Op zijn buik liggend oefent je baby zijn spieren

Als je baby zijn hoofd optilt om rond te kijken terwijl hij op de buik ligt, helpt dat de nekspieren te ontwikkelen. Je kind kan zich zo ook opdrukken met de armen; hierdoor ontwikkelen zich de spieren die je baby helpen bij het rollen, zitten en kruipen.

Op de buik gelegd worden, als hij wakker is en jij erbij bent, helpt hem zijn lichaam ontwikkelen en sterk genoeg worden om te beginnen met kruipen; hij moet immers meer spieren gebruiken om rond te kijken.

Hoe kun je beginnen

Je kunt je kind al een tijdje op zijn buik leggen als hij ongeveer een maand oud is. Je kunt ook eerder beginnen, zolang de navelstreng maar is afgevallen en je baby comfortabel ligt.

Leg hem op een glad, vlak oppervlak zonder losse spullen (speelgoed, dekens of kussen) in de buurt. Drie tot vijf minuten is al een geweldig begin en afhankelijk van hoe je kleintje reageert, kun je de tijd langzaam opschroeven.

Maak het leuk

Zo maak je het extra leuk voor je baby:

  • Leg een favoriet speeltje net buiten bereik.

  • Leg allemaal speelgoed rond je baby, zodat hij naar alles kan reiken.

  • Leg je baby op de buik en ga zelf ook op de grond liggen (je baby zal zijn hoofd optillen om je te zien).

Als je baby geïrriteerd raakt of moe wordt op zijn buik, is het tijd voor een dutje. Leg je baby alleen op zijn buik als hij alert en blij is. (Leg je baby altijd weer terug op zijn rug in bed.)

Op de buik liggen is belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek van je baby en een leuke manier om samen plezier te hebben.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies