Je kleintje moet nog heel wat ontdekken over de wereld en de mensen in die wereld. Een ding heeft hij al vastgesteld, en dat is de rol van mama: mama is zijn mama en verder niets. Nu is het tijd om zijn blik te verruimen.

Je kleintje moet nog heel wat ontdekken over de wereld en de mensen om zich heen. Een ding heeft hij al vastgesteld, en dat is de rol van mama: mama is zijn mama en verder niets. Zijn moeder is er om hem te verzorgen en verder niets.

Nu is het tijd om zijn blik te verruimen. Hieronder vind je wat tips voor ouders die met dit onderwerp te maken hebben.

Natuurlijk hebben ouders ook andere rollen hun omgeving en op hun werk. Ouders houden zich niet alleen bezig met kinderverzorging. Mama kan een werkende moeder zijn. Kinderen hebben er baat bij om hun ouders in deze rollen te zien. Als ze aan alledaagse situaties en structuren buiten het gezinsleven worden blootgesteld wordt hun wereld groter. En voelen ze zich veiliger als ze kunnen visualiseren wat een ouder doet wanneer hij of zij niet thuis is.

Het is een goed idee om je kind te laten zien wat zijn werkende moeder doet wanneer ze werkt of vrijwilligerswerk verricht. Hij krijgt een idee van wie je bent, hoe je omgeving eruit ziet, en hoe jouw activiteiten in het grote plaatje passen. Dus als het te regelen valt, is het de moeite waard om je nieuwsgierige kleintje mee te nemen voor een bezoekje aan je werkplek. Hier zijn acht suggesties om ervoor te zorgen dat het bezoekje niet alleen goed is voor je kind, maar ook te doen is voor jou en je collega's. Hier zijn een paar tips voor ouders. • Praat eerst met je baas. Misschien heeft het bedrijf een speciale kinderdag. Als dit niet zo is, kan je er wellicht een opstarten. Het is geweldige PR voor het bedrijf en ook goed voor het moreel van de medewerkers. Breng je collega's op de hoogte voordat je je kind meeneemt, zodat er geen verrassingen zijn. • Kies een goed moment om je kind kennis te laten maken met zijn moeder op haar werk. Jonge kinderen zijn 's ochtends op hun best, terwijl je voor schoolgaande kinderen beter 's middags een bezoek kunt inplannen. Bedenk op welk moment er meestal interessante dingen gebeuren en wanneer de aanwezigheid van je kind het minst storend is. • Als je in een gevaarlijke omgeving werkt, plan het bezoek dan na werktijd, wanneer alle machines zijn uitgeschakeld en het er niet gevaarlijk is. • Zorg dat het bezoek niet langer duurt dan ongeveer een tot twee uur. Langer is over het algemeen te veel voor een klein kind en dan is de kans groot dat het mis gaat. • Zorg ervoor dat je kind geschikte kleding draagt, dat hoort bij het leerproces. Als het kan, laat je kind dan proberen te doen wat jij doet: inloggen op het netwerk, een schema kopiëren, een klant vragen of je kunt helpen, een kopje koffie aanbieden, alles kan wat geen nadelige invloed heeft op jou, je kind, of het werk. • Plan ook een snack of lunchpauze in. • Stel je kind voor aan je collega's en leg uit wat iedereen doet. • Neem foto's van je kind op je werk. Die kan je kind gebruiken als plaatjes bij een verhaal dat hij vertelt over zijn bezoek. Hij zal zeker zijn eigen tekeningen willen maken over de dag bij zijn ouders op het werk. We hopen dat je veel plezier zult hebben met deze tips voor ouders.