Hoe je je kind kan betrekken bij je tweede zwangerschap

Zwangerschap is een fijne tijd die je met alle dierbaren in je omgeving wilt delen. Om je jonge kind erbij te betrekken kun je hem helpen om de baby te zien als een echte kleine persoon, die al onderdeel van je gezin uitmaakt. Zo doe je dat!

Nu je je kind over de zwangerschap hebt verteld, wil je zijn interesse in zijn toekomstige broertje of zusje dat voor gezinsuitbreiding zal zorgen waarschijnlijk aanwakkeren. Maar wat kun je doen om het voordeel van een tweede zwangerschap te gebruiken en om je kind te helpen de beleving van de zwangerschap te delen? De eerste stap is hem te helpen om de baby te zien als een echt, klein persoontje dat al op de buitenwereld reageert. Een algemeen geloof van kleuters is dat de baby in je buik via je navel alles kan horen en zelfs zien! Hoewel dit absoluut niet waar is, deelt de foetus desalniettemin veel van de ervaringen van de moeder. Stemmen, de jouwe en die van anderen in je buurt die praten, dringen door in de onderwaterwereld van je baby. Wat jij voelt, is ook van invloed op het niveau van hormonen in zijn bloed. En zelfs wat je eet wordt tot op bepaalde hoogte gedeeld door het kleintje dat in je buik zit. Je kunt dit fascinerende gegeven gebruiken om de zwangerschap voor je kleuter levendig te maken.

Om je kind positief te betrekken bij de zwangerschap, kun je deze kennis gebruiken zodat hij zich nauwer verbonden voelt bij het persoontje dat in je buik groeit, en dat voor je gezinsuitbreiding zal zorgen. Probeer vroege 'interacties' tussen de twee te bevorderen en hem te vertellen dat de baby hem al leert kennen door naar zijn stem te luisteren. Kies elke dag een vast moment waarop je je samen met je kleuter ontspant, en moedig hem aan om dichtbij je buik te praten of zelfs te zingen. Laat zijn hoofdje op je rusten en geniet van het communiceren met de baby. Herhaal de routine dagelijks, en moedig het kind aan om elke keer hetzelfde liedje of rijmpje te kiezen, en laat hem de reactie en bewegingen van de baby voelen. In de aanloop naar de geboorte zal je baby zowel de stem van je kleuter en zijn liedje leren herkennen, en eenmaal geboren, kan hij er zelfs op reageren wanneer hij het hoort, door opgewonden te worden en met zijn beentjes te schoppen of door de vertrouwde geluiden te worden gekalmeerd en getroost. De tweede zwangerschap is een geweldige manier om te beginnen met het hechtingsproces tussen de toekomstige broertjes en zusjes.

Je kunt ook andere voorbeelden gebruiken om het idee van de baby als een al actief deelnemend lid van het gezin te bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat geluid niet het enige is wat tot de baarmoeder doordringt. Je ongeboren baby is ook gevoelig voor veranderende smaken, bijvoorbeeld wanneer je een sterke smaak proeft die de zoetheid van het vruchtwater verandert. Dus leg de volgende keer dat je gezin samen eet aan je kleuter uit dat de kleine baby in je buik ook proeft wat jullie eten. Laat hem een eenvoudige afbeelding zien waarop staat hoe voedsel door jou heen gaat naar de navelstreng van de baby. Maak hem aan het lachen door te imiteren hoe de baby zijn neusje optrekt wanneer mama te veel knoflook eet. En wanneer het bedtijd is, herinner je kind er dan aan dat de baby ook meeluistert naar het verhaaltje voor het slapen gaan en net als hij, slaperig is en klaar om te gaan dromen.

Maak de beleving van de gezinsuitbreiding en het wachten op de komst van de baby zo vreugdevol en plezierig als je kunt. Laat je kind helpen om de babykamer klaar te maken, moedig hem aan om bepaalde babyspulletjes te kiezen, zodat hij het gevoel heeft dat hij echt heeft bijgedragen. En als hij vragen heeft over de baby of de zwangerschap, beantwoord deze dan met eenvoudige, directe informatie en stel hem gerust.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies