5 ways to help your toddler start speaking

5 manieren om je peuter te helpen praten

Rond de eerste verjaardag begint je kind met praten. Terwijl zijn spraak zich ontwikkelt, is het belangrijk om je kind niet met andere kinderen te vergelijken. Ieder kind ontwikkelt zijn taalvaardigheid op zijn eigen tempo en alle kinderen hebben een ander karakter. Ook later praat het ene kind wat minder dan het andere. Hoe snel of langzaam je kind ook is, er zijn een paar dingen die je kunt doen om zijn taalontwikkeling te stimuleren.

Bereid je voor op een babbelfeest!

1. Fantasiespel

Gemiddeld hebben tweejarige peuters een actieve woordenschat van 50 tot 300 woorden. Veel peuters kunnen ook zinnetjes van twee woordjes maken. Imitatie is een belangrijke manier waarop je peuter leert. Je kunt een spel met je kind spelen door hem dingen te laten doen waarbij hij woorden moet gebruiken, zoals telefoneren. Iets dat hij leuk vindt om na te doen. Andere spelletjes die peuters aan het praten krijgen zijn het imiteren van een restaurant met knuffelbeesten en speelgoedeten, of door een speelgoedkassa te gebruiken en een supermarkt na te spelen. Laat je kind iedere dag zelfstandig spelen, zodat hij creatief kan zijn. Je zult versteld staan als je ziet hoe hij zijn speelgoed neerzet en ertegen gaat babbelen.

2. Samen lezen

Probeer elke dag samen hardop een paar boekjes te lezen. Je kunt ook regelmatig samen naar de bibliotheek gaan. Je peuter kan tijdens het lezen de bladzijden omslaan. Wijs plaatjes aan en stel vragen om een dialoog op gang te krijgen ("Wat zegt het hondje?" of "Waar is de boer?"). Wanneer je thuis boekjes hebt, lees deze steeds op dezelfde manier. Je zult verbaasd zijn hoe snel je kind het verhaal onthoudt. Hij kan zelfs op bepaalde punten het verhaal na vertellen en de rest van een verhaal invullen. Vraag hem zijn favoriete verhalen aan zijn poppen en knuffelbeesten voor te lezen.

3. Praat met je kind

Praat tegen je kind met je alledaagse, volwassen stem. Wanneer je kind één jaar is, kun je de blije, hoge tonen uit de babytijd uit je stem weglaten en op een normale manier met hem praten. Hij zal dingen snel oppikken, geluiden nadoen die jij maakt en waarschijnlijk beginnen met praten. Gebruik gebaren zodat hij deze kan imiteren wanneer hij de juiste woorden niet weet.

4. Stel vragen

Sommige tweejarigen beginnen al zinnen van twee of drie woordjes te maken. Je kunt dit stimuleren door je peuter de hele dag door vragen te stellen als: "Welk speeltje wil je?" of "Wie is dat?" Hoewel zijn 'zinnen' nog geen volledige gedachtegang uitdrukken, zal hij wel zijn idee kunnen overbrengen. Communiceer de hele tijd met je peuter, knik en lach ook wanneer zijn reactie taaltechnisch gezien niet goed of onbegrijpelijk is.

5. Introduceer nieuwe woorden

De eerste woordjes van je baby zullen waarschijnlijk bestaan uit familienamen, favoriete speeltjes en daagse zaken zoals melk en poes. Het belangrijkste wat je moet weten over de spraakontwikkeling is dat peuters leren door te luisteren en zelf te oefenen. Blijf nieuwe dingen aanwijzen en beschrijf ze aan je kind. Dat kan alles zijn van lichaamsdelen, zoals armen en benen, tot dingen in de natuur, zoals vogels en bomen. En heb vooral plezier!

Misschien vind je dit ook interessant: