dat een van de tanden van je kindje afgebroken is of als hij tandpijn heeft (wellicht door een gaatje), maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Wacht in elk geval niet op de volgende halfjaarlijkse controle. 

Tips om het bezoek aan de tandarts vlot te laten verlopen

Hieronder vind je enkele dingen die je kan doen om je kindje de beste zorg mogelijk te geven. Zo ontwikkelt hij ook de juiste houding die ervoor zorgt dat zijn glimlach zijn hele leven lang blijft stralen: 

  • Kies voor een kindvriendelijke tandarts. Kindertandartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Hun praktijk is hoogstwaarschijnlijk vaak op een leuke manier ingericht, waardoor kinderen de tandarts al minder eng vinden. Als er geen kindertandarts in je buurt is, zoek je best een tandarts die vaak met kinderen werkt en waarbij de wachtkamer ook voorzien is van een speelhoek. Je kinderarts zal wellicht enkele aanbevelingen voor je hebben.

  • Vertrek ruim op tijd voor je afspraak. Zorg ervoor dat je nog wat tijd hebt om de ruimte al wat te leren kennen met je kleintje zodat hij er zich beter bij voelt.

  • Zeg hem niet dat het pijn kan doen. Leer hem dat tandartsbezoekjes een deel zijn van ouder worden. Leg uit waarom de tandarts even in zijn mond zal kijken, en dat tandartsen leuke en vriendelijke mensen zijn.

  • Ga na hoe je je zelf voelt wanneer je naar de tandarts gaat. Veel ouders hebben slechte herinneringen aan de tandarts, en vaak geven ze dit onbewust door aan hun kleintjes. De ouder die geen slechte herinneringen overhoudt aan de tandarts, is best de ouder die meegaat met zijn kindje.

Wat doet de tandarts precies?

Hoewel elke tandarts op een andere manier te werk gaat, sommen we hieronder even op wat je allemaal kunt verwachten.

  • De eerste afspraak. Er gebeurt niet veel, behalve een eerste ontmoeting tussen de tandarts en je kleintje in een vertrouwelijke omgeving. Sommige tandartsen vragen de ouder om hun kindje vast te houden tijdens het tandartsbezoek, terwijl anderen liever hebben dat de ouder in de wachtzaal blijft zodat een een-op-een relatie gevormd kan worden. De tandarts controleert de gezondheid van het tandvlees, de mond en de nieuwe melktandjes.

  • Regelmatige controles. Tijdens de halfjaarlijkse controles zal de tandarts nagaan of je kindje last heeft van tandbederf. Daarnaast zal hij ook zijn beet controleren en kijken of hij problemen heeft met zijn tandvlees, kaken of ander mondweefsel. Als het nodig is, zal de tandarts ook de tandjes van je baby grondig poetsen.

  • Wat mama en papa kunnen verwachten. De tandarts zal je vragen of je baby op zijn duim zuigt, tandenknarst, op zijn lip bijt of zuigt, etc. Daarnaast kan hij je ook advies geven over hoe je je kindje kan troosten als hij last heeft van zijn (nieuwe) tandjes en hij zal je leren hoe je de tanden van je kindje moet poetsen. Het is ook mogelijk dat hij je advies geeft wat betreft zijn eetpatroon (en bijvoorbeeld aanraadt om suiker te vermijden) om zo zijn melktanden te beschermen.

  • Wat mama en papa kunnen vragen. Dit is je kans om vragen te stellen over de tandontwikkeling van je kindje, en om te weten waarop je in de toekomst moet letten. Vergeet niet om de volgende halfjaarlijkse controle in te plannen voordat je vertrekt.

Waarom regelmatige controles belangrijk zijn 

Hoewel melktanden na een tijdje uitvallen, zijn gezonde tanden essentieel voor de mondhygiëne en het voorkomen van je kindje. Goed zorg dragen voor de melktandjes zorgt voor gezond tandvlees en een goede ontwikkeling van de volwassen (permanente) tanden. Je kindertandarts gaat na of de tanden en het tandvlees van je kind gezond is en kan je tips geven om dit te onderhouden. De tandarts is ook op de hoogte van de lokale fluoridegehaltes in het water en kan je advies geven over fluoridevernissen of -supplementen, indien die nodig zijn.

Als je je tandarts regelmatig een bezoekje brengt, zal je kindje zich ook steeds meer ontspannen voelen tijdens de controles, en zal hij dit blijven doen wanneer hij volwassen is.

Hoe je thuis je baby's melktanden verzorgt

Ook thuis kan je veel doen om de tanden en het tandvlees van je baby te verzorgen.

Om te beginnen poets je de tanden en het tandvlees van je baby twee keer per dag. Daarnaast vermijd je best suikerhoudende drankjes en snoepjes en leer je hem uiteindelijk aan hoe hij zijn eigen tanden moet poetsen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies