Wil je je kind leren om met lepel en vork te eten in plaats van met haar handjes? Lees verder voor tips hoe je hem kan helpen toe te groeien naar deze fantastische fase in de ontwikkeling.

Het was schattig toen je baby voor het eerst zelf met zijn vingertjes at, en helemaal onder het eten kwam te zitten. Eten in zijn haartjes, op zijn gezicht. En zelfs eten op de grond rondom zijn kinderstoel.

Maar als je kind inmiddels een peuter is en je moet nog steeds slierten spaghetti van de muur halen, is het tijd voor verandering. Het lijkt of deze fase in zijn ontwikkeling nooit zal komen, maar zo is het niet!

Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, heeft het de fysieke vaardigheden om bestek te gebruiken en met één hand een beker vast te houden. Dat wil niet zeggen dat het je altijd zal lukken om hem netjes te laten eten. Zelfs als je kindje wel belangstelling heeft om net als grote mensen met vork en lepel te eten, kan hij soms te moe of te hongerig zijn om de moeite te nemen ze te gebruiken.

Hier zijn een aantal tips om je kind op het goede spoor te zetten: Geef het goede voorbeeld. Misschien kun je niet altijd tegelijk met je kindje eten, maar zorg dat je zo vaak mogelijk samen aan tafel gaat, zodat hij kan zien hoe jij met mes en vork eet. Het zal niet lang duren voordat hij je wil gaan nadoen. Wees consequent. Geef je kind bij iedere maaltijd bestek zodra hij de vaardigheden heeft om het te kunnen gebruiken, zelfs als hij het op dat moment nog niet wil. Na verloop van tijd zal hij begrijpen dat grote mensen met bestek eten. Forceer niets. Op dagen dat hij geen belangstelling heeft voor zijn vork of lepel, negeer je dat gewoon. Een conflict met je kind over dit onderwerp wordt alleen een machtsstrijd. Dan vindt niemand het gezellig meer om samen aan tafel te eten. Blijf geduldig en blijf het bestek gewoon aanbieden. Voor je het weet, heb je een net heertje aan tafel zitten.