Tips bij buikpijn

Buikpijn is een veel voorkomende klacht bij jonge kinderen. Het is in 5 tot 10% van de gevallen zelfs een reden voor een bezoek aan de huisarts of de Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis.

Toch betreft het zelden een ernstige aandoening. Waar let je op?

Signalen waar je op let. In veel gevallen is een virusinfectie de oorzaak van buikpijn en darmproblemen. Dit gaat vanzelf na een paar dagen weer over. Houd je kind wel goed in de gaten. Pijn is niet het belangrijkste symptoom. Winderigheid kan heel pijnlijk zijn, maar is niet ernstig en vaak op te lossen met massage, een warme kruik of bad.

Het is wél zorgwekkend als de pijn na verloop van uren steeds erger wordt, als je kind niet meer wil opstaan of bewegen en hij zijn buik steeds aanraakt.

Je belt direct de huisarts als je kind:

  • buikpijn heeft met hoge koorts

  • moet overgeven en het braaksel er bruin, groen, geel of bloederig uitziet

  • een opgeblazen buik heeft, die strak en opgezwollen is

  • pijn bij het plassen heeft

  • bloed of pus in de urine of een donkerbruine urine heeft

  • bloed of pus in de ontlasting heeft 

Terugkerende pijn, vooral als het kind er 's nachts wakker van wordt en gewicht verliest, kan het een teken van een darmontsteking of infectie zijn. Klachten die iedere keer bij stressvolle situaties terugkeren, - zoals naar (een nieuwe) school of op vakantie gaan - en niet met andere symptomen samenhangen, zijn een manier om spanning uit te drukken. Het is waarschijnlijk een stressvolle situatie, geen lichamelijk probleem.

Lactoseintolerantie

Lactoseintolerantie kan krampen en winderigheid veroorzaken. Ga eens na of dit in de familie voorkomt. Het is vaak erfelijk.

Als je lactoseintolerantie vermoedt, geef dan gedurende een week geen melk en andere zuivelproducten meer. Geef het opnieuw wanneer de symptomen verdwenen zijn. Als de tekenen daarna weer terugkomen, overleg dan met je huisarts om het voedingspatroon van je kind aan te passen, door bijvoorbeeld melkproducten te schrappen, maar te zorgen dat het dieet toch voldoende calcium en dierlijke eiwitten bevat.

Suikervervangers

Kunstmatige suikers in suikervrije kauwgom en frisdranken kunnen ook diarree, winderigheid en krampen veroorzaken. Een overmatige inname van appelsap of drankjes met cafeïne, zoals cola kunnen ook krampen en ongemak veroorzaken.

Bijzondere oorzaken van buikpijn

Buikpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door milde virale infecties (beter bekend als buikgriep).

Maar wist je dat koorts gepaard met buikpijn ook kan ontstaan door een keelontsteking?

Urineweginfecties en longontsteking kunnen soms ook buikpijn veroorzaken. Kinderartsen controleren dan de urine en maken een röntgenfoto van de borst als ze er niet van overtuigd zijn dat de buikpijn uit de buik zelf komt. Let op andere klachten in andere delen van het lichaam, ook al is het hoofdprobleem de buikpijn. Vertrouw ook op je instinct. Ga naar de dokter als je denkt dat je kind echt ziek is, ook al heb je geen duidelijke aanwijzingen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies