Verzorging van het navelstompje

Als ouder van een pasgeboren baby wil je graag weten hoe je de navelstreng moet verzorgen, hoe je het navelstompje van je baby droog kunt houden totdat deze eraf valt, hoe je de tekenen van infectie kunt herkennen en wanneer je je zorgverlener moet bellen. Lees verder voor meer informatie over dit alles, en meer.

Wat is het navelstompje en wanneer valt dit eraf?

De navelstreng leverde voedingsstoffen en zuurstof aan je baby in de baarmoeder. Kort nadat je baby geboren is, wordt de navelstreng vastgeklemd en doorgesneden. Je baby heeft dit niet gevoeld, omdat de navelstreng geen zenuwen heeft.

De klem wordt meestal 24 tot 48 uur op zijn plaats gehouden. Het wordt verwijderd zodra de resten van de navelstreng zijn opgedroogd en niet meer bloeden.

Zodra de klem is verwijderd, blijft er een stompje achter op het buikje van je kleintje. Als het navelstompje opdroogt, verschrompelt en verhardt, zal dit van een gele kleur naar een bruinachtig zwart gaan.

Het navelstompje valt er meestal af binnen een paar weken na de geboorte van je baby. Neem contact op met de zorgverlener van je baby als deze er niet af is gevallen tegen de tijd dat je kleintje twee maanden oud is.

In sommige gevallen kan er een onderliggende oorzaak zijn voor het feit dat het navelstompje er niet af valt, zoals een infectie of een stoornis van het immuunsysteem. Je zorgverlener zal dit onderzoeken.

Nadat het stompje eraf is gevallen, moet de huid eronder genezen. Soms kan de huid wat rauw zijn en kan er wat vloeistof uit sijpelen. Blijf de navel van je kleintje droog en schoon houden en hij zal snel volledig genezen. Neem contact op met je zorgverlener als het naveltje niet binnen twee weken na het afvallen van de stomp genezen is.

Zo onderhoud en reinig je het navelstompje

Het belangrijkste is om het stompje schoon en droog te houden. Het is misschien het handigst om het stompje van je kleintje schoon te maken als je hem verschoont of in bad doet.

Hier volgen enkele verzorgingstips voor het navelstompje:

Houd het navelstompje schoon en droog. Deskundigen bevelen "droge navelstrengverzorging" aan, wat betekent dat het navelstompje lucht krijgt en niet wordt bedekt met water of zalf. Je hebt misschien wel gehoord van het wrijven van wat alcohol op het stompje, maar tegenwoordig raden deskundigen aan om het gewoon zo te laten. Vraag je zorgverlener om advies als je niet zeker weet wat je moet doen.

Voorkom irritatie. Probeer te voorkomen dat de luiers van je pasgeboren baby tegen het stompje wrijven door de bovenkant van de luier onder het navelstompje te vouwen, of kies een wegwerpluier met een uitsparing bovenaan. Pampers Swaddlers hebben bijvoorbeeld deze functie.   

Controleer op tekenen van infectie. Heldere vloeistof die uit het navelstompje sijpelt, bloeddruppels en korsten kunnen normaal zijn, maar als je tekenen ziet van een geïnfecteerd navelstompje of als je baby koorts heeft, laat het dan meteen weten aan je zorgverlener.

Pulk niet bij het stompje. Laat het navelstompje er vanzelf afvallen in plaats van er aan te trekken of te pulken, zelfs als het eraf hangt. Het zal er vanzelf afvallen.

Let op voor bloeding. Een paar druppels bloed wanneer het stompje eraf valt, is normaal. Als het bloedt, neem dan contact op met de zorgverlener van je baby.

Plak geen pleistertape op de navelstreng en bedek deze niet met een munt. In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord, helpt het niet om de vorm van de navel van je kleintje te veranderen als je de navel vastplakt of er een muntje op legt, en kan het zelfs schade veroorzaken. Neem contact op met de zorgverlener van je baby als je je zorgen maakt over de vorm van de navel van je baby, of als je vermoedt dat je kleintje een aandoening heeft zoals een navelbreuk.

Badtijd en verzorging van het navelstompje

 Totdat het stompje eraf valt en de navel van je baby geneest, kun je het beste een sponsbadje geven zodat je het stompje niet in water weekt. Je hoeft je baby niet elke dag een sponsbadje te geven; twee of drie keer per week is meestal genoeg.

Je kunt een sponsbadje ook gebruiken om het navelstompje voorzichtig schoon te maken.

Om je kleintje een sponsbadje te geven, kun je alles klaarmaken wat je nodig hebt:

  • een kom met warm water

  • een washandje

  • babyzeep

  • een nat wattenstaafje of wattenschijfje

  • handdoeken

  • een schone luier

  • kleding

Leg je baby neer op een zachte, vlakke ondergrond, zoals het verschoonkussen op de commode of op de vloer op een zachte handdoek, met je spullen binnen handbereik. Laat je baby nooit alleen tijdens het sponsbad; als hij op een verhoogd oppervlak ligt, zoals de commode, maak dan altijd de veiligheidsband vast en houd contact met je baby via je hand.

Houd je kleintje bedekt met een handdoek, zodat hij niet koel wordt en alleen de delen van het lichaam die gewassen worden bloot komen te liggen. Begin met het gezichtje en gebruik het vochtige washandje, maar geen zeep, zodat er geen zeep in de oogjes komt. Doe dan zeep in het water en ga door met het voorzichtig schoonmaken van de rest van het lichaam, vooral de huidplooien rond de nek, oren en het genitale gebied.

Volg voor het navelstompgebied de verzorgingstips voor het navelstompje zoals hierboven beschreven. Je kunt een nat wattenbolletje of een wattenstaafje gebruiken om de huid rond de stomp schoon te maken, maar let erop dat de stomp niet nat wordt.

Zodra het stompje eraf is gevallen, kun je je baby in bad doen in een babybadje of in de wastafel.

De luier van je baby verschonen en het navelstompje beschermen

Lees hier hoe je een luier verschoont, maar onthoud dat je in deze eerste weken extra voorzichtig moet zijn met het beschermen van het navelstompje.

Als het navelstompje er nog niet af is gevallen, gebruik dan luiers met inkepingen, of vouw de bovenkant van de luier naar binnen om te voorkomen dat urine het stompje bereikt en om te voorkomen dat de luier zelf het stompje irriteert.

Volg voor het navelstompgebied de verzorgingstips voor het navelstompje zoals hierboven beschreven. Je kunt een nat wattenbolletje of een wattenstaafje gebruiken om de huid rond de stomp schoon te maken, maar let erop dat de stomp niet nat wordt.

Tekenen van een geïnfecteerd navelstompje

Het is onwaarschijnlijk dat het navelstompje van je baby geïnfecteerd raakt, maar als je een van deze tekenen van een geïnfecteerd navelstompje opmerkt, neem dan contact op met de zorgverlener van je baby.

Dit zijn enkele tekenen van een geïnfecteerde navelstreng:

  • Een onprettig ruikende gele afscheiding uit het stompje

  • Rood worden van de huid rond het stompje

  • Zwelling van het navelgebied

  • Je baby huilt als je het stompje aanraakt, wat aangeeft dat het gevoelig of pijnlijk is.

Het is normaal dat je afscheiding met korstjes, opgedroogd bloed of een beetje bloed ziet als het navelstompje eraf valt. Bloeden is niet per se een teken dat de navel van je pasgeboren baby geïnfecteerd is, maar als het gebied rond de navelstreng van je baby blijft bloeden, vraag dan advies aan de zorgverlener van je kind.

Aandoeningen navelstompje

 Dit zijn twee aandoeningen die verband houden met de navelstreng of het navelgebied. Praat met je zorgverlener als je denkt dat je baby een van het volgende heeft:

Navelstrenggranuloom. Nadat de navelstreng eraf is gevallen, kun je een roodachtig vochtig bultje of knobbeltje zien bij de plek waar de navelstreng eraf viel, die iets groter kan worden en waar lichtjes wat vocht uit kan blijven komen. Dit gaat waarschijnlijk na ongeveer een week weg, maar als dat niet het geval is, kan de zorgverlener van je baby het verwijderen;

Navelbreuk. Als je merkt dat de navel van je baby uitpuilt wanneer hij huilt, kan hij een navelbreuk hebben. Dit is een klein gaatje in de buikwand waardoor weefsel kan uitpuilen als er druk is, zoals wanneer je kleintje huilt. Een navelbreuk geneest normaal gesproken wanneer je kind tussen 12 maanden en 18 maanden oud is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies