Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een heel emotionele ervaring. Je zult echter merken dat zorgverleners, familie en vrienden zich vooral richten op de lichamelijke aspecten van je zwangerschap. Hun eerste zorg is natuurlijk dat zowel jij als je baby gezond zijn. Daarnaast zijn de fysieke aspecten van een zwangerschap concreter en gemakkelijker waar te nemen door anderen. Maar veel zwangere vrouwen zijn het erover eens dat de emoties en de stemmingswisselingen net zo moeilijk zijn als de lichamelijke symptomen. 

Wat maakt het zwanger zijn zo emotioneel? En hoe kun je omgaan met al die gevoelens en stemmingen die je zeker zult krijgen?

Waarom vrouwen tijdens de zwangerschap stemmingswisselingen hebben 

Veel vrouwen kijken op een bepaald moment in hun leven uit naar zwangerschap en moederschap. Maar wanneer je eenmaal zwanger bent, of de zwangerschap nu gepland was of niet, kunnen je gevoelens ten opzichte van je verwachtingen veranderen. Vrouwen die angstgevoelens hadden verwacht kunnen zich verrassend op hun gemak voelen, terwijl degenen die dachten dat ze er klaar voor waren zich opeens heel onzeker kunnen voelen. 

In feite veranderen de gevoelens elk trimester van de zwangerschap en iedere fase brengt zijn eigen emotionele uitdagingen met zich mee. In het eerste trimester kun je moeite hebben met het feit dat je zwanger bent. Tijdens het tweede trimester kun je geobsedeerd raken over het feit dat je echt een baby gaat krijgen. In het derde trimester zul je waarschijnlijk dieper gaan nadenken over de verantwoordelijkheden en het plezier van het moederschap. Het is een grote emotionele verandering! 

Rollen veranderen 

Zwangerschap verandert ook de gezinsdynamiek. Als dit je eerste baby is, zul je van individu of een deel van een stel met verplichtingen naar alleen jezelf of je partner, naar het hebben van een fulltime verantwoordelijkheid voor een totaal afhankelijk kindje gaan. Als je een tweede (of derde of vierde) kindje krijgt, vinden er nog steeds veranderingen plaats binnen het gezin omdat je verantwoordelijkheden groter worden. Zodra in het gezin een nieuw klein persoontje komt, kan dit stressvol zijn, zelfs onder de gelukkigste omstandigheden. In verwachting zijn van een baby is een normaal en fantastisch onderdeel van je leven, maar het kan overweldigend zijn. Gevoelens kunnen worden vergroot door de hormonale veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Zwangerschapsemoties en stemmingswisselingen die je kunt tegenkomen Hier zijn enkele emoties en reacties die veel zwangere vrouwen ervaren. Houd er rekening mee dat ze niet allemaal negatief zijn: 

  • Vreugde, geluk of opwinding 

  • Depressie, onzekerheid of angst 

  • Prikkelbaarheid 

  • Kalmte 

  • Je afhankelijk voelen van anderen 

  • Trots zijn dat je een wonder hebt verricht 

  • Liefde voor je baby 

  • Reacties op de veranderingen in je lichaamsbeeld (misschien vind je je lichaam mooi tijdens de zwangerschap, misschien ook niet) 

  • Een warhoofd zijn 

  • Een triest gevoel dat dingen niet meer zullen zijn zoals voorheen 

  • Je zorgen maken over financiën, leefomstandigheden, verzorging, verlies van onafhankelijkheid, veranderingen in de relatie met je partner, de bevalling en de geboorte, de vraag of je wel een goede moeder zal zijn, enzovoorts 

  • Ongeduld (het gevoel hebben dat je al eeuwen zwanger bent) 

  • Regelmatige huilbuien 

  • Dagdromen over je baby 

Je stemmingswisselingen onder controle houden 

Ondanks dat al het bovenstaande normaal is, kun je maatregelen nemen om je stemmingswisselingen tijdens deze spannende, maar stressvolle tijd te verminderen. 

  • Blijf lichamelijk gezond. Eet gezond, beweeg en rust genoeg. Als je je niet goed voelt, ben je sneller angstig of overstuur. 

  • Weet wat je te wachten staat. Ga bijvoorbeeld naar prenatale en bevallingsbijeenkomsten en lees boeken over zwangerschap. Als je weet wat je te wachten staat, adviezen vergaart bij deskundigen en met andere aanstaande ouders spreekt, zal je stress verminderen. 

  • Deel je gedachten en gevoelens met je partner, vrienden of familieleden. 

Overleg met je zorgverlener voordat je medicijnen tegen depressie of stemmingswisselingen gaat gebruiken, ook kruidenmiddelen. Raadpleeg altijd je zorgverlener voordat je medicijnen (vrij verkrijgbaar of op recept) gebruikt tijdens de zwangerschap. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen, want jij bent nu de prioriteit. Over een paar jaar kijk je misschien terug op deze negen maanden en mis je ze enorm. 

Beheer Cookies