Longonsteking kind - Symptomen en behandeling
Een gids over de oorzaak van longontsteking bij kinderen: Oorzaken en behandeling
Wanneer je kindje een longontsteking heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan je kindje hiertegen behandeld worden en is deze ziekte niet langer zo gevaarlijk als vroeger. De meeste baby's herstellen hier volledig van.
Maar wat is een longontsteking precies? En voor welke symptomen moet je uitkijken? Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende types van longontstekingen, de behandelingen voor baby's, en hoe je het kan voorkomen dat je kindje een longontsteking oploopt.
Wat is een longontsteking?
Als je baby een longontsteking heeft, kan hij waarschijnlijk moeilijker ademhalen of heeft hij pijn bij het inademen. Het infecteert de luchtzakjes (ook wel longblaasjes genoemd) in de longen, waardoor het moeilijker wordt om voldoende zuurstof in het bloed op te nemen.
In sommige ernstigere gevallen kunnen de longblaasjes geblokkeerd worden door vloeistoffen in de longen van je baby.
Wat zijn de symptomen van een longontsteking?
Het is belangrijk om de tekenen van een longontsteking zo snel mogelijk te herkennen, zodat je baby meteen de juiste diagnose krijgt.
Raadpleeg je dokter onmiddellijk als je denkt dat je kindje een longontsteking heeft. Hieronder vind je enkele symptomen die je baby zou kunnen hebben:
Hoesten, vooral als dit gepaard gaat met andere onderstaande symptomen
Hoesten, vooral als dit gepaard gaat met andere onderstaande symptomen
Koorts
Zweten, rillingen, rode wangetjes
Bleekheid
Snel of moeilijk ademhalen
Druk op de ribben of het borstbeen bij het inademen
Piepende ademhaling
Ongecontroleerde bewegingen van de neusvleugels
Meer huilen dan gewoonlijk
Minder honger
Minder energie, slapheid
Pijn in de borst, vooral bij het hoesten of diep ademhalen
Bleke lippen of vingernagels (een teken van minder zuurstof in het bloed)
Oorzaken en diagnose van een longontsteking
Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, of in zeldzame gevallen door schimmel of parasieten.
Soms kan de combinatie van verschillende bacteriën ook een rol spelen. Je baby's immuunsysteem kan bijvoorbeeld verzwakt worden door een virus, waardoor het voor de bacteriële infectie gemakkelijker is om toe te slaan.
De twee meest voorkomende soorten longontstekingen bij baby's zijn:
Een virale longontsteking. Deze vorm van longontstekingen komt het meest bij baby's voor. Het ontwikkelt wanneer een virale infectie in bovenste luchtwegen – zoals een verkoudheid of griep – zich verder verspreidt naar de longen. De symptomen van een virale longontsteking kunnen langzaamaan opduiken, en zijn meestal minder ernstig dan die van een bacteriële longontsteking.
Bacteriële longontsteking. Longontstekingen kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën. Bij dit type longontsteking duiken de symptomen zonder waarschuwing op. Meestal heeft je kindje dan plots hoge koorts en haalt hij sneller adem.
Je dokter of kinderarts zal kunnen vaststellen wat de oorzaak is van de longontsteking, en het is van groot belang om de meeste symptomen snel te laten nakijken.
Een longontsteking wordt meestal vastgesteld op basis van een fysiek onderzoek, maar een röntgenfoto of bloedonderzoek is ook mogelijk.
Een longontsteking behandelen
Het is van uiterst belang om je kleintje zo snel mogelijk te laten onderzoeken door je dokter, aangezien de behandeling per type longontsteking verschilt.
In de meeste gevallen kan de ontsteking thuis behandeld worden. In sommige gevallen zal je baby echter in het ziekenhuis behandeld moeten worden.
Een bacteriële longontsteking wordt bestreden met antibiotica, terwijl een virale longontsteking zonder enige behandeling zal verdwijnen. Natuurlijk moet je kindje wel veel rusten en drinken, en zal je dokter je een medicijn voorschrijven om de koorts te doen dalen.
Het is niet altijd gemakkelijk voor je dokter om de oorzaak van je baby's longontsteking te achterhalen, maar als hij twijfelt zal hij waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om op veilig te spelen.
Volg de instructies van je dokter op bij het geven van de antibiotica of andere geneesmiddelen, en zorg ervoor dat je kindje alle voorschreven antibiotica uitneemt. Stop niet wanneer de symptomen van je baby verbeteren.
Geef je kindje geen hoestonderdrukkers, zoals medicijnen die veel codeïne of dextromethorfan bevatten als je baby een longontsteking heeft. Het hoesten helpt namelijk om het vocht uit de longen te krijgen dat veroorzaakt wordt door de infectie.
Zorg ervoor dat je baby genoeg rust en drinkt. Hou de longontsteking goed in de gaten en laat je kindje opnieuw onderzoeken als je opmerkt dat sommige symptomen erger worden of verspreiden.
Wanneer laat je je kindje nogmaals onderzoeken?
De volgende symptomen tonen aan dat de longontsteking erger wordt:
Koorts die langer dan een paar dagen duurt, zelfs met antibiotica
Ademhalingsproblemen
Symptomen van infecties in andere lichaamsdelen, zoals een stijve nek, rode of gezwollen gewrichten of overgeven.
Hoe lang duurt een ontsteking?
Het hangt van verschillende factoren af voordat je kindje beter wordt, zoals het type longontsteking en de ernst van de infectie.
Je kindje kan na 1 of 2 weken met de juiste behandeling genezen zijn, maar het zou kunnen dat zijn hoest nog enkele weken blijft aanhouden. Weet wel dat je kindje meer tijd nodig zal hebben om te genezen als hij een ernstige longontsteking heeft.
Zijn longontstekingen besmettelijk?
Hoewel een longontsteking zelf niet besmettelijk is, zijn de virussen en bacteriën die de longontsteking veroorzaakten wel besmettelijk. Het wordt vooral via hoesten en niezen overgedragen.
Uit hetzelfde glas drinken of hetzelfde bestek gebruiken verspreidt ook bacteriën, dus laat niemand – zeker geen baby's of andere kinderen – uit het flesje drinken of van bord eten dat je zieke baby ook gebruikte. Zorg er ook voor dat hij zijn eigen bestek heeft en laat niemand anders dit gebruiken.
Het wordt vaak gezegd dat een longontsteking ontstaat door aan koude lucht blootgesteld te worden of door je niet warm genoeg te kleden. Ondanks dat dergelijke infecties wel vaker voorkomen tijdens de koudere maanden van het jaar, klopt dit niet helemaal. De echte reden is dat kinderen dan net vaker binnenblijven en dichter bij elkaar zitten, waardoor de kans groter is dat ze de infectie overdragen.
Hoe zorg je ervoor dat je kindje geen longontsteking krijgt?
Er bestaat altijd wel een kans dat je kindje een longontsteking zal oplopen, maar je kan verschillende voorzorgmaatregelen nemen om het risico te beperken.
We sommen ze hieronder voor je op:
Zorg ervoor dat je kindje de pneumokokkenvaccinatie krijgt. Je kindje kan een vaccin krijgen tegen pneumokokkeninfecties, die vaak de oorzaak zijn van een bacteriële longontsteking. Experts raden aan dat alle baby's onder de twee jaar dit vaccin krijgen.
Controleer of je baby ingeënt is tegen gevaarlijke kinderziektes. Er bestaat een vaccin voor veel ziektes die een virale longontsteking veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld de griep, mazelen, kinkhoest en waterpokken. Hierdoor is het erg belangrijk om je kindje op tijd tegen deze ziektes te laten inenten. Pasgeboren en jongere baby's zullen nog niet al hun spuitjes gehad hebben, dus let er extra goed op dat ze niet in contact komen met mensen die ziek zijn of onlangs ziek geweest zijn.
Laat je baby niet dicht bij mensen komen die mogelijks ziek zijn. Blijf uit de buurt van volwassenen of baby's die tekenen vertonen van een infectie van de bovenste luchtwegen. Deze tekenen zijn bijvoorbeeld een lopende of verstopte neus, vaak hoesten of keelpijn hebben.
Zorg ervoor dat alle familieleden of andere verzorgers regelmatig hun handen wassen. Als je het risico op een longontsteking wil verminderen, is het belangrijk om een goede hygiëne aan te houden. Dit betekent vooral dat je vaak je handen moet wassen, en dat elk gezinslid dit moet doen omdat mensen vaak hun ogen, mond en neus aanraken zonder het te beseffen.
Word Pampers lid en krijg