Weer aan de slag. Of je nu voor de peuterspeelzaal of een oppas hebt gekozen, het is nooit makkelijk om de zorg van je kind aan iemand anders toe te vertrouwen. Zowel jij als je kindje zullen eraan moeten wennen van elkaar gescheiden te zijn. Een goede voorbereiding in aanloop naar deze nieuwe routine kunnen de overgang veel gemakkelijker maken.

Zorg overdragen

Je kind aan de zorg van iemand anders toevertrouwen is vaak vooral in het begin een moeilijke stap. Maar er zijn een heleboel goeie kinderopvangmogelijkheden. Het is gewoon een kwestie van de juiste oplossing vinden voor jou en je kindje. Als je van plan bent om in de komende maanden weer aan de slag te gaan, is het goed om al tijdens je zwangerschap naar kinderopvang te zoeken.

Goede crèches hebben vaak wachtlijsten dus wees op tijd. Als je kiest voor opvang bij gastouders, zorg dan dat je gesprekken voert met meerdere kandidaten om een goede vergelijking te kunnen maken en neem aansluitend contact op met de GGD om te controleren of deze gastouder ook geregistreerd staat.

Indien mogelijk, bezoek je deze gastouder thuis en kijk je hoe ze met de andere kinderen waar ze op past omgaat. Als je in plaats hiervan voor een au pair of oppas kiest, ga ook dan naar een erkend bureau en spreek met meerdere kandidaten. Controleer persoonlijk alle referenties van gastouders, maak een lijst met vragen die je wilt stellen tijdens sollicitatiegesprekken en vertrouw op je instinct als je twijfels hebt.

Bereid je samen voor

Vanaf het moment dat je hebt besloten om weer aan de slag te gaan, bereid je jezelf en je kleintje voor op de dag dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Wen eraan door je kleintje vaker bij een vriend of familielid achter te laten. Hierdoor wennen jullie beiden aan de perioden waarop je van elkaar gescheiden bent. Zorg ervoor dat de babyspulletjes waar je kindje troost bij zoekt, bij de hand zijn zolang je weg bent. Bij angstige momenten kan de vertrouwde geur van mama of thuis troost bieden, neem dus een favoriete trui of dekentje mee. Probeer de overstap naar kinderopvang geleidelijk te laten verlopen voor jou en je kindje.

Breng een week of twee van tevoren je baby al een paar uurtjes naar de opvang zodat hij kan wennen. Laat deze tijd oplopen naar halve dagen en werk vervolgens naar hele dagen toe. Gun jezelf en je kleintje tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en voel je niet bezwaard als er tranen vloeien. Na verloop van tijd zal je kleintje aan de opvang gewend zijn en zal zijn houding veranderen en gaat jullie afscheid iedere dag een stukje beter. Houd dat goed in gedachten.

Aan het eind van het eerste jaar begint vaak de scheidingsangst. Dan kan het zomaar zijn dat je kindje plotseling aan je hangt en tranen met tuiten huilt, terwijl hij eerder nog vrolijk zwaaiend afscheid nam. Later moet je hem misschien weer losrukken van alle leuke dingen die hij op de opvang beleeft en begint hij te jengelen als hij weer naar huis moet. Bereid je dus goed voor op stemmingswisselingen bij het wegbrengen en ophalen, maar zolang je zelf tevreden bent over je keuze van kinderopvang, zal je kleintje in goede handen zijn terwijl jij werkt.