HG tijdens zwangerschap: Alles wat je moet weten over Hyperemesis Gravidarum

HG tijdens zwangerschap: Alles wat je moet weten over Hyperemesis Gravidarum

Misselijkheid en overgeven kunnen tot de vroege tekenen en symptomen van een zwangerschap behoren. Als deze symptomen echter ernstig worden, kan dit wijzen op hyperemesis gravidarum (HG). HG tijdens de zwangerschap is een intensere vorm van ochtendmisselijkheid, die kan leiden tot ernstige complicaties en vaak medische behandeling vereist. Als je veel misselijk bent tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen HG en normale ochtendmisselijkheid. Ook is het essentieel om op de hoogte te zijn van de mogelijke complicaties die kunnen optreden bij een HG-zwangerschap. Dit artikel helpt je de symptomen en behandelstrategieën van hyperemesis gravidarum tijdens de zwangerschap te leren kennen.

Wat is hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum is een aanhoudende en ernstige vorm van misselijkheid en overgeven die optreedt tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot normale ochtendmisselijkheid kan HG leiden tot significante uitdroging, verstoringen in de elektrolytenbalans en zelfs gewichtsverlies van meer dan 5% van je lichaamsgewicht. Als het niet wordt behandeld, kunnen deze complicaties het geboortegewicht van je baby beïnvloeden en het risico op vroeggeboorte verhogen. Het is belangrijk om HG tijdens de zwangerschap goed te begrijpen, want het is iets anders dan de gebruikelijke ochtendmisselijkheid en vereist vaak specifieke medische aandacht.

Wanneer begint hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum begint meestal tussen week 4 en 6 van de zwangerschap en altijd vóór de negen weken. Vaak gaat het in het tweede trimester weer iets beter. Symptomen kunnen al in de eerste maand van de zwangerschap verschijnen, hoewel ze misschien niet onmiddellijk worden herkend.

Hoelang duurt hyperemesis gravidarum?

Veel zwangere vrouwen, tot wel 85%, hebben last van ochtendmisselijkheid. Maar ongeveer 3% ervaart de ernstigere vorm, hyperemesis gravidarum.

Als je symptomen langer aanhouden dan de eerste maanden, is het belangrijk om nauw samen te werken met je zorgverlener om je conditie te beheersen en zowel jouw gezondheid als die van je baby te waarborgen. Weet je niet zeker in welke week van je zwangerschap je zit? Probeer onze calculator hieronder om te ontdekken hoever je bent.

Bereken je bevallingsdatum

Wat zijn de symptomen van hyperemesis gravidarum?

De symptomen van hyperemesis gravidarum zijn vaak veel ernstiger dan de gebruikelijke ochtendmisselijkheid.Dit zijn de belangrijkste symptomen:

  • Ernstige misselijkheid en overgeven. Meer dan drie keer per dag overgeven kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder uitdroging en gewichtsverlies.

  • Uitdroging. Symptomen zoals een droge mond, verminderd plassen en donkergekleurde urine zijn gebruikelijk. Het is essentieel om voldoende vocht binnen te krijgen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk water, gemberthee of gemberbier te drinken.

  • Duizeligheid. Een licht gevoel in het hoofd is een ander teken dat je lichaam niet genoeg vocht vasthoudt, wat veel voorkomt als gevolg van HG-ziekte.

  • Gewichtsverlies. Als je meer dan twee kilo verliest in twee weken, is dat ernstig.

    Maak onmiddellijk een afspraak met je zorgverlener.

  • Tandheelkundige problemen. Frequent overgeven kan tandglazuur aantasten, vanwege de maagzuren in het braaksel. Het helpt om je mond na het overgeven te spoelen met een oplossing van zuiveringszout en water, om je tanden te beschermen.

Merk je een van deze symptomen op? Zoek dan meteen medisch advies. Vaak zijn dit zwangerschapssignalen die je niet mag negeren.

Overgeven tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen moeten overgeven tijdens de zwangerschap, maar overmatig braken kan verontrustend zijn. HG gaat verder dan typische ochtendmisselijkheid en leidt tot continu overgeven tijdens je zwangerschap. Dit vereist medische aandacht. Het is erg belangrijk om dit extreme overgeven tijdens de zwangerschap onder controle te krijgen, zodat jij en je baby gezond kunnen blijven.

Hyperemesis gravidarum versus ochtendmisselijkheid

Twijfel je of je te maken hebt met ochtendmisselijkheid of hyperemesis gravidarum? Alleen je zorgverlener kan de diagnose stellen, maar hier zijn enkele verschillen tussen de twee:

OchtendmisselijkheidHyperemesis gravidarum
Lichte misselijkheid, die meestal slechts een korte tijd per dag duurtErnstige misselijkheid die meerdere uren per dag kan aanhouden
Soms overgeven, meestal één of twee keer per dagFrequent overgeven, drie of meer keer per dag
Mogelijkheid van licht gewichtsverliesSignificant gewichtsverlies, vaak meer dan twee kilo in twee weken
Vaak behandeld met eenvoudige dieet- en lifestyleveranderingenVerbetert zelden met een aanpassing van levensstijl; medische interventie is meestal vereist

 

Tekenen en risicofactoren van hyperemesis gravidarum

Tekenen van hyperemesis gravidarum verschijnen vaak vroeg in de zwangerschap en kunnen ernstiger zijn dan typische zwangerschapssymptomen. De aandoening kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, zoals stijgingen in je hCG- en oestrogeenniveaus.

Bepaalde factoren kunnen je risico op het ontwikkelen van hyperemesis gravidarum verhogen:

  • Familiegeschiedenis. Als je moeder of zus tijdens hun zwangerschap symptomen van de HG-ziekte hadden, is de kans groter dat jij het ook krijgt.

  • Zwanger van meer dan één kind. Vrouwen die zwanger zijn van twee of meer kinderen, hebben een hogere kans op HG-ziekte.

  • Onderliggende gezondheidsproblemen. In sommige gevallen kan een onderliggende schildklier- of leveraandoening bijdragen aan de ontwikkeling van hyperemesis gravidarum .

  • Geslacht van de baby. Hoewel het niet altijd het geval is, komt hyperemesis gravidarum vaker voor bij zwangerschappen waarbij de baby een meisje is.

Als je zwanger bent en veel overgeeft, is het belangrijk voor de gezondheid van jou en je baby om met je zorgverlener te overleggen om je symptomen onder controle te krijgen.

Behandeling van hyperemesis gravidarum

De behandeling van hyperemesis gravidarum hangt af van de ernst van je symptomen. Als je veel gewicht verliest of continu moet overgeven, kan je zorgverlener een ziekenhuisopname aanbevelen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby de nodige zorg krijgen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor hyperemesis gravidarum:

  • Intraveneuze vloeistoffen en vitamines. Voortdurend overgeven veroorzaakt uitdroging en tekorten aan voedingsstoffen. Hiervoor kan je vloeistoffen en vitamines via een infuus krijgen.

  • Medicatie. Bij ernstige misselijkheid en overgeven door hyperemesis gravidarum, kan je zorgverlener medicatie tegen zwangerschapsmisselijkheid voorschrijven.

  • Voedingssonde. In extreme gevallen waar gewichtsverlies een groot probleem is, heb je mogelijk een voedingssonde nodig om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby voldoende voedingsstoffen ontvangen.

Hoe kan je hyperemesis gravidarum voorkomen?

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om hyperemesis gravidarum te voorkomen, zijn er bepaalde stappen en tips tegen zwangerschapsmisselijkheid die je kunt proberen om de symptomen te beheersen en mogelijk de ernst ervan te verminderen. Preventie van hyperemesis gravidarum richt zich grotendeels op het vermijden van misselijkheidstriggers en het behouden van je algehele welzijn.

Om misselijkheid te verlichten en te voorkomen dat het escaleert, kan je zorgverlener verschillende strategieën voorstellen:

  • Vermijden van triggers. Identificeer en vermijd specifieke geuren en smaken die je misselijkheid verergeren. Dit kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om symptomen te beheersen.

  • Vasthouden aan een mild dieet. Het eten van milde voedingsmiddelen zoals bananen, rijst of toast kan helpen om je maag rustig te houden.

  • Innemen van vitamine B6. Vitamine B6, in combinatie met je andere prenatale vitamines, helpt misselijkheid bij sommige zwangere vrouwen te verminderen.

  • Drinken van gemberthee. Het nippen van gemberthee is een populaire remedie die veel zwangere vrouwen rustgevend vinden. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, wordt gember vaak aanbevolen om misselijkheid te verlichten.

  • Acupressuur-polsbandjes. Deze polsbandjes bieden acupressuur en worden vaak gebruikt om bewegingsziekte of zeeziekte te helpen. Ook hiervoor is de effectiviteit tegen misselijkheid niet wetenschappelijk bewezen, maar veel zwangere vrouwen vinden dat ze de symptomen verminderen.

Door deze preventieve maatregelen in je routine op te nemen, kun je mogelijk de intensiteit van hyperemesis gravidarum -symptomen verminderen. Toch is het verstandig om altijd eerst je arts te raadplegen voordat je nieuwe behandelingen of supplementen probeert.

Wanneer moet je je huisarts of zorgverlener bellen

Als je aanhoudende misselijkheid ervaart, meer dan drie keer per dag overgeeft of aanzienlijk gewichtsverlies hebt tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener om complicaties te voorkomen. Zoek altijd advies als je geen vocht binnen kunt houden of als je je duizelig en uitgedroogd voelt.

Veelgestelde vragen

Hyperemesis gravidarum kan beginnen rond week negen en kan meerdere weken of maanden aanhouden voordat het afneemt in het tweede trimester.

Samenvatting

Eén ding is zeker: hyperemesis gravidarum is geen pretje. Door de HG-ziekte tijdens je zwangerschap kan je je ontzettend beroerd voelen. Vraag om hulp bij je zorgverlener om deze periode te doorstaan. Geloof het of niet, de misselijkheid en het overgeven zullen waarschijnlijk afnemen naarmate je in het tweede trimester komt. Bij de meeste vrouwen gaat de zwangerschapsmisselijkheid na verloop van tijd weer over.

Beheer Cookies