Stoppen met borstvoeding. Hoe begin je eraan?
Wil je volledig of gedeeltelijk stoppen met borstvoeding? Dan zit je wellicht met veel vragen over wanneer je dat best doet en hoe je het aanpakt. Wij helpen je op weg.
Wanneer stoppen met borstvoeding?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om baby’s de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna kan je starten met bijvoeding.
Maar wanneer jij als moeder beslist te stoppen met borstvoeding, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Misschien wil je stoppen omdat je weer aan het werk gaat, of wil je gedeeltelijk afbouwen en enkel ’s nachts nog borstvoeding geven? Of misschien is je kindje al wat ouder en geeft het zelf aan dat het geen borstvoeding meer wil?
Wat de reden ook is, het is belangrijk om je kleintje geleidelijk te spenen, zodat je melkproductie geleidelijk vermindert. Plots stoppen of te snel afbouwen kan zorgen voor stuwing en borstontsteking.
Wanneer weet je dat je kindje klaar is om gespeend te worden?
Je kindje lijkt niet langer geïnteresseerd tijdens borstvoeding
De momenten van borstvoeding worden ingekort door je kindje zelf.
Je kindje trekt aan je tepel of bijt.
Je kindje zuigt niet langer aan je tepel.
Rustig afbouwen van borstvoeding
Neem je tijd om de borstvoeding af te bouwen. Zo geef je jezelf en je kindje de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Start bijvoorbeeld door elke dag 1 voeding te vervangen. Geef in de plaats een flesje ontdooide moedermelk, kunstvoeding, of vaste voeding als je baby al ouder dan 6 maanden is. Na een paar dagen kan je de volgende voeding vervangen, tot je uiteindelijk volledig stopt met borstvoeding.
Moet je plots stoppen met borstvoeding, bijvoorbeeld door medicijngebruik? Ook dan kan je geleidelijk afbouwen door middel van afkolven.
Hier zijn enkele tips voor het spenen van je kindje:
Verkort de momenten waarop je borstvoeding geeft
Schakel over naar een fles en dan een beker. Als je kindje al wat ouder is, kan je meteen overschakelen naar een beker met een rietje.
Begin wanneer je kindje nog niet te veel honger heeft. Op die manier zal je kindje de fles sneller accepteren.
Gebruik een speen met een langzame stroom.
Laat iemand anders je kindje een flesje geven om de link tussen jouw lichaam en voeding te verzwakken.
Probeer je baby af te leiden op de momenten waarop je normaal gezien borstvoeding geeft.
Bouw het aantal momenten waarop je borstvoeding geeft geleidelijk aan af.
Wat doe je beter niet?
Stop niet van het ene op het andere moment. Spenen gebeurt geleidelijk aan.
Ga niet op de plaats zitten waar je normaal borstvoeding geeft. Dit kan voor verwarring zorgen.
Laat je kindje duimzuigen. Dit is misschien hun manier om met een verandering om te gaan.
Of toch nog even wachten met stoppen?
Soms stel je het spenen van je kindje beter nog even uit. Bijvoorbeeld:
Bij grote veranderingen in je gezin, zoals bijvoorbeeld een verhuizing.
Je kindje is ziek.
Jij bent ziek en hebt even niet de energie om ermee bezig te zijn.
Je kindje krijgt tandjes en gaat door een moeilijke periode. Sowieso hoeft het krijgen van tandjes geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Een goed aangelegde baby kan niet bijten in je tepel. Gebeurt het toch, dan blijft het meestal bij die ene keer omdat je baby schrikt door je reactie.
Je denkt dat je kindje allergisch is aan bepaalde voeding. Als jij last hebt van allergieën kan je beter wachten tot je kindje een jaar oud is.
Hoe verzorg je jezelf wanneer je begint met het spenen van je kindje?
Spenen heeft ook voor jou een fysieke en emotionele impact.Het kan slim zijn om in het begin van het spenen wat melk af te kolven om de spanning te verlichten. Om jullie band verder te ontwikkelen, is het belangrijk om momenten met je kindje in te plannen die niet draaien om borstvoeding.
Geef jezelf en je baby rustig de tijd en wees lief voor jezelf. Aarzel niet om hulp te vragen van een lactatiedeskundige als je het even niet meer weet.