Het krijgen van tandjes is voor elke baby anders. Sommige baby's laten geen traan, terwijl anderen heel veel last hebben.

Als hij 10 tot 12 maanden oud is, heeft hij in ieder geval een aantal goed zichtbare tandjes. Lees hier je hoe je merkt dat je baby tandjes krijgt en hoe je kunt helpen de pijn van je kindje te verzachten bij het doorkomen ervan.

Hoe je weet of je baby tandjes krijgt?

Als baby's tandjes krijgen, worden ze meestal wat lastiger. Sommige baby's bijten op hun vingers en speelgoed om te proberen zelf de pijn te verzachten van de doorkomende tandjes.

Hieronder staan wat hulpmiddelen, die je kunt proberen:

1. Bijtringen

Bijtringen van rubber helpen uitstekend om de pijn van je baby te verzachten. De meeste hebben bobbeltjes, die prettig aanvoelen op het pijnlijke tandvlees. Sommige leg je van tevoren even in de koelkast (niet in de vriezer!).

2. Gekoeld voedsel

Omdat je baby al begonnen is met vast voedsel eten, zijn er genoeg mogelijkheden om te helpen de pijn te verzachten. Kauwen op een broodkorst vindt je baby nu fijn. Gekoelde snacks zoals appelmoes of yoghurt koelen het tandvlees en dat doet wonderen.

3. Pijnstillend middel

De meningen lopen uiteen of het doorkomen van tandjes tot koorts leidt. Sommigen zeggen van niet, maar sommige baby's lijken toch lichte koorts te krijgen net voordat het eerste tandje doorkomt. Vertrouw je het niet, bel dan je huisarts om te vragen wat je het beste kunt doen.

Er zijn verschillende (homeopathische) middeltjes te koop tegen pijn bij doorkomende tandjes.

Blijf je baby troosten zoals je altijd doet en hopelijk helpt één van de suggesties tegen zijn pijn.