Kinderopvang: weer aan het werk.
Weer aan de slag. Of je nu voor de peuterspeelzaal of een oppas hebt gekozen, het is nooit makkelijk om de zorg van je kind aan iemand anders toe te vertrouwen. Zowel jij als je kindje zullen eraan moeten wennen van elkaar gescheiden te zijn. Een goede voorbereiding in aanloop naar deze nieuwe routine kunnen de overgang veel gemakkelijker maken.
Zorg overdragen
Je kind aan de zorg van iemand anders toevertrouwen is vaak vooral in het begin een moeilijke stap. Maar er zijn een heleboel goeie kinderopvangmogelijkheden. Het is gewoon een kwestie van de juiste oplossing vinden voor jou en je kindje. Als je van plan bent om in de komende maanden weer aan de slag te gaan, is het goed om al tijdens je zwangerschap naar kinderopvang te zoeken.
Goede crèches hebben vaak wachtlijsten dus wees op tijd. Als je kiest voor opvang bij gastouders, zorg dan dat je gesprekken voert met meerdere kandidaten om een goede vergelijking te kunnen maken en neem aansluitend contact op met de GGD om te controleren of deze gastouder ook geregistreerd staat.
Indien mogelijk, bezoek je deze gastouder thuis en kijk je hoe ze met de andere kinderen waar ze op past omgaat. Als je in plaats hiervan voor een au pair of oppas kiest, ga ook dan naar een erkend bureau en spreek met meerdere kandidaten. Controleer persoonlijk alle referenties van gastouders, maak een lijst met vragen die je wilt stellen tijdens sollicitatiegesprekken en vertrouw op je instinct als je twijfels hebt.
Bereid je samen voor
Vanaf het moment dat je hebt besloten om weer aan de slag te gaan, bereid je jezelf en je kleintje voor op de dag dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Wen eraan door je kleintje vaker bij een vriend of familielid achter te laten. Hierdoor wennen jullie beiden aan de perioden waarop je van elkaar gescheiden bent. Zorg ervoor dat de babyspulletjes waar je kindje troost bij zoekt, bij de hand zijn zolang je weg bent. Bij angstige momenten kan de vertrouwde geur van mama of thuis troost bieden, neem dus een favoriete trui of dekentje mee. Probeer de overstap naar kinderopvang geleidelijk te laten verlopen voor jou en je kindje.
Breng een week of twee van tevoren je baby al een paar uurtjes naar de opvang zodat hij kan wennen. Laat deze tijd oplopen naar halve dagen en werk vervolgens naar hele dagen toe. Gun jezelf en je kleintje tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en voel je niet bezwaard als er tranen vloeien. Na verloop van tijd zal je kleintje aan de opvang gewend zijn en zal zijn houding veranderen en gaat jullie afscheid iedere dag een stukje beter. Houd dat goed in gedachten.
Aan het eind van het eerste jaar begint vaak de scheidingsangst. Dan kan het zomaar zijn dat je kindje plotseling aan je hangt en tranen met tuiten huilt, terwijl hij eerder nog vrolijk zwaaiend afscheid nam. Later moet je hem misschien weer losrukken van alle leuke dingen die hij op de opvang beleeft en begint hij te jengelen als hij weer naar huis moet. Bereid je dus goed voor op stemmingswisselingen bij het wegbrengen en ophalen, maar zolang je zelf tevreden bent over je keuze van kinderopvang, zal je kleintje in goede handen zijn terwijl jij werkt.
Alles over ouderschapstips, kinderopvang en werkende moeders
Natuurlijk hebben ouders ook andere rollen hun omgeving en op hun werk. Ouders houden zich niet alleen bezig met kinderverzorging. Mama kan een werkende moeder zijn. Kinderen hebben er baat bij om hun ouders in deze rollen te zien. Als ze aan alledaagse situaties en structuren buiten het gezinsleven worden blootgesteld wordt hun wereld groter. En voelen ze zich veiliger als ze kunnen visualiseren wat een ouder doet wanneer hij of zij niet thuis is.
Het is een goed idee om je kind te laten zien wat zijn werkende moeder doet wanneer ze werkt of vrijwilligerswerk verricht. Hij krijgt een idee van wie je bent, hoe je omgeving eruit ziet, en hoe jouw activiteiten in het grote plaatje passen. Dus als het te regelen valt, is het de moeite waard om je nieuwsgierige kleintje mee te nemen voor een bezoekje aan je werkplek. Hier zijn acht suggesties om ervoor te zorgen dat het bezoekje niet alleen goed is voor je kind, maar ook te doen is voor jou en je collega's. Hier zijn een paar tips voor ouders.
• Praat eerst met je baas. Misschien heeft het bedrijf een speciale kinderdag. Als dit niet zo is, kan je er wellicht een opstarten. Het is geweldige PR voor het bedrijf en ook goed voor het moreel van de medewerkers. Breng je collega's op de hoogte voordat je je kind meeneemt, zodat er geen verrassingen zijn.
• Kies een goed moment om je kind kennis te laten maken met zijn moeder op haar werk. Jonge kinderen zijn 's ochtends op hun best, terwijl je voor schoolgaande kinderen beter 's middags een bezoek kunt inplannen. Bedenk op welk moment er meestal interessante dingen gebeuren en wanneer de aanwezigheid van je kind het minst storend is.
• Als je in een gevaarlijke omgeving werkt, plan het bezoek dan na werktijd, wanneer alle machines zijn uitgeschakeld en het er niet gevaarlijk is.
• Zorg dat het bezoek niet langer duurt dan ongeveer een tot twee uur. Langer is over het algemeen te veel voor een klein kind en dan is de kans groot dat het mis gaat.
• Zorg ervoor dat je kind geschikte kleding draagt, dat hoort bij het leerproces. Als het kan, laat je kind dan proberen te doen wat jij doet: inloggen op het netwerk, een schema kopiëren, een klant vragen of je kunt helpen, een kopje koffie aanbieden, alles kan wat geen nadelige invloed heeft op jou, je kind, of het werk.
• Plan ook een snack of lunchpauze in.
• Stel je kind voor aan je collega's en leg uit wat iedereen doet.
• Neem foto's van je kind op je werk. Die kan je kind gebruiken als plaatjes bij een verhaal dat hij vertelt over zijn bezoek. Hij zal zeker zijn eigen tekeningen willen maken over de dag bij zijn ouders op het werk. We hopen dat je veel plezier zult hebben met deze tips voor ouders.
Word Pampers lid en krijg