Hoe zorg je ervoor dat je kind sterk en zelfverzekerd opgroeit? Het creëren van een veilige omgeving, het stellen van grenzen en het vieren van succes: dit zijn de 11 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te versterken.

Kruipend, tijgerend of met wiebelige stapjes; op het moment dat je kind zich gaat verplaatsen, begint hij de wereld te verkennen. Logisch, hij heeft net een nieuw zeer interessant feit ontdekt, namelijk dat hij in beperkte mate kan kiezen waar hij kan gaan en staan. Hij is niet langer gebonden aan de plekken en objecten die jij tot nu toe altijd voor hem hebt gekozen. De wereld is een schatkist en voor de nieuwsgierige 1-jarige zijn de mogelijkheden voor plezier en ontdekking eindeloos.

Zelfvertrouwen over zijn fysieke vaardigheden opbouwen maakt onderdeel uit van gezonde ontwikkeling. Bijna alle baby's van 12 maanden zijn al voorbij de kruipfase, kunnen zelfstandig staan en maken hun eerste babystapjes; dit zijn belangrijke veranderingen voor je kind, die vanaf dit moment te maken krijgt met veel nieuwe uitdagingen. Dit is de leeftijd waarop zowel de fysieke als cognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld taal en communicatie) zich sneller ontwikkelen. Het begin van onafhankelijkheid. Het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren van nieuwe vaardigheden bevorderen de psychologische ontwikkeling en het gevoel van welzijn van je kind.

Wanneer je kind 1 jaar oud is, wordt hij zich ineens bewust van de scheiding tussen zichzelf en zijn verzorger. Dit geeft hem genoeg zelfvertrouwen om hem even alleen te laten. Dit wordt geleidelijk aan geïllustreerd door hun fysieke scheiding van jou. Eerst door kruipen, later door stapjes. De fysieke afstand tot de moeder wordt letterlijk groter.

Bedenk een routine

Een duidelijke routine geeft je kind vastigheid waardoor hij makkelijk kan omgaan met onzekere emoties.

Aanmoediging

Ouders spelen een belangrijke rol in het verbeteren van het zelfvertrouwen van hun kind; positieve aanmoediging is de beste manier om kinderen over hun angsten heen te helpen. Moedig je kind aan om nieuwe dingen uit te proberen en fouten te maken. Dit is een natuurlijk onderdeel van opgroeien.

Creëer een veilige omgeving

Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving zal je kind helpen om zelfverzekerder te worden.

Geef het goede voorbeeld

Je kind is zelfverzekerder als jij dat ook bent!

Luister aandachtig

Neem je kind vooral serieus, geef hem liefde en waardering wanneer hij dit nodig heeft. Dit stimuleert de ontwikkeling van een persoonlijkheid en het gevoel van eigenwaarde.

Help waar nodig

Voor een kind is het belangrijk als hij het gevoel heeft dat jij zijn behoeften en frustraties aanvoelt. Hij zal zo eerder nieuwe dingen uitproberen en groeit zo naar de volgende fase.

Stel grenzen

Door grenzen te stellen help je hem om grenzen voor zichzelf te stellen. Daarbij helpt het jou om een veilige omgeving te creëren voor de ontwikkeling van je kind.

Geduld

Wees geduldig met je kind. Als hij steeds dezelfde fouten maakt, betekent dit niet dat hij niet leert. Integendeel!

Vier het succes

Erken en beloon zelfs de kleinste successen. Je kind vindt het fijn om te horen wanneer hij dingen goed doet. Het helpt hem om trots op zichzelf te zijn en stimuleert hem om andere uitdagingen aan te gaan.

Interacties

Moedig je kind aan om te communiceren en te spelen met andere kinderen en volwassenen.

Samen ontdekken

Neem je kind mee naar nieuwe plekken. Help hem om de interessante en mooie dingen te ontdekken in de wereld.