Over koolhydraten en het ideale zwangerschapsgewicht

Schrap lege calorieën en focus je op de ‘goede' koolhydraten. Deze meervoudige koolhydraten leveren energie en belangrijke mineralen, eiwitten en vezels voor jou en je baby. Koolhydraten leveren energie. We halen ongeveer de helft van onze calorieën uit koolhydraten. Dit geldt niet alleen tijdens de zwangerschap. Sommige diëten schrijven een beperkte inname van koolhydraten voor, omdat dit lege calorieën zouden zijn. Als je op je gewicht let, is het waarschijnlijk beter om te kijken naar de totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt dan je druk te maken over bepaalde groepen. Maar het is wel zo dat sommige koolhydraten beter zijn dan andere.

Wat zijn goede en slechte koolhydraten?

Enkelvoudige koolhydraten, oftewel slechte koolhydraten, zitten vol calorieën en energie, maar bieden geen voedingsstoffen die belangrijk zijn in je zwangerschapsmenu. Wit brood, witte rijst of pasta, geraffineerde ontbijtgranen, koekjes, cake, junkfood en suiker zijn allemaal enkelvoudige koolhydraten en kun je beter vermijden. Meervoudige koolhydraten, oftewel de goede koolhydraten, zitten daarentegen boordevol mineralen, eiwitten en vezels - die jij en je baby allemaal nodig hebben. Groente, fruit, volkoren brood, ontbijtgranen en pasta, bruine rijst, gedroogde bonen en erwten gestoomde of in hun schil gepofte aardappelen zijn allemaal meervoudige of complexe koolhydraten en zitten boordevol mineralen.

Goede eigenschappen van meervoudige koolhydraten

De meeste voedingskundigen geloven dat ons menu voor ongeveer 60 procent van de totale dagelijkse calorieën uit koolhydraten moet bestaan. De vezels in meervoudige koolhydraten, zoals fruit en groente die onderdeel zijn van je zwangerschapsmenu, helpen niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar kunnen ook obstipatie tijdens je zwangerschap verminderen. Sommige koolhydraten helpen tegen misselijkheid in het eerste trimester.

Kooktips

Zo haal je alle vitaminen en mineralen uit je koolhydraten: eet verse of bevroren groente- en fruitsoorten. Deze hebben een hogere voedingswaarde dan de ingeblikte variant. Neem rauwe groente of fruit als tussendoortje. Kook je groente niet stuk, maar wok ze of stoom ze licht in de magnetron. Zo blijven alle vitaminen en mineralen behouden. Laat rijke sauzen en boter over je groente staan. Deze sauzen zitten vol vet waardoor je eerder vol zit. Dan blijft er minder plek over voor gezondere voeding, die je net nodig hebt voor het ideale zwangerschapsgewicht.

Beheer Cookies