Ontwikkeling en zelfvertrouwen

Hoe zorg je ervoor dat je kind sterk en zelfverzekerd opgroeit? Het creëren van een veilige omgeving, het stellen van grenzen en het vieren van succes: dit zijn de 11 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te versterken.

Kruipend, tijgerend of met wiebelige stapjes; op het moment dat je kind zich gaat verplaatsen, begint hij de wereld te verkennen. Logisch, hij heeft net een nieuw zeer interessant feit ontdekt, namelijk dat hij in beperkte mate kan kiezen waar hij kan gaan en staan. Hij is niet langer gebonden aan de plekken en objecten die jij tot nu toe altijd voor hem hebt gekozen. De wereld is een schatkist en voor de nieuwsgierige 1-jarige zijn de mogelijkheden voor plezier en ontdekking eindeloos.

Zelfvertrouwen over zijn fysieke vaardigheden opbouwen maakt onderdeel uit van gezonde ontwikkeling. Bijna alle baby's van 12 maanden zijn al voorbij de kruipfase, kunnen zelfstandig staan en maken hun eerste babystapjes; dit zijn belangrijke veranderingen voor je kind, die vanaf dit moment te maken krijgt met veel nieuwe uitdagingen. Dit is de leeftijd waarop zowel de fysieke als cognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld taal en communicatie) zich sneller ontwikkelen. Het begin van onafhankelijkheid. Het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren van nieuwe vaardigheden bevorderen de psychologische ontwikkeling en het gevoel van welzijn van je kind.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wanneer je kind 1 jaar oud is, wordt hij zich ineens bewust van de scheiding tussen zichzelf en zijn verzorger. Dit geeft hem genoeg zelfvertrouwen om hem even alleen te laten. Dit wordt geleidelijk aan geïllustreerd door hun fysieke scheiding van jou. Eerst door kruipen, later door stapjes. De fysieke afstand tot de moeder wordt letterlijk groter.

Bedenk een routine

Een duidelijke routine geeft je kind vastigheid waardoor hij makkelijk kan omgaan met onzekere emoties.

Aanmoediging

Ouders spelen een belangrijke rol in het verbeteren van het zelfvertrouwen van hun kind; positieve aanmoediging is de beste manier om kinderen over hun angsten heen te helpen. Moedig je kind aan om nieuwe dingen uit te proberen en fouten te maken. Dit is een natuurlijk onderdeel van opgroeien.

Creëer een veilige omgeving

Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving zal je kind helpen om zelfverzekerder te worden.

Geef het goede voorbeeld

Je kind is zelfverzekerder als jij dat ook bent!

Luister aandachtig

Neem je kind vooral serieus, geef hem liefde en waardering wanneer hij dit nodig heeft. Dit stimuleert de ontwikkeling van een persoonlijkheid en het gevoel van eigenwaarde.

Help waar nodig

Voor een kind is het belangrijk als hij het gevoel heeft dat jij zijn behoeften en frustraties aanvoelt. Hij zal zo eerder nieuwe dingen uitproberen en groeit zo naar de volgende fase.

Stel grenzen

Door grenzen te stellen help je hem om grenzen voor zichzelf te stellen. Daarbij helpt het jou om een veilige omgeving te creëren voor de ontwikkeling van je kind.

Geduld

Wees geduldig met je kind. Als hij steeds dezelfde fouten maakt, betekent dit niet dat hij niet leert. Integendeel!

Vier het succes

Erken en beloon zelfs de kleinste successen. Je kind vindt het fijn om te horen wanneer hij dingen goed doet. Het helpt hem om trots op zichzelf te zijn en stimuleert hem om andere uitdagingen aan te gaan.

Interacties

Moedig je kind aan om te communiceren en te spelen met andere kinderen en volwassenen.

Samen ontdekken

Neem je kind mee naar nieuwe plekken. Help hem om de interessante en mooie dingen te ontdekken in de wereld.

Gehoorzaamheid en zelfbeheersing

Hoe geef je het beste grenzen aan? Hoe leer je je kind wat wel en niet mag? Waarom is slaan niet de oplossing? Dat lees je in dit artikel.

Natuurlijk hoort je kind te luisteren. Maar gehoorzaamheid is niet het belangrijkste dat je hem kunt leren. Het gaat er meer om dat je hem zelfbeheersing leert. Dat hij begrijpt wanneer hij moet stoppen en dit ook zelf kan. Je kleuter krijgt er zelfvertrouwen door als hij merkt dat hij zijn grenzen kent. Een 'verwend' kind kent de grenzen niet en heeft de neiging door te blijven gaan tot iemand "Nee! Nu is het genoeg!".

Hoe kun jij, als ouder grenzen stellen? Door je kind te vertellen: "Iedere keer als jij dit doet, zal ik je stoppen, totdat jij jezelf kunt stoppen."

Slaan is niet de oplossing

Je kind leert niets als hij fysieke straf krijgt. Het enige dat je ermee bereikt is dat je kind gevoelens opkropt. Natuurlijk, elke ouder kent de frustratie van een onhandelbaar kind. Soms heb je dan de neiging om hem met een opvoedkundige tik tot de orde te roepen. Maar beter is het om als ouder kalm te blijven als je kind de controle verliest. Houd voor ogen dat je doel is om je kind iets te leren, en niet om te straffen.

Stap voor stap grenzen stellen

Je kind leren gehoorzamen kan lastig zijn. Consequent zijn en duidelijkheid zijn het belangrijkste, maar niet altijd even toepasbaar als je weinig tijd hebt of gestrest bent. Hoe kun je het dan toch het beste aanpakken? 

  • Het helpt om van te voren te bepalen wat er te onderhandelen valt en wat niet. Over veiligheid valt bijvoorbeeld niet te onderhandelen. Wanneer je dit hebt bepaald, is het gemakkelijk om heldere regels en consequenties te stellen en om hier duidelijk en consistent over te zijn. 

  • Probeer niet steeds ‘nee' te hoeven zeggen. Je kunt met je kind best een keer onderhandelen als het over onbelangrijker dingen gaat.

  • Het is spannend om mama boos te zien worden. Sommige kinderen proberen dit maar al te graag uit. Blijf dus rustig, maar standvastig.

  • Als een kind de controle verliest en moet gehoorzamen, doorbreek dan de vicieuze cirkel door hem apart te zetten. Als hij is gekalmeerd, neem je hem apart en vertel je waarom je zo handelde. Leg je kind uit dat je dit doet tot hij zichzelf in de hand kan houden. Je kunt hier samen ideeën voor bedenken.

  • Als je kind iets voorstelt, probeer dit uit en beloon hem als het werkt. 

  • Als het gedrag zich blijft herhalen, helpt het om te kijken wat erachter schuilt. Kleuters kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk liegen en stelen. Ze zitten in een bepaalde ontwikkelingsfase, waarbij ze niet weten dat dit niet hoort. Betrap je jouw kleuter op een leugentje of op iets wegnemen van een ander? Word niet overdreven boos. Leg uit dat liegen niet mag omdat je iemand er pijn mee doet. Stelen hoort ook niet, omdat je iets afpakt wat van iemand anders is en je diegene daarmee ook pijn doet.

  • Maak het altijd weer goed met je kind, als het achter de rug is.

  • Onthoud bovendien dat jouw acties voorbeeldgedrag zijn voor je kind om te laten zien hoe hij zichzelf onder controle kan houden.

Beheer Cookies