Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

De eettafel is een ideale plek om te beginnen kinderen in een gezinsomgeving goede tafelmanieren aan te leren.

Zo begin je!

Door iedere dag samen te dineren, geef je je kind de mogelijkheid om dagelijkse gezinsroutines te observeren en omgangsvormen te leren door ze te imiteren. Van handen wassen voordat hij aan tafel gaat en het bedanken wanneer hij zijn bordje krijgt tot het niet met volle mond praten en eten met vork en mes, het zijn allemaal tafelmanieren die je kind nog moet leren. Wees tijdens het eten een voorbeeld voor je kind. Zo kan hij alles leren over gepaste tafelmanieren en sociale omgangsvormen. Samen eten vormt een belangrijk focuspunt van de dag en het is een moment waarop het gezin bij elkaar zit en je kind mee kan doen aan het gesprek. Dagelijkse routines en gezinsroutines zijn een belangrijk onderdeel van de dag van ieder kind.

Gezamenlijk de tafel dekken:

Je kind zal genieten van de verantwoordelijkheid om de tafel te dekken, en het zal hem helpen om het nut van elk soort bestek te begrijpen. Bovendien kan hij zijn rekenvaardigheden verbeteren wanneer hij messen, vorken en lepels over het juiste aantal mensen moet verdelen. Leg hem tijdens het dekken van de tafel alles uit over het verschillende bestek, zodat hij begrijpt waar elk deel hoort. Leg uit waarom een mes een gekartelde rand heeft, en hoe een vork kan helpen bij het vastprikken en snijden van eten. Speel bijvoorbeeld een spelletje door al het bestek door elkaar te husselen en vraag vervolgens of hij alles op de juiste plek terug kan leggen.

Kan jij net zoals mama en papa eten?

Als volwassenen weten we instinctief dat het onbeleefd is om eten uit te spugen of met onze mond open te eten. Dit zijn allemaal manieren die onze kinderen nog moeten leren. Manieren die belangrijk zijn in sociale situaties waar je je aan tafel dient te gedragen. Tips om tafelmanieren aan te leren: Zorg dat iedereen aan tafel zit, voordat je kind aan zijn maaltijd begint. Vraag je kind om rechtop te zitten. Dat staat niet alleen beleefd; het is ook beter voor zijn spijsvertering. Zet het bord van je kind op een onderlegger. Zo blijft het bord op een bereikbare plek staan en zal het je kind aanmoedigen om het niet te verplaatsen. Gebruik kinderbestek van de juiste afmetingen voor meer gebruiksgemak. Er breekt een dag aan waarop hij aankondigt dat hij grote-mensen-bestek wil, dus wees klaar voor een nieuwe knoeipartij! Moedig je kind aan om zijn bestek tussen de hapjes door terug op zijn bord te leggen, zodat hij er niet mee door de lucht zwaait. Leer hem aan om het bestek op de rand van zijn bord te leggen om aan te geven dat hij klaar met eten is. Wanneer je kind voor het eerst met bestek eet, snij zijn eten dan in kleine stukjes totdat hij de schepbeweging doorheeft. Als hij de schepbeweging onder knie heeft, leer hem dan zijn babyvoeding in kleine stukjes te snijden, zodat hij niet meer in zijn mond krijgt dan hij aankan. Stimuleer je kind om interesse te tonen in zijn babyvoeding door hem te vragen om te omschrijven wat er op zijn bord ligt en waar het naar smaakt. Om zijn categorisatievaardigheden te ontwikkelen vraag je naar de verschillen tussen de smaken. Vraag je kind om aan tafel te blijven tot iedereen klaar is met eten. Dan pas mag hij opstaan. Samen eten vormt een belangrijk onderdeel van dagelijkse gezinsroutines.