Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet is een vaak voorkomende, rozerode geboortevlek bij pasgeboren baby’s. Het is volkomen onschuldig en gaat meestal vanzelf weer weg. Maar hoelang duurt dat? En hoe weet je of het een ooievaarsbeet is of iets anders, zoals bijvoorbeeld een wijnvlek?
Ooievaarsbeten zijn enkele van de meest voorkomende geboortevlekken bij pasgeboren baby's. De wetenschappelijke term voor ooievaarsbeten is nevus simplex, en ze worden ook wel engelenzoenen of zalmvlekken genoemd. Ontdek meer over dit type geboortevlekken, inclusief hoe je ze kunt herkennen en hoelang ze blijven.
Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet, ook wel zalmvlek of engelenzoen genoemd, verschijnt als een platte, lichtroze tot donkerroze of rode plek op de huid van de baby. Het is een veel voorkomend type moedervlek dat wetenschappelijk bekendstaat als nevus simplex. Ooievaarsbeten zijn aanwezig bij de geboorte, maar verdwijnen meestal in het eerste jaar of tweede jaar. Een ooievaarsbeet kan zich bevinden op de brug van de neus van de baby, zijn voorhoofd, bovenste oogleden, bovenlip, achterkant van zijn hoofd of nek, of zelfs zijn onderrug. Een ooievaarsbeet is niet besmettelijk of gevaarlijk voor je kleintje. De geboortevlek wordt soms een engelenzoen genoemd als deze zich tussen de ogen van je baby bevindt.
Hoe vaak komt een ooievaarsbeet voor?
Ooievaarsbeten zijn de meest voorkomende moedervlekken bij baby's met een lichte huid, en komen voor bij meer dan 80 procent van de pasgeboren baby's.
Waarom wordt het een ooievaarsbeet genoemd?
Het wordt een ooievaarsbeet genoemd omdat het vaak achterop het hoofd of de nek zit, een deel van het lichaam waar volgens de folklore een ooievaar een baby in zijn snavel kan dragen wanneer hij de baby bij de ouders aflevert. Natuurlijk leveren ooievaars geen baby's, moeders doen al het zware werk!
Wat zijn de oorzaken van ooievaarsbeten en engelenzoenen bij baby's?
Ooievaarsbeten worden veroorzaakt door capillaire (bloedvat) misvormingen, waardoor platte, roodachtige plekken op de huid ontstaan die na verloop van tijd kunnen vervagen.
Gaan ooievaarsbeten weg?
Ooievaarsbeten vervagen meestal in jouw baby's eerste jaar; ze kunnen echter later nog steeds zichtbaar zijn als je kind oververhit raakt of een driftbui heeft. In sommige gevallen kan een ooievaarsbeet bij de nek van de baby net onder de haarlijn een permanente geboortevlek worden. Je hebt deze geboortevlek misschien al gezien bij volwassenen. Praat met de zorgverlener van je kind als de ooievaarsbeet zich in een atypisch deel van het lichaam bevindt en/of als die in het eerste jaar niet vervaagt. Het is misschien geen ooievaarsbeet, maar een ander type geboortevlek.
Zijn ooievaarsbeten schadelijk?
Nee, ooievaarsbeten worden niet in verband gebracht met een ernstige medische aandoening en hoeven niet behandeld te worden.
Hoe weet je of je baby een ooievaarsbeet heeft?
Als je baby een roze plekje op zijn ooglid, voorhoofd, neus, bovenlip, onderrug of achterkant van het hoofd of de nek heeft, kan het een ooievaarsbeet of een engelenzoen zijn. De zorgverlener van je baby zal je zeker kunnen vertellen of de roze vlek een ooievaarsbeet is, of misschien een ander soort baby-huiduitslag.
Hoe behandel je een ooievaarsbeet?
Ooievaarsbeten vereisen geen behandeling en de meeste vervagen in het eerste jaar van de baby.
Het komt hier op neer:
Ooievaarsbeten zijn niets om je zorgen over te maken. Hoewel deze zalmkleurige vlekken er in het begin prominent uitzien, vervagen ze meestal in de loop van de tijd. Dit is nog een manier waarop je kind zich in de loop van de eerste jaren en daarna zal ontwikkelen en veranderen.