Waarvan wordt een Pampers® luier, broekje of doekje gemaakt?

Als ouders willen jullie een 100% veilige, comfortabele luier of luierbroekje die je baby droog houdt en hem of haar de vrijheid geeft om de wereld te verkennen. Pampers® ontwikkelt al 50 jaar luiers met precies dat voor ogen: ervoor zorgen dat prestatie en comfort hand-in-hand gaan met veiligheid.

Ontdek wat een Pampers® luier zo kwalitatief en betrouwbaar maakt, van de selectie van de componenten (degene die we gebruiken en degene die we niet gebruiken!), tot hoe onze luiers werken.

Voordat ze in een Pampers® product gaan, ondergaan componenten een strenge selectie.

Onze onderzoekers werken samen met kinderartsen, pediatrische dermatologen en toxicologen om de veiligheid van de gekozen componenten en afgewerkte babyproducten te valideren. Alle stoffen die we gebruiken zijn dermatologisch getest en voldoen aan de evaluatiecriteria van het wetenschappelijk comité van de EU voor Consumentenveiligheid, SCCS/1564/15.

Pampers® luiers gaan nog een stapje verder aangezien ze nu ook STANDARD 100 gecertificeerd zijn door OEKO-TEX®, een onafhankelijk certificatie instituut dat op de aanwezigheid van enkele honderden schadelijke stoffen test. Dit label is bijzonder veeleisend als het aankomt op producten die in contact komen met de gevoelige babyhuid.

Wist je dat?

De Pampers.nl website alles oplijst wat er in onze luiers zit, alsook wat er niet in zit. Neem dus zeker een kijkje. Het staat ook vermeld op al onze verpakkingen zodat ouders in alle transparantie kunnen kiezen.

Wat zit er in de babydoekjes voor mijn baby?

Als het op verschonen aankomt dan maakt een zachte reiniging het grote verschil. De babydoekjes werden ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring in huidverzorging en babyproducten. Ze zijn mild en effectief en bovendien dermatologisch getest. Onderzoek toont aan dat Pampers babydoekjes de huid helpen gezond houden en dat ze milder zijn dan water en katoen voor de babyhuid. Ontdek meer over het veiligheidsproces en wat we niet aan Pampers producten toevoegen.

Polypropyleen

Wat is het? 

Zachte, hoogwaardige vezels die ook in sportkleding, verzorgingsmiddelen en consumentenproducten worden gebruikt. Ze zorgen voor een zachte en grondige reiniging van de babyhuid.

Wist je dat? 

Van voetbalveld tot groenteafdeling, polypropyleen wordt gebruikt omdat het duurzaam en effectief is, en bovendien ook veilig voor de baby.

Geregenereerde Cellulose

Wat is het?

Zachte, donzige vezels die vaak in kleding worden gebruikt en die vocht van de babybilletjes helpen absorberen.

Wist je dat?

Pampers voegt geen chloor toe aan babydoekjes en gebruikt een elementair chloorvrij proces om de vezels in babydoekjes te zuiveren.

Parfum (ingrediënt lotion, enkel in geparfumeerde babydoekjes)

Wat is het?

Er wordt slechts een heel klein beetje geur aan de lotion van de babydoekjes toegevoegd voor een meer aangename gebruikservaring. Alle parfums worden zorgvuldig geselecteerd, tot in de puntjes onderzocht en zijn bewezen veilig voor gebruik. De parfums in Pampers babydoekjes zijn veilig voor de babyhuid, niet-irriterend voor de huid en zullen naar verwachting geen allergische reacties veroorzaken.

Wist je dat?

Parfums worden al meer dan 20 jaar in babydoekjes gebruikt.

Polyester (enkel Aqua Pure)

Wat is het?

Polyester wordt tot een zachte vezel gesponnen, om vocht te absorberen zodat de baby zich comfortabel voelt.

Wist je dat?

Polyester wordt gebruikt voor isolerende kleding, meubels, kussens en medische kleding.

Hoogwaardig Katoen (enkel Aqua Pure en Harmonie Aqua)

Wat is het?

Katoenvezels zijn natuurlijke producten die in textiel worden gebruikt voor hun zachtheid en absorberende kwaliteiten. Biologisch is een benaming die wordt gebruikt voor producten die volgens strikte regels omtrent ongediertebestrijding, bodembeheer en algemene productienormen worden geproduceerd.

Wist je dat?

Er mogen tenminste gedurende 3 jaar vóór de oogst van een biologisch gewas geen verboden stoffen op de landbouwgrond zijn aangebracht.

Gezuiverd Water (ook wel Aqua genaamd, ingrediënt lotion)

Wat is het? 

Water maakt meer dan 97 procent uit van de lotion en helpt bij het losmaken en oplossen van vuiltjes en eventuele achtergebleven of opgedroogde urine van de babyhuid.

Wist je dat?

Meer dan 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water.

Citroenzuur (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Citroenzuur wordt in veel citrusvruchten gevonden en wordt gebruikt om de pH te bufferen in het zuurbereik in veel voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en cosmetica. In babydoekjes helpen pH buffers de natuurlijke pH balans van de babyhuid behouden.

Wist je dat? 

Citroenzuur wordt vaak aan voedsel toegevoegd en zelfs aan water toegevoegd.

PEG-40 Gehydrogeneerde Ricinusolie (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Een gemodificeerde olie die als emulgator werkt om vettig vuil van de babybilletjes te verwijderen en als huidverzorgingmiddel.

Wist je dat?

PEG oliën worden ook gebruikt in textiel, persoonlijke verzorgingsproducten en voedingsmiddelen.

Natriumcitraat (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Net zoals citroenzuur wordt natriumcitraat gevonden in citrusvruchten en gebruikt om de pH te bufferen in huidverzorgingsproducten. In babydoekjes helpen pH buffers de natuurlijke pH balans van de babyhuid te behouden.

Wist je dat?

Natriumcitraat is een antioxidant, net zoals vitamine A!

Sorbitancaprylaat (ingrediënt lotion)

Wat is het? 

Als onderdeel van het conserveersysteem is sorbitancaprylaat een emulgator die vermindering van de werkzaamheid van veel cosmetische producten tegen gaat. De conserveermiddelen in de lotion van Pampers babydoekjes zijn klinisch bewezen mild voor de babyhuid. Bovendien helpen ze de babydoekjes als nieuw te houden voor gebruik en voorkomen ze kruisbesmetting nadat de verpakking is geopend.

Wist je dat?

Sorbitancaprylaat in lippenstift wordt gebruikt.

Natriumbenzoaat (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat microbiële besmetting voorkomt. De conserveermiddelen in de lotion van Pampers babydoekjes zijn klinisch bewezen mild voor de babyhuid. Bovendien helpen ze de babydoekjes als nieuw te houden voor gebruik en voorkomen ze kruisbesmetting nadat de verpakking is geopend.

Wist je dat?

Het wordt ook in voeding gebruikt.

Disodium EDTA (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Helpt de afbraak van allerlei cosmetica en babyverzorgingsproducten voorkomen. De conserveermiddelen in de lotion van Pampers babydoekjes zijn klinisch bewezen mild voor de babyhuid. Bovendien helpen ze de babydoekjes als nieuw te houden voor gebruik en voorkomen ze kruisbesmetting nadat de verpakking is geopend.

Wist je dat?

Disodium EDTA wordt veel in voeding gebruikt.

Bis-PEG / PPG-16/16 PEG / PPG-16/16 Dimethicone (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Op siliconen gebaseerde huidverzachtende en emulgerende middelen die ontworpen zijn om de gezondheid van babyhuid te bevorderen.

Wist je dat?

Je vindt deze ingrediënten in lotion en persoonlijke verzorgingsartikelen.

Xanthaangom (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Een natuurlijk materiaal dat wordt gebruikt om de textuur van de babydoekjes en het gevoel op de huid van de baby te verbeteren.

Wist je dat?

Xanthaangom wordt veel gebruikt in tandpasta en voedingsproducten, waaronder ketchup!

Pentadecalactone (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Pentadecalactone wordt vaak gebruikt in cosmetische producten om geurtjes te neutraliseren.

Wist je dat?

Pentadecalactone is een natuurlijk voorkomend feromoon dat door veel zoogdieren wordt geproduceerd.

Dipropyleenglycol (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Dipropyleenglycol is een ingrediënt dat wordt gebruikt om de lotion in de babydoekjes te stabiliseren en goed te mengen.

Wist je dat?

Dipropyleenglycol is een veelgebruikt voedselingrediënt en vaak wordt gebruikt als verdikkingsmiddel of stabilisator.

Caprylic / Capric Triglyceride (ingrediënt lotion)

Wat is het?

Afgeleid van kokosnoot, en werkt als een huidverzorgingsmiddel voor de baby.

Wist je dat?

Het wordt gebruikt in vochtinbrengende crèmes.

De volgende stoffen voegen wij NIET toe aan onze babydoekjes: Ethanol, fenoxyethanol, parabenen, ftalaten of elementair chloor. 

Hoe werkt een Pampers® luier en waarvan wordt hij gemaakt?

 

Ieder onderdeel van een Pampers® luier heeft zo zijn eigen rol. Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: jouw baby veiligheid, comfort en prestatie bieden.

Absorberende kern

Dit is de kern van Pampers® technologie! Hij absorbeert vocht en houdt het weg van de huid van je baby zodat deze gezond en droog blijft. Dit is wat er allemaal in onze absorberende kern zit:

 • Het superabsorberende materiaal: al onze Pampers® luiers kunnen tot wel 30 keer zijn eigen gewicht opnemen! Ze absorberen vocht en houden het in een paar seconden vast. Deze superabsorberende materialen zijn volkomen veilig en chemisch inert, zoals bewezen door meer dan 400 studies over deze component (uitgevoerd op meer dan 300.000 luiers!) en op mogelijke contacten, met name de huid.
 • Cellulose: is een natuurlijk materiaal dat vocht absorbeert. Alle cellulose in Pampers® is van duurzame afkomst. Het is één van de manieren waarop Pampers® zich inzet voor duurzaam bosbeheer en voldoet aan de vereisten van Europese verordening 995/2010.
  Pampers® heeft een unieke combinatie van superabsorberende materialen en cellulose ontwikkeld voor hoogwaardige luiers die je baby veel comfort bieden. De juiste balans tussen deze materialen zorgt ervoor dat de luier niet te dik is of de bewegingen van je baby belemmert (en de beruchte 'natte bulk' vermijdt!).
 • Polypropyleen en polyester.

Toplaag

Trekt het vocht naar de kern van de luier zodat de huid van je baby lekker droog blijft. De bovenlaag die in contact komt met de babyhuid bevat polypropyleenvezels zodat het zacht en comfortabel aanvoelt voor je baby.

Buitenlaag

Dit is de buitenkant van de luier. Deze zorgt ervoor dat het vocht niet doorsijpelt naar het bedje of de kleertjes. De buitenlaag is samengesteld uit polyethyleen en een binnen omhulling van polypropyleen voor zachtheid en comfort.


Rekbare sluiting

Deze herpositioneerbare strips zijn zacht en zorgen ervoor dat de luier je baby perfect past. Ze zijn gemaakt van polypropyleen en polyestervezels die extra zachtheid en flexibiliteit geven voor nog meer comfort.


Flexibele zijkanten

Zorgt ervoor dat de luier perfect aansluit op je baby’s lichaamsvorm, en rond de beentjes, voor nog meer comfort en om lekjes te voorkomen. Pampers® gebruikt geen rubber of latex omdat dit een allergeen kan zijn. In plaats daarvan gebruiken we elastaan en polypropyleen.


Kleefstoffen

Deze worden gebruikt om de verschillende onderdelen samen te houden en lekjes te voorkomen. Ze komen niet in contact met de babyhuid. Pampers® gebruikt alleen oplosmiddelvrije kleefstoffen.

Om te voldoen aan de verwachtingen van onze consumenten hebben we met samen met onze leveranciers gewerkt aan het verbeteren van de geur van enkele van onze kleefstoffen. Deze stoffen ondergaan allemaal een grondige selectie en diepgaande evaluatie, en hun veilig gebruik is bewezen. Ze komen niet in contact met de babyhuid. In geen van deze stoffen wordt één van de 26 mogelijke allergenen gebruikt die vermeld worden in Europese Cosmeticaverordening.


Lotion

Om de huid van je baby te beschermen en het risico op luieruitslag te verminderen wordt er een gepatenteerde beschermende lotion aan de bovenlaag van de luier toegevoegd. De ingrediënten van deze balsem voldoen aan Europese normen. Het bevat:

 • Petrolatum: “Petrolatum is niets meer dan de populaire Vaseline, een veilig, onschadelijk middel dat al meer dan 100 jaar in de dermatologie wordt gebruikt. (…) vaak gebruikt om het risico op luieruitslag bij pasgeborenen te voorkomen"". Legt Dr. Alain Taïeb, afdelingshoofd Pediatrische Dermatologie van het CHU Ziekenhuis in Bordeaux, uit. Het ondergaat een farmaceutische zuivering en is volkomen veilig voor baby's.
 • Aloe Barbadensisbladextract (Aloë Vera) voor zachtheid.
 • Paraffinum Liquidum is een vettige substantie die in de farmaceutica wordt gebruikt om uitdroging te bestrijden.
 • Voor zijn hydraterende eigenschappen, een emulgator die vaak in de farmacie wordt gebruikt, stearylalcohol genaamd.

Op de verpakking kan je zien of er lotion aan jouw luier is toegevoegd.


Vrolijke motiefjes

Bevinden zich aan de buitenkant van de luier en maken luiers nog leuker voor ouders én baby's! Ze bevatten niet-gevoeligmakende pigmenten die niet wateroplosbaar zijn (en dus niet in de huid kunnen doordringen).


Urine-indicator

Al onze luiers hebben een urine-indicator Zoooo handig! De strip verandert van kleur zodat je weet wanneer het tijd is om je baby te verschonen. De gele strip reageert op pH variaties waardoor hij blauw wordt zodra hij in contact komt met urine.


Elastaan, polyester, polypropyleen… wat is dat?

Alle vezels in Pampers® luiers kan je ook vinden in…. jouw kleding en die van je baby! Het zijn technische vezels met hele specifieke eigenschappen die bijdragen aan het comfort en de werking van Pampers® luiers.

 • Polypropyleen zorgt voor zachtheid en comfort in alle delen van de luier die in contact komen met de babyhuid. Het is een bijzonder resistente vezel die niet breekt, waardoor de luier geen bobbeltjes of pluisjes vormt die tegen de huid wrijven.
 • Polyester helpt het vocht over de hele lengte van de luier verdelen. Het wordt ook vaak gebruikt in sportkleding.
 • De polyethyleenfilm van de buitenlaag heeft twee belangrijke eigenschappen: hij stoot water af én ademt. Deze is klinisch getest, helpt lekken voorkomen en houdt de huid droog dankzij de micro-verluchtingskanalen.
 • Elastaan is een elastische vezel die in veel stoffen gebruikt wordt, zoals je zwangerschapskleding! Dankzij de elastische kwaliteiten helpt elastaan de luier perfect op zijn plek te houden doordat hij de bewegingen van je baby volgt terwijl lekjes of rode randjes vermeden worden.

De slimme combinatie van deze vezels zorgt ervoor dat vocht naar de kern van de luier wordt gezogen en daar wordt vastgehouden om de verspreiding van bacteriën te beperken.

Omdat we jouw baby in 100% veilige luiers en luierbroekjes willen hullen, zijn er dingen die we niet aan de samenstelling van onze producten toevoegen.

Pampers® voegt geen ongewenste stoffen toe aan haar producten. De veiligheid van baby's is altijd onze belangrijkste prioriteit geweest.


De volgende stoffen voegen wij NIET toe aan onze luiers:

 • Bewaarmiddelen: Pampers® gebruikt geen bewaarmiddelen in zijn luiers. Ook gebruiken we geen formaldehyde- of formaldehyde-generatoren; MIT of CMIT; parabenen; fenoxyethanol; quaternaire ammoniumverbindingen (QAC's); triclocarban of triclosan.
 • Bisfenol A (BPA), dioxines, gedispergeerde kleurstoffen, elementair chloor, ethanol, zware metalen (zoals lood en kwik), organische tinverbindingen, parabenen, pesticiden, fenol, polyvinylchloride (PVC), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH).
 • Natuurlijk latex en rubber, omdat dit soms een allergeen kan zijn.
 • Al onze luiers bevatten geen van de 26 allergenen die worden vermeld door de regulerende instantie van de Europese Unie.

Sommige van deze stoffen zijn aanwezig in onze omgeving, waardoor er sporen aangetroffen kunnen worden in een breed scala aan alledaagse producten, van luiers tot leidingwater en voedsel.

Als je vragen hebt over Pampers® luiers, surf naar onze veelgestelde vragen pagina of bel met onze klantendienst via 0800 726 7377.

Beheer Cookies