Je kind met bestek leren eten

De eettafel is een ideale plek om te beginnen kinderen in een gezinsomgeving goede tafelmanieren aan te leren. 

Zo begin je! 

Door iedere dag samen te dineren, geef je je kind de mogelijkheid om dagelijkse gezinsroutines te observeren en omgangsvormen te leren door ze te imiteren. Van handen wassen voordat hij aan tafel gaat en het bedanken wanneer hij zijn bordje krijgt tot het niet met volle mond praten en eten met vork en mes, het zijn allemaal tafelmanieren die je kind nog moet leren. Wees tijdens het eten een voorbeeld voor je kind. Zo kan hij alles leren over gepaste tafelmanieren en sociale omgangsvormen. Samen eten vormt een belangrijk focuspunt van de dag en het is een moment waarop het gezin bij elkaar zit en je kind mee kan doen aan het gesprek. Dagelijkse routines en gezinsroutines zijn een belangrijk onderdeel van de dag van ieder kind.

Gezamenlijk de tafel dekken:

Je kind zal genieten van de verantwoordelijkheid om de tafel te dekken, en het zal hem helpen om het nut van elk soort bestek te begrijpen. Bovendien kan hij zijn rekenvaardigheden verbeteren wanneer hij messen, vorken en lepels over het juiste aantal mensen moet verdelen. Leg hem tijdens het dekken van de tafel alles uit over het verschillende bestek, zodat hij begrijpt waar elk deel hoort. Leg uit waarom een mes een gekartelde rand heeft, en hoe een vork kan helpen bij het vastprikken en snijden van eten. Speel bijvoorbeeld een spelletje door al het bestek door elkaar te husselen en vraag vervolgens of hij alles op de juiste plek terug kan leggen.

Je kind met bestek leren eten

Het was schattig toen je baby voor het eerst zelf met zijn vingertjes at, en helemaal onder het eten kwam te zitten. Eten in zijn haartjes, op zijn gezicht. En zelfs eten op de grond rondom zijn kinderstoel.

Maar als je kind inmiddels een peuter is en je moet nog steeds slierten spaghetti van de muur halen, is het tijd voor verandering. Het lijkt of deze fase in zijn ontwikkeling nooit zal komen, maar zo is het niet!

Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, heeft het de fysieke vaardigheden om bestek te gebruiken en met één hand een beker vast te houden. Dat wil niet zeggen dat het je altijd zal lukken om hem netjes te laten eten. Zelfs als je kindje wel belangstelling heeft om net als grote mensen met vork en lepel te eten, kan hij soms te moe of te hongerig zijn om de moeite te nemen ze te gebruiken.

Hier zijn een aantal tips om je kind op het goede spoor te zetten:

Geef het goede voorbeeld.

Misschien kun je niet altijd tegelijk met je kindje eten, maar zorg dat je zo vaak mogelijk samen aan tafel gaat, zodat hij kan zien hoe jij met mes en vork eet. Het zal niet lang duren voordat hij je wil gaan nadoen.

Wees consequent.

Geef je kind bij iedere maaltijd bestek zodra hij de vaardigheden heeft om het te kunnen gebruiken, zelfs als hij het op dat moment nog niet wil. Na verloop van tijd zal hij begrijpen dat grote mensen met bestek eten.

Forceer niets.

Op dagen dat hij geen belangstelling heeft voor zijn vork of lepel, negeer je dat gewoon. Een conflict met je kind over dit onderwerp wordt alleen een machtsstrijd. Dan vindt niemand het gezellig meer om samen aan tafel te eten. Blijf geduldig en blijf het bestek gewoon aanbieden. Voor je het weet, heb je een net heertje aan tafel zitten.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Kan jij net zoals mama en papa eten?

Als volwassenen weten we instinctief dat het onbeleefd is om eten uit te spugen of met onze mond open te eten. Dit zijn allemaal manieren die onze kinderen nog moeten leren. Manieren die belangrijk zijn in sociale situaties waar je je aan tafel dient te gedragen. 

Tips om tafelmanieren aan te leren: 

Zorg dat iedereen aan tafel zit, voordat je kind aan zijn maaltijd begint. Vraag je kind om rechtop te zitten. Dat staat niet alleen beleefd; het is ook beter voor zijn spijsvertering. 

Zet het bord van je kind op een onderlegger. Zo blijft het bord op een bereikbare plek staan en zal het je kind aanmoedigen om het niet te verplaatsen. 

Wanneer je kind voor het eerst met bestek eet, snij zijn eten dan in kleine stukjes totdat hij de schepbeweging doorheeft. Als hij de schepbeweging onder knie heeft, leer hem dan zijn babyvoeding in kleine stukjes te snijden, zodat hij niet meer in zijn mond krijgt dan hij aankan. 

Stimuleer je kind om interesse te tonen in zijn babyvoeding door hem te vragen om te omschrijven wat er op zijn bord ligt en waar het naar smaakt. Om zijn categorisatievaardigheden te ontwikkelen vraag je naar de verschillen tussen de smaken. 

Vraag je kind om aan tafel te blijven tot iedereen klaar is met eten. Dan pas mag hij opstaan. Samen eten vormt een belangrijk onderdeel van dagelijkse gezinsroutines.

Beheer Cookies