Op zijn buik liggend oefent je baby zijn spieren

Als ouder van een pasgeboren baby heb je waarschijnlijk al gehoord van de term 'buiktijd' en misschien dacht je dat het gewoon een eenvoudige speelactiviteit was met je baby. Nou ja, dat is het ook, maar het is óók een kans om je baby te helpen bij het opbouwen van kracht en het ontwikkelen van de motorische vaardigheid.

Lees verder over de voordelen van buiktijd, hoe je je baby buiktijd kunt geven en hoe je buiktijd leuk kunt maken voor je kleintje.

Wat is buiktijd?

Buiktijd voor je baby is om je wakkere baby voor korte tijd op zijn buik te leggen terwijl je goed op hem let. Deze activiteit is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby, omdat hij de nek- en schouderspieren kan versterken en de motorische vaardigheid kan stimuleren.

Vergeet niet dat je baby altijd onder toezicht moet blijven tijdens zijn buiktijd.

Wat zijn de voordelen van buiktijd?

Elke dag buiktijd aan je baby geven biedt een verscheidenheid aan voordelen:

Het bevordert de fysieke ontwikkeling. Buiktijd helpt de nek, armen, rug en benen van je baby te versterken, en helpt hem ook bij het verkrijgen van flexibiliteit en spiercontrole. De motorische vaardigheden en kracht die hij ontwikkelt zijn nodig om om te rollen en te zitten, en daarna te kruipen en te lopen.

Het biedt een nieuw perspectief op de wereld. Het geeft je baby de kans om zijn omgeving op een andere manier te observeren en verkennen dan wanneer hij op zijn rug ligt. Op zijn buik moet hij zijn hoofd optillen om rond te kijken. Dit helpt niet alleen zijn rug- en nekspieren te versterken, maar geeft hem ook een nieuw perspectief op de wereld.

Het helpt torticollis te verzachten en voorkomt plathoofdsyndroom.  Buiktijd kan gunstig zijn voor baby's met torticollis, een aandoening die resulteert in strakke spieren in de nek. Buiktijd en oefeningen die door een zorgverlener worden voorgeschreven, kunnen de strakke nekspieren van een baby helpen ontspannen. Buiktijd tijdens het wakker zijn, kan ook helpen voorkomen dat er platte plekken ontstaan op het achterhoofd van je baby, het zogenaamde plathoofdsyndroom. 

Wanneer moet je beginnen met buiktijd?

Je kunt met buiktijd beginnen terwijl jij en je pasgeboren baby nog in het ziekenhuis zijn, of zodra je pasgeboren baby uit het ziekenhuis thuis is.

Het is een goed idee om vroeg te beginnen, zodat je baby aan de activiteit kan wennen. Houd er rekening mee dat je je geen zorgen hoeft te maken over de navelstomp bij buiktijd. Met het stompje gebeurt niets.

Om in deze vroege fase te beginnen, zet je je baby op je borst of buik terwijl je in een achteroverleunende positie zit in een stoel, ligt op een bed of staat op de vloer. Neem deze tijd om met je baby in contact te komen, veel oogcontact te maken, geanimeerd te praten en overdreven gezichtsuitdrukkingen te maken. Dit is een geweldige manier om een band te scheppen met je nieuwe baby!

Wat houdt buiktijd in

De buiktijd voor pasgeboren baby's kan iets verschillen van die van oudere baby's. Lees verder voor meer informatie over de specifieke technieken voor buiktijd.

Buiktijd voor pasgeboren baby's

Nu je kleintje nog maar net hoofd- en nekcontrole begint te ontwikkelen, volg je deze richtlijnen voor buiktijd voor pasgeborenen van 0 tot 3 maanden:

Leg je goed wakkere pasgeboren baby op je borst of op je schoot.

Om je baby te helpen zich comfortabeler te voelen, kun je met hem communiceren door in zijn ogen te kijken, hem een grote glimlach te geven en met een blije zangstem tegen hem te praten.

Houd in deze fase de buiktijd kort, ongeveer drie tot vijf minuten per keer. Je kunt de tijd langzaam verlengen als je ziet dat hij van de activiteit geniet. Geef je kleintje ongeveer twee tot drie keer per dag buiktijd. Na een luierverschoning of een dutje kan het een goed moment zijn.

Hoewel je baby tegen het einde van de eerste maand meer controle heeft over zijn hoofd en sterkere nekspieren, moet je zijn hoofd nog steeds ondersteunen als je hem vasthoudt. Hij zal zijn hoofdje niet zelf kunnen vasthouden totdat hij ongeveer 4 maanden oud is.

Buiktijd voor oudere baby's

Zo kun je je oudere baby buiktijd geven wanneer hij ongeveer vier tot zeven maanden oud is:

Leg je baby op zijn buik op een plek op de vloer die bedekt is met een dekentje, een handdoek of een speelmat.

Speel en communiceer met hem door met hem op de grond te kruipen en zelfs een speeltje voor hem te laten bungelen.

Bied een buiktijdsessie van ongeveer drie tot vijf minuten per keer, die uiteindelijk in duur toeneemt zodra je ziet dat hij van de activiteit geniet. Je kunt ongeveer twee of drie keer per dag buiktijd geven, misschien na een luierverschoning of een voeding.

Rond deze tijd zal je baby waarschijnlijk zijn hoofd volledig kunnen optillen terwijl hij op zijn buik ligt, en kan hij ook beginnen met opdrukken op zijn armen, zijn rug buigen en zijn borst optillen. Deze onlangs verworven bovenlichaamsterkte zal hem helpen om uiteindelijk rechtop te kunnen zitten.

Je kunt hem ook zien wiegen op zijn buik, of zelfs met zijn benen schoppen of met zijn armen "zwemmen" wanneer hij op zijn buik ligt. Dit gebeurt vaak rond de vijf maanden en geeft aan dat de baby de kracht en vaardigheden krijgt die nodig zijn om te kunnen omrollen en misschien zelfs te kruipen.

Hoe vaak moet je buiktijd geven?

Het is een goed idee om twee tot drie keer per dag buiktijd te geven. Nu je baby eraan begint te wennen, kun je dat vaker doen of langere sessies houden.

Wat is de beste plek om buiktijd te geven?

In de fase van je pasgeboren baby (van 0 tot 3 maanden) kun je buiktijd geven met je baby op je eigen buik of schoot.

Later is de beste plek voor buiktijd op een laag, veilig oppervlak, zoals een schone vloer, of een vloer bedekt met een speelmat of een deken. Zorg er wel voor dat de deken niet rondglijdt terwijl je baby beweegt.

Je vraagt je misschien af of je op een ander oppervlak buiktijd kunt geven. Vermijd buiktijd op een bank of bed of op een ander verhoogd of zacht oppervlak. Deze locaties kunnen je baby verstikkingsgevaar opleveren of leiden tot onverwacht afrollen en vallen. Vermijd ook buiktijd op kussens en andere zachte oppervlakken.

Manieren om buiktijd te veranderen in speeltijd

Buiktijd is een geweldige kans om met je baby te spelen. Hier zijn vier ideeën:

  1. Leg favoriet speelgoed net buiten het bereik van je baby en moedig hem aan om het speelgoed te pakken. Of in plaats van speelgoed kun je ook laag gaan zitten en net buiten het bereik van je baby, zodat hij zijn hoofd omhoog kan tillen en naar je gezicht kan reiken.

  2. Plaats speelgoed op verschillende plekken rond je baby. Dit zal hem aanmoedigen om naar de verschillende punten te reiken, en daardoor de spieren te helpen ontwikkelen die hij nodig heeft om te rollen, te bewegen en uiteindelijk te kruipen.

  3. In plaats van je baby buiktijd te geven, kun je je baby op je schoot of borst leggen. Dit wordt vooral aanbevolen voor pasgeboren baby's tot drie maanden oud. Wanneer je baby op schoot is, kun je je benen tegelijkertijd optillen en laten zakken. Beweeg je baby dan heen en weer voor wat variatie. Op je borst zal je baby proberen zijn hoofd en armen op te tillen om naar je te kijken. Blijf tijdens deze buiktijd met je baby praten om hem te troosten en aan te moedigen.

  4. Als je een peuter of jong kind in huis hebt, laat hem dan spelen met je baby tijdens de buiktijd. Dit kan een goed moment zijn om een band te scheppen met broertjes en zusjes.

Wat als je baby buiktijd niet leuk vindt?

Je baby vindt het in het begin misschien niet zo leuk op zijn buikje, het is tenslotte een positie die hij voor de eerste keer probeert.

Hier zijn enkele strategieën die je kunt uitproberen:

  1. Zorg dat je kleurrijk speelgoed bij de hand hebt, zodat hij iets heeft om zijn aandacht op te vestigen.

  2. Ga zelf op de grond zitten in zijn gezichtsveld en vermaak hem met een speeltje of zing voor hem.

  3. Als hij nog steeds geen plezier heeft, laat dan iemand anders proberen hem te vermaken.

  4. Probeer een zijligging. Bij deze wijze van buiktijd leg je je baby op zijn zij. Als dat nodig is, rol dan een handdoek op om zijn rug te ondersteunen en vouw een schoon washandje op onder zijn hoofd. De armen van je baby moeten naar voren staan, met de benen naar voren ter hoogte van zijn heupen en de knieën gebogen. Je baby geeft misschien de voorkeur aan deze manier van buiktijd.

Uiteindelijk zal je baby deze nieuwe activiteit leuk vinden. Als je je zorgen maakt dat je baby echt niet geniet van buiktijd, vraag dan advies aan de zorgverlener van je baby.

Buiktijd kan een leuke activiteit zijn voor jou en je baby, omdat het een geweldige kans is om een band te scheppen. Het is ook een kans voor je baby om de spierbeheersing te ontwikkelen die nodig is voor alle toekomstige vooruitgang, zoals rechtop zitten, kruipen en uiteindelijk lopen. Elke dag buiktijd oefenen zal veel beloningen opleveren voor de ontwikkeling van je baby.

Hoe we dit artikel schreven

De informatie in dit artikel is gebaseerd op het advies van deskundigen van vertrouwde medische en overheidsbronnen, zoals de American Academy of Pediatrics en het American College of Obstetricians and Gynecologists. Hieronder vind je een volledige lijst met bronnen die voor dit artikel worden gebruikt.

De inhoud van deze pagina mag geen vervanging zijn voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd medische professionals voor een volledige diagnose en behandeling.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies